Slavlje Makedonaca posle pobede nad Islandom (Foto: Reuters)
Slavlje Makedonaca posle pobede nad Islandom (Foto: Reuters)

Dosije Makedonija: Fudbalsko bratstvo i jedinstvo u podeljenoj zemlji

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.11.21. | 11:00

Naši južni susedi pokazali da mogu da prave uspehe u kontinuitetu

Mala zemlja velikog srca posle debitantskog nastupa na Evropskom prvenstvu napravila je još jedan fudbalski korak napred i plasirala se na drugu poziciju u kvalifikacionoj grupi, pa će igrati za „vizu” u Kataru. Ispred nje je samo Nemačka, a ispod nje slede Rumunija, Jermenija, Island i Lihtenštajn. Uspeh koji je započeo Igor Angelovski upotpunio je Blagoja Milevski, u magičnoj noći i pobedi nad Islandom (3:1) pred više od 17.000 gledalaca.

Posle velikog trijumfa protiv Jermenije u Jerevanu i nekoliko dana euforije, prošlo je sve po planu. Makedonci su kod kuće zaustavili užurbane Ribare koji su došli u prestonicu sa željom da pokvare zabavu celoj zemlji i posle poslednjeg sudiskog zvižduka zavladalo je veliko veselje. Dvostruki strelac Makedonije i prva zvezda meča bio je Eljif Elmas iz Napolija, a jednom je strelac bio i Ezgjan Alioski koji je sa bombastičnim udarcem postigao najlepši gol za reprezentaciju.

Izabrane vesti

Upravo je ova generacija koja je obezbedila najbolji plasman u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo donela najveće radosti makedonskom fudbalu. Cela priča je počela nastupom na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine 2017, nastavila se sa EP 2020, a sada kao šlag na tortu dolazi baraž za Svetsko prvenstvo 2022. Kruna karijere biće ako Makedonci sledeće godine u ovo vreme budu u Kataru.

Nakon odlaska Gorana Pandeva kao novi lider u reprezentaciji nametnuo se Elmas koji polako opravdava poverenje. Konce u svlačionici drži kapiten Stefan Ristovski koji je član zagrebačkog Dinama. Ovaj 29-godišnjak je posle meča sa Islandom emotivno izjavio i rekao novinarima da i pored svih političkih problema u zemlji, u ovoj reprezentaciji nema podela na nacionalnoj i verskoj osnovi i da su svi jedno. „Bratstvo i jedinstvo“ su ključ uspeha makedonskog fudbala. Eljif Elmas, Visar Musliu, Enis Bardi, Ezcan Alioski, Stefan Ristovski, Aleksandar Trajkovski, Darko Velkovski, funkcionišu po principu svi za jednog, jedan za sve.

„U ovoj reprezentaciji nema Albanca ili Makedonaca... Svi smo jedno, postoji dres koji svi zasluženo nosimo i nosićemo. Iz Gruzije su mi se vratile misli, sav pritisak koji smo osećali tamo i sada. Makedonski narod pati od mnogih stvari i sada ovo dolazi kao trenutak koji ujedinjuje ovaj narod. Makedonija i narod zaslužuju ovako nešto“, rekao je Ristovski i nastavio:

Makedonija nije navikla da igra takve utakmice. Ali sa ovakvim utakmicama jednostavno 'otvorimo oči' fudbalskom svetu. Kvalitet je učinio svoje, imamo igrače koji su nosioci u stranim klubovima i zasluženo smo srećni i radosni i slavimo baraž“, zaključio je kapiten reprezentacije.

Nakon istorijskog plasmana u plej-of, trener Blagoja Milevski čestitao je igračima na velikom uspehu, ali u isto vreme nije zaboravio da se zahvali svom prethodniku Igoru Angelovskom kao i Goranu Pandevu, Ivanu Tričkovskom, Krsteu Velkoski ... igrači koji su igrali za ovu reprezentaciju do kraja Evropskog prvenstva, a potom otišli u penziju.

„Prvo želim da zahvalim svom prethodniku Igoru Angelovskom, kao i ostalim igračima koji nisu u reprezentaciji, a koji su ranije igrali u ovim kvalifikacijama. I oni su deo ovog uspeha. Čestitam igračima na prikazanom. Postigli smo brz gol, to nam je olakšalo posao, jer smo praktično krenuli sa prednošću. Onda je protivnik izjednačio, ali nismo ni u jednom trenutku pali protiv ozbiljnog rivala poput Islanda koji ima potencijal. Drago mi je što smo uspeli da obradujemo sve ljude i da ostvarimo ovaj veliki uspeh“, rekao je tvorac velikog makedonskog uspeha.

Čestitke za uspeh stigle su sa mali milion adresa. Javili su se i doskorašnji glavni ljudi u timu, bivši selektor Igor Angelovski i bivši kapiten Goran Pandev, koji su putem poruka na društvenoj mreži „Instagram“ čestitali aktuelnim reprezentativcima.

„Čestitam na plasmanu u baraž. Ponovo ste učinili Makedoniju ponosnom!“, napisao je Angelovski na Instagramu.

Ako neko najbolje poznaje ovu ekipu onda je baš to Blagoja Milevski. Kako smo ranije pomenuli u jednoj od naših najava, čak osam igrača iz ekipe koja je igrala na omladinskom Evropskom prvenstvu 2017. je u seniorskom timu – Damjan Šiškovski, Đoko Zajkov, Darko Velkovski, Visar Musliu, Boban Nikolov, Enis Bardi, Eljif Elmas i Tihomir Kostadinov. Takođe, Milevski je kao trener omladince sarađivao sa Ristem Jankovim, Todorom Todoroskim, Nikolom Serafimovim, Janijem Atanasovim, Enurom Totreom, Milanom Ristovskim, Bojanom Miovskim, Darkom Čurlinovim i Dorijanom Babunskim.

Odsustvo Eljifa Elmasa i Tihomira Kostadinova biće veliki hendikep za Makedoniju u plej-ofu. Obojica će propustiti polufinale zbog žutih kartona koje su zaradili u finišu meča zbog prekršaja. Balkanski tim će biti među „neprivilegovanima“ na žrebu za „vizu“ za Katar i izvesno je da ih čeka težak zadatak, ali ova reprezentacija nikako se ne sme potceniti. Jer ovde je bratstvo i jedinstvo, glavno „oružje“ koje čini tim jačim od svega!


Piše: Martin Tanasovski


tagovi

Eljif ElmasIgor Angelovskifudbal Makedonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara