Stadion Levadije (©Reuters)
Stadion Levadije (©Reuters)

Doveli trenera, on izgubio na debiju, pa dobio otkaz

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.09.22. | 16:20

Neverovatan potez uprave Levadije, koja je pre Maksima Kaliničenka ove sezone smenila i dvojicu srpskih trenera, Marka Savića i Ivana Stojkovića

Najopasnija stvar kada vas struja povuče u dubinu, a voda uđe u uši, da počnete da paničite i mlatarate rukama nekontrolisano. Tada je najvažnije ostati pribran, inače može da bude pogubno. E pa, to je lekcija koju nisu naučili čelnici (još uvek) aktuelnog prvaka Estonije Levadije. Čim su došli loši rezultati umesto da uspostave neki konkretan plan, kao na traci su menjali trenere, a kao vrhunac bio je slučaj ukrajinskog stratega Maksima Kaliničenka, koji se na klupi tima iz Talina zadržao samo jednu utakmicu!

Toliko je upravi, na čelu sa Viktorom Levadom, bilo dovoljno da procene da Kaliničenko nije čovek kojeg traže. Konkretno, jedan poraz od Kuresare (3:2) u nedelju, posle čega je odmah 43-godišnjaku rođenom u Harkovu pokazano ka aerodromu.

Izabrane vesti

Da stvar bude još gora po Kaliničenka, ovo mu je bio prvi samostalni posao. Prethodno je Kaliničenko bio asistent u Metalistu, Polisiji, Rodini iz Moskve i Rigi. Gori početak samostalne karijere nije mogao da zamisli.

Meč sa Kuresareom je bio u okviru 29. kola, a Ukrajinac je bio čak treći trener koji je vodio zeleno-bele ove sezone. U prvenstvo se ušlo sa srpskim strategom Markom Savićem, koji je ustvari zvanično bio pomoćnik Vladimiru Vasiljevu, zato što nije imao neophodnu PRO licencu da bi bio šef stručnog štaba. Naravno, to je bilo samo papirološki, znalo se da je Savić glavni trener.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

Iako je prošle sezone vodio Levadiju do 10. titule šampiona Estonije, 38-godišnji stručnjak je posle nekoliko loših rezultata u prvenstvu smenjen i sada je on u Voždovcu, pomoćnik Nikoli Puači. Zanimljivo, i njega jeposla koštao Kuresare, odigrala je Levadija sa njim 0:0, a pre toga je pretrpela debakl u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona, od Vikingura je izgubila u Rejkjaviku sa 6:1.

Zamenio je Savića tadašnji sportski direktor Ivan Stojković, ali ni on se nije dugo zadržao na toj funkciji. On je gnev navukao neuspehom u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, eliminisao ga je Hibernijans sa Malte ukupnim rezultatom 4:3, pa je posle serije od tri meča u prvenstvu bez pobede (zaključno sa porazom od direktnog rivala Flore sa 2:1) i Stojković napustio klub.

Tako je sredinom septembra Levadija došla do Kaliničenka, međutim ostao je tu 10 dana.

Prethodnih dana smo obavili seriju sastanaka sa igračima i trenerima. Rezultat analize je zaključak da u ovakvom okruženju ne možemo da dođemo do cilja koji smo zajedno postavili. Želimo Maksimu uspeh u budućnosti“, navodi se u saopštenju kluba iz Talina.

Marko Putinčanin, vezista Levadije, treći put ove sezone ostaje bez trenera (©Starsport)Marko Putinčanin, vezista Levadije, treći put ove sezone ostaje bez trenera (©Starsport)

Ekipu će u budućnosti privremeno da vodi trener mladog tima Nikita Andrejev. Reč je o nekadašnjem fudbaleru omladinske reprezentacije Rusije, koji je klupsku karijeru proveo u Levadiji, španskoj Almeriji i Tambovu.

Za Levadiju trenutno nastupa jedan srpski fudbaler, nekadašnji štoper Partizana Milan Mitrović, a ovog leta su zeleno-bele napustili Luka Luković (otišao u Slogu iz Kraljeva), Miljan Ilić (Mladost GAT) i defanzivni vezista Marko Putinčanin (Napredak). U Talinu je i napadač Severne Makedonije Strahinja Krstevski, bivši član Crvene zvezde.



tagovi

LevadijaEstonija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara