Bredli Barkola (©AFP)
Bredli Barkola (©AFP)

Drama na EP za mlade: Maksimalna Francuska može da ispadne, a prežaljena Norveška da prođe u četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.06.23. | 10:37

Velika borba u poslednjem kolu Grupe D

Možda nije bilo očekivano, ali najveća drama na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine starosti vlada u Grupi D. Sve četiri selekcije teoretski još mogu da prođu u četvrtfinale, a čak ni Francuska koja je ostvarila maksimalan učinak nije sigurna u plasman u četvrfinale. Mlade selekcije Italije i Švajcarske vide svoju šansu da se dokopaju jedne od dve ulaznice za nokaut fazu, dok ni Norveška koja je bez bodova nije otpisana.

Bod je dovoljan Francuskoj da osvoji prvo mesto u Grupi D i ostane u Klužu da igra četvrtfinale. Defanzivac Loik Bade je dostupan posle suspenzije, ali Majkl Olis je u nedoumici pošto je šepao posle pobedonosnog gola protiv Norveške.

Izabrane vesti

"Naš cilj je sada da ostvarimo tri pobede i završimo na vrhu naše grupe", rekao je vezista Maksens Kakere.

Francuska reprezentacija ima samo jednu titulu na U21 Evropskom prvenstvu, i ona datira iz 1988. Poslednji put mlade nade Trikolora igrale su finale 2002. godine, koje su izgubili od Češke na penale. Ipak, Francuzi su među glavnim kandidatima za lovorike. Do sada su opravdali svoju ulogu favorita. Obe grupne utakmice protiv Italije (2:1) i Norveške (1:0) uspešno su preskočene, iako ekipa Silvajna Ripola nije zablistala ni u jednoj utakmici.

Što se tiče mladih Sajdžija, oni treba da pobede Francusku, ili barem da nadmaše učinak Italije da bi napredovali među osam, pošto su izgubili od Azurina u prošlom meču sa 3:2. Kastriot Imeri je postigao drugi gol na turniru u porazu od Italije i on je potencijalni motor ekipe Patrika Ramena.

Mlada fudbalska reprezentacija Švajcarske je prvi put bila domaćin EURO za mlade 2002. godine i odmah je stigla do polufinala. Devet godina kasnije našla se u velikom finalu. Ipak,

Zomer, Džaka, Frej i Šaćiri su poraženi od Španije sa 2:0 i od tada Švajcarci čekaju još jednu šansu da prvi put stignu do titule.

Na ovogodišnjem U21 Evropskom prvenstvu mlade Sajdžije su odlično počele protiv Norveške pobedom od 2:1, a zbog poraza 3:2 od Italije situacija više nije tako jasna. Pozitivno je to što su Švajcarci uvek postigli bar jedan gol u 16 ​​od poslednjih 17 međunarodnih mečeva i uvek dva puta u prethodnih šest okršaja.

20.45: (1,57) Italija (4,00) Norveška (6,00)

U preostalom sukobu Italija odmerava snage sa Norveškom. Bio je to emotivan tobogan za Azurine, ali Italija je pokazala snagu protiv Švajcarske i dobila tri boda koja su joj bila neophodna da ostane u igri.

"Suočavamo se sa poslednjom utakmicom protiv Norveške kao i sa svakom drugom, kao da je finale", rekao je selektor Paolo Nikolato.

Njegovoj ekipi je potrebna još jedna pobeda da bi se dovela u najbolju poziciju za plasman u nokaut fazu, ali to znači da će Norveška biti žestok protivnik, jer joj treba trijumf da bi imala bilo kakve šanse za napredovanje. Igrači

Leifa Gunara Smeruda nisu imali sreće u uvodna dva duela i više su nego sposobni da izazovu probleme Azurinima. Izgubili su 1:0 od Francuske u drugom meču, ali su bili blizu boda.


"Fudbal je ponekad brutalan", rekao je Smerud.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADE - 3. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA A

Holandija – Gruzija 1:1 (1:1)

/Tejlor 45+6 – Davitašvili 42/

Portugalija – Belgija 2:1 (0:0)

/Neves 56, Dantas 89pen – Vertesen 65/

GRUPA B

Hrvatska – Rumunija 0:0

Španija – Ukrajina 2:2 (0:1)

/Želizko 49ag, Ruiz 90 – Vjunuk 43, Sudakov 81pen/

Sreda

GRUPA C

18.00: (2,75) Engleska (3,25) Nemačka (2,65)

18.00: (3,00) Izrael (3,45) Češka (2,35)

GRUPA D

20.45: (1,57) Italija (4,00) Norveška (6,00)

20.45: (4,30) Švajcarska (3,60) Francuska (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvo za mladeEvropsko prvenstvo za mlade - U21Mlada reprezentacija Francuskemlada reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara