Veljko Birmančević (©AFP)
Veljko Birmančević (©AFP)

Drugoligaš, pa Nant: Birmančevića dve utakmice dele od prvog trofeja u Francuskoj

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.04.23. | 12:56

Bivši fudbaler Čukaričkog sa Tuluzom gostuje od 20.45 Ansiju, u drugom polufinalu nacionalnog kupa

Branilac Kupa Francuske, Nant, uspeo je u sredu preko Olimpika iz Liona da se plasira u finale. Rivala će dobiti ovog četvrtka, posle meča između drugoligaša Ansija i prvoligaša Tuluza, koji je na programu od 20.45 časova.

Pratiće se ovaj meč i u Srbiji, pošto za goste igra nekadašnji mladi reprezentativac Veljko Birmančević. Bivši fudbaler Partizana i Čukaričkog je letos došao u Tuluz iz švedskog Malmea za 4.100.000 evra, a tokom cele sezone imao je ulogu džokera sa klupe.

Izabrane vesti

Ukupno je Birmančević do sada sakupo 24 nastupa za Tuluz ove sezone, ali je na terenu proveo svega 524 minuta. Nije dobio baš neku veliku šansu da pokaže sav kvalitet, u Ligi 1 je zabeležio asistenciju protiv Olimpika iz Marselja, dok je u 3. kolu Kupa Francuske bio strelac u pobedi nad niželigašem Lanjonom.

U ovom momentu Birmančević, ali i svi ostali mladi igrači Tuluza potuno su u senci 22-godišnjeh Holanđanina Tejsa Dalinge. Sjajni napadač se potpuno raspucao od početka 2023. godine, postigao je osam golova.

20.45: (5,30) Ansi (3,60) Tuluz (1,70)

To je naravno dovoljno da privuče pažnju ozbiljnijih klubova, ali trener Tuluza Filip Montanije savetovao ga je da ne menja sredinu ni sledeće sezone.

Kada mladi fudbaleri iz inostranstva dođu, moramo da im budemo podrška. Moramo da budemo spremni na to da neće svako odmah da se integriše sa ekipom. Dalinga je sjajan primer toga. Bio je talenat, ali u Ligi 1 se nije odmah snašao. Rekao sam mu da ne brine, da će golovi da dođu za pet, šest ili devet meseci. Podrška im je neophodna, tako se poliraju dijamanti. I onda, najednom je sve kliknulo i počeo je da dobija više duela, da gubi manje lopti, da bude brži i efikasniji… Mladima je neophodno vreme. Sećam se u Sosijedadu, imali smo Antoana Grizmana, kojeg je zvao Atletiko. Rekao sam mu da sačeka malo. Poslušao me je, ostao tu još dve sezone, igrao je sa nama Ligu šampiona i onda tek sa 23 godine otišao u Atletiko. Spreman da igra na tom nivou. Jednostavno, u razvoju igrača postoje koraci koji moraju da se poštuju“, objasnio je Montanije.

Ovaj 58-godišnji trener jednom je već uveo ekipu u finale Kupa Francuske, u sezoni 2013/2014, kada je trenirao Ren. Tada je u meču za trofej izgubio od Gengana.

Tuluz ima relativno lak put ka finalu. Posle Lanjana (7:1) eliminisao je Ajačio (2:0), Rems (3:1) i u četvrtfinalu drugoligaša Rodez (6:1). Sada opet igra protiv tima koji ne pripada eliti francuskog fudbala, Ansija, koji je u Ligi 2 tek 15. na tabeli i bori se da ne ispadne u treći rang. Nije na bezbednom, ima samo dva poena više od Lavala, koji je u zoni ispadanja.

Ansi je postao apsolutni hit ovosezonskog Kupa Francuske kada je u četvrtfinalu posle penala eliminisao Olimpik iz Marselja. To mu je bio jedini prvoligaš sa kojim se sastao ove sezone, prethodno je igrao sve protiv ekipa koje su ispod drugog ranga, poput Belforta (2:1), Viljerupt Tila (6:1) i Liona La Dušera (3:2).

Ne treba naravno potceniti nijednu ekipu koja je stigla do polufinala nekog takmičenja, pogotovo kada znamo da ekipe poput Marselja ili skupocenog Pari Sen Žermena u tome nisu uspele. Međutim, utisak je ipak da je Ansi malo zalutao na nepoznat teren.

Tim je sastavljen gotovo isključivo od igrača sa francuskim pasošem, jedini stranac je napadač iz Obale Slonovače Mojze Sahi Dion. Ovaj 21-godišnji centarfor je najbolji strelac ekipe sa 12 golova, ali on nije Ansijev fudbaler, već je tu samo na pozajmici iz Strazbura do kraja sezone. Kapiten ekipe je 33-godišnji krilni napadač Žan Žak Roki, nekadašnji fudbaler Bastije, koji nikada tokom karijere nije igrao Ligu 1. Isto može da se kaže za većinu igrača koje trenira Loren Gujo, bivši strateg Sedana, Serkl Briža i Bulonja.

Prošle sezone je Tuluz igrao u Ligi 2, ali nije imao priliku da se sastane sa Ansijem, zato što je on tada igrao u trećem rangu. Tada je promociju izborio u poslednjem kolu, pobedom nad Sedanom, kojom je ostavio Viljefranš bez plasmana u drugi rang.

-----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

pogodi bilo koji tip od 1,30 i više sa utakmice CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJAKOS

-----------

KUP FRANCUSKE – POLUFINALE

Sreda

Nant – Olimpik Lion 1:0 (0:0)

/Blas 57/

Četvrtak

20.45: (5,30) Anesi (3,60) Tuluz (1,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

TuluzKup FrancuskeVeljko BirmančevićAnsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara