Koeficijenti
Koeficijenti

Dva srpska kluba u kvalifikacijama za LŠ sada samo čudo može da spreči, sve bliže i direktno mesto u grupi

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.09.21. | 09:05

Pobede Crvene zvezde i Partizana donele novi bod na kontu klupskog koeficijenta Srbije

Pobede oba srpska predstavnika na početku jesenjeg internacionalnog puta dodatno su učvrstile poziciju naših klubova na evropskoj listi, te, iako je Srbija zadržala 12. mesto, napravila je značajan korak ka dugo sanjanom drugom mestu u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Trijumf Crvene zvezde nad Bragom (2:1) i Partizanova pobedom sa 2:0 u gostima Anortozisu, doneli su uvećanje nacionalnog koeficijenta za jedan bod. Suma od četiri boda podeljena je sa brojem predstavnika naše zemlje u Evropi ove sezone (4), te je klupski koeficijent Srbije u četvrtak uveče porastao za bod.

Izabrane vesti

Učinak srpskih klubova ove sezoneUčinak srpskih klubova ove sezone

Sa ukupnom sumom od 27,875 naši klubovi su napravili veliki iskorak ka benefitu u vidu dva mesta u kvalifikacijama za elitno klupsko takmičenje, a dvostruku važnost imala je pobeda crno-belih imajući u vidu činjenicu da je upravo Kipar država koja zauzima 16. mesto, prvo ispod imaginarne crte koja deli države sa dva ili više kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona od onih sa jednim predstavnikom.

U slučaju da se Srbija, na krilima večitih rivala zadrži u aktuelnom društvu od sezone 2023/2024 imali bismo dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u Ligi Evrope i ukupno pet naših predstavnika na međunarodnoj sceni, što sa poslednjim pobedama postaje sve izvesnije.

Superligašima u trci za vrat diše Belgija koja na međunarodnoj pozornici ima četiri od pet predstavnika (ispao samo Anderleht), ali je uteha posle prvog kola to što su samo Gent i Genk ostvarili pobede (Briž upisao remi, a Antverpen poraz). Upravo zbog činjenice da je Belgija sa koeficijentom 27,2 glavni konkurent da nas pretekne, Partizan će imati važnu misiju i u narednim kolima, te će svaki bod protiv Genta imati dvostruki značaj.

Iako je znatno objektivnije pri osvrtu na tabelu pažnju usmeriti ka klubovima iza srpskih, teško je ne osvrnuti se i ka 11. mestu koje zauzima Ukrajina, a koje skoro pa garantuje jedno mesto direktno u grupnoj fazi Lige šampiona (zavisi i od toga ko će osvojiti Ligu Evrope). Koeficijent 30,4, odnosno razlika od 2,325 bodova još je san prilično udaljen od realnosti, međutim pobeda Šerifa nad Šahtjorom podgrejala je nade s obzirom na to da klub iz Donjecka očekuju po dva meča sa Realom i Interom u kojem će biti podvig ukoliko osvoji i bod, dok gotovo jednako težak posao predstoji i Dinamu Kijev čiji će protivnici biti Bajern i Barselona. Treći ukrajinski predstavnik - Zorja će šansu tražiti protiv CSKA iz Sofije, dok se očekuje da za Romu bude lak plen, kao što je bila i za Bode u porazu 1:3 na premijeri.

Kada se sumira dosadašnji učinak, sagledaju trenutni koeficijenti zemalja i pogleda ka narednim izazovima, gotovo je izvesno da će Srbija u pomenutu sezonu 2023/2024 ući sa dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jednim u borbi za Ligu Evrope i još dva u Ligi konferencije, ali ostaje san da bi večiti uz izborena proleća u Evropi mogli da režiraju i prijatno iznenađenje i dovedu Srbiju do 11. mesta koje bi šampionu leta 2023. godine donelo benefit da preskoči kvalifikacije.

Poredak državaPoredak država



tagovi

uefa koeficijent

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara