Stole Dimitrievski i Kun Aguero (Foto: AFP)
Stole Dimitrievski i Kun Aguero (Foto: AFP)

Dosije Stole Dimitrievski: Heroj najmanjeg i najsiromašnijeg kluba koji je zaludeo Španiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.12.21. | 09:12

Statistički, Makedonac je jedan od najboljih golmana u prvih pet liga Evrope i zbog toga je privukao pažnju jednog od najtrofejnijih klubova u Španiji...

Kao bomba odjeknula je informacija da španski fudbalski gigant Barselona razmatra mogućnost da dovede novog golmana. I to ne bilo kojeg, već makedonskog čuvara mreže Stoleta Dimitrievskom koji je trenutno član najprijatnijeg iznenađenja španske Primere Raja Valjekana i brani u vrhunskoj formi – najboljoj u dosadašnjoj kariјeri.

Ovaj 27-godišnjak je odoleo svim ponudama koje je dobio tokom proteklog zimskog i letnjeg prelaznog roka i odlučio da ostane veran povratniku u Primeru. I nije pogrešio, jer od Evropskog prvenstva – na kojem je Makedonija bila debitant - njegova forma je fenomenalna. Na pola puta do kraja trke u Primeri Rajo se nalazi u zoni Lige šampiona. Mali klub koji je stvorila španski radnička klasa je na sedmom nebu. Nikada u istoriji kluba nije bio četvrti u ovo doba godine. Samo jednom je do sada nastupio u evropskim kupovima, u sezoni 2000/01, kada je zahvaljujući fer-plej tabeli izborio plasman u tadašnji UEFA Kup. Pre nešto više od decenije, u svom jedinom euro-nastupu, tim iz predgađa Madrida je stigao do četvrtfinala gde ga je zaustavio Alaves.

Izabrane vesti

Rajo, koji nikada nije putovao u Evropu zahvaljujući rezultatima u prvenstvu, ove godine piše pravu fudbalsku bajku i konačno bi to mogao da promeni. Klub koji sa klupe predvodi Andoni Iraola završio je prošlu sezonu na šestom mestu u Segundi, a kroz plej-of došao do elite i jednostavno impresionira sa rezultatima. Niko nije verovao da će se pred novu, 2022. godinu ova ekipa čija je najveća zvezda Radamel Falkao, popularni El Tigre, plasirati tako visoko u španskom fudbalu i da će biti najbolji domaćin – u devet mečeva na svom stadionu u Valjekasu.

Iraolina ekipa ima osam pobeda i jedan remi, uz 19 postignutih golova i samo tri primljena. Ne govorimo ovde o Real Madridu, Sevilji, Barseloni, Atletiku... već o najmanjem i najsiromašnijem predstavniku španske elite. Ali, najčešće, takvi, mali klubovi pišu najlepše fudbalske bajke. A ovaj veliki uspeh u polusezoni ne bi bio moguć bez Stoleta Dimitrievskog – golmana koji se ozbiljno bori za nagradu "Trofej Zamora" koja tradicionalno svake godine ode u ruke najboljem čuvaru mreže u Primeri.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Dimitrievski je sve bolji iz kola u kolo, a Rajo je sve iznenadio i počeo da piše rekorde. Ovaj klub je najavio da će biti senzacija sezone u meču protiv Barselone koju je uspeo da pobedi na svom terenu (1:0), a kojoj je odbranjenim penalom Memfisa Depaja doprineo i makedonski čuvar mreže. Statistički gledano, Dimitrievski je trenutno najbolji golman Primere. Sa 80,6% odbranjenih šuteva upućenih ka njegovom golu (50/62), 27-godišnjak je na vrhu ispred Unaija Simona iz Atletik Bilbaa (80%) i Jasina Bona iz Sevilje (78,6%). Tibo Kurtoa, golman Real Madrida, drži četvrtu poziciju sa 75,6%, a Jan Oblak, koji čuva gol šampiona Atletiko Madrida je u ozbiljnoj krizi i nalazi se na niskom 22. mestu na ovoj tabeli.

"Pre nekoliko nedelja objavio sam poruku sa naslovom: Sanjamo o Ligi šampiona. Svi saigrači su mi rekli da to izbrišem. I sad, evo nas, na Božićnoj pauzi smo na poziciji koja vodi u Ligi šampiona, malo se smejem njihovim rečima", rekao je Dimitrievski.

A ko je Stole Dimitrievski? Reč je o skromnom dečaku rođenom u gradu Kumanovu čija je karijera uglavnom izgrađena u Španiji. U seniorski fudbal debitovao je 2010. godine kada je u dresu Rabotničkog iz Skoplja dobio šansu u Prvoj ligi Makedonije. Dimitrievski je iz meča u meč bio sve bolji, što mu je donelo i potpisan ugovor sa Udinezeom, čiji dres kasnije nikada nije obukao. Dimitrievski je branio za Rabotnički u Ligi Evrope kada je 2012. godine klub stigao do plej-ofa gde je eliminisan od Lacija. Tada je umesto na Čizmu, prešao u Španiju, u B tim Granade, gde je malo igrao i za prvi tim, ali nedovoljno da pokaže svoje kvalitete.

Jednu polusezonu je proveo na pozajmici u Kadizu, ali ni tamo nije dobio pravu šansu. Njegova karijera je počela da se diže pre oko pet godina, sredinom 2016. kada je stao među stative Himnastike, gde se etablirao kao prvi golman. Reprezentativni poziv dobio je i od selektora Makedonije Igora Angelovskog koji ga je dobro poznavao, s obzirom na to da su njih dvojica sarađivali dok je bio u Rabotničkom. Kada je Dimitrievski postao senior, Angelovski je bio deo upravljačkih struktura kluba iz Skoplja.

Poziv iz Rajo Valjekana stigao je 2018. godine, u trenutku kada je Dimitrievski otišao na pozajmicu u ovaj klub. Posle godinu dana i deset odigranih mečeva, Rajo je odlučio da otkupi makedonskog golmana i od tada on je standardna jedinica. Brojke nastale odličnim partijama u malom španskom klubu prepolučila su ga posrnulom, ali svakako jednom od najvećih na Pirinejskom poluostrvu pa i šire.

Dimitrievski božićne praznike zasluženo provodi u Barseloni i je na zaslužan odmor, jer je dovoljno uradio u prvih 18 utakmica. Ali Španci kažu da ne odmara u potpunosti – pregovori o transferu na Nou Kamp su navodno u toku. Ostaje da u januaru vidimo hoće li Mark-Andre Ter Štegen dobiti ozbiljnu konkurenciju u januarskom prelaznom roku ili će Rajo uspeti da zadrži jednog od najboljih pojedinaca u timu i produžiti san o Evropi.

PIŠE: Martin Tanaskovski


tagovi

Stole Dimitrievski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara