Strahinja Eraković (©MN Press)
Strahinja Eraković (©MN Press)

Eraković pred derbi s Krasnodarom: Ne znam ništa o Iviću

Vreme čitanja: 6min | sub. 11.11.23. | 13:47

Zenit dočekuje Krasnodar u duelu za prvo mesto Premijer lige Rusije

Početkom jula ove godine 22-godišnji Strahinja Eraković izašao je na teren Gasprom arene u sastavu Crvene zvezde da igra protiv Zenita na predsezonskom turniru. samo nekoliko sedmica kasnije defanzivac je postao igrač višestrukog vladara Rusije. Štaviše, nedelju dana kasnije, u prvom kolu, debitovao je za novi tim u ruskoj Premijer ligi, i odmah postao standardni član prvog tima. Odigrao je 12 mečeva za Zenit u prvenstvu i četiri u Kupu Rusije, kako na poziciji centralnog, tako i desnog beka.

Nema dileme da će srpski reprezentativac da bude u startnoj postavi Zenita ove subote, kada se odlučuje sudbina prvog mesta u prvenstvu. U Sankt Peterburg stiže lider Krasnodar. Četa Vladimira Ivića je dva koraka ispred pulena Sergeja Semaka.

Izabrane vesti

U intervjuu za matchtv.ru Eraković se dotakao odrastanja, glavnih zvezda srpskog fudbala, Crvene zvezde i Partizana, Novaka Đokovića...

"Odrastanje je bilo super. Imam mnogo prijatelja iz tog perioda. Naravno, igrali smo fudbal. Ali generalno, u Batajnici ste mogli da se bavite mnogim sportovima na ulici. Zato smo se bavili i košarkom, tenisom i osmislili neke svoje nove sportske aktivnosti. Naravno, igrali smo sa momcima iz drugih sredina. Svakome bih poželeo takvo detinjstvo, a i sada bih se rado vratio u te godine", počeo je priču Strahinja za matchtv.ru.

Negde u ranim godinama svako se u Beogradu, a i širom zemlje, opredeljuje - Crvena zvezda ili Partizan.

"Da. Partizan i Crvena zvezda su deo globalnog rivalstva. Inače, imam nekoliko prijatelja koji su zabrinuti za Partizan. Mada, u suštini, oni koji navijaju za Partizan i Crvenu zvezdu ne podnose jedni druge. Ovo je doživotni sportski status. Praktično nisam morao da odlučujem. Moj tata je bio i ostao uz Crvenu zvezdu, pa sam od prvog dana i ja crveno-beo. I to takođe za ceo život. Pretpostavimo da je ovo kućno vaspitanje. Ponekad se malo raspravljam sa drugovima koji su fanovi crno-belih, ali u granicama razuma. Ako je Crvena zvezda pobedila u derbiju i želite da zadirkujete prijatelja, onda pitajte sutradan kako su igrali".

17.30: (1,70) Zenit (3,60) Krasnodar (5,30)

Eraković je kao dečak stigao u Crvenu zvezdu.

"Imao sam oko devet godina, tada sam igrao za školu fudbala iz Batajnice. Tog dana smo igrali protiv momaka iz Crvene zvezde. Odigrali smo dobro, posle čega sam dobio poziv iz kluba. U početku jednostavno nisam verovao jer 99,9 odsto dece nema šanse da uđe u Crvenu zvezdu. I onda mi se to desilo. Bilo je neverovatno".

U Srbiji igrač ne sme da pređe iz Crvene zvezde u Partizan ili da ide u suprotnom smeru. To se zaista retko dešava.

"U svakom slučaju, u mom sećanju to se nikada nije dogodilo. Čini mi se da je prelazak iz Real Madrida u Barselonu i obrnuto, manja katastrofa nego da se ovo desilo u slučaju Crvene zvezde i Partizana".

Beogradski crveno-beli imaju podršku i iz Rusije, a Zvezda ima ugovor o saradnji samo sa Zenitom?

"U Srbiji sve Ruse doživljavamo kao bratski narod. Zbog toga su navijači Crvene zvezde u dobrim odnosima sa svim ruskim navijačima".

Kada je prešao u Zenit, ruska štampa poredila je Strahinju sa Nemanjom Vidićem, koji je svojevremeno igrao za moskovski Spartak.

"Nemanja je jedan od retkih srpskih fudbalera koje nikada ranije nisam sreo. Ali on je svakako bio izuzetan igrač. Moram još da rastem i rastem, radim i radim. Mada se, naravno, nadam da ću dostići njegov nivo veštine".

U Zenitu Eraković igra na poziciji koju je ne tako davno pokrivao Branislav Ivanović.

"Nažalost, ni njega ne poznajem. Ali on je takođe igrač sa neverovatnom karijerom. U Srbiji ga percipiraju veoma visoko".

A, ko je glavna srpska "zvezda"?

"Pomenuću Dragana Džajića i Dragana Stojkovića Piksija, koji su igrali pre mog rođenja. Od onih koji su mi već u sećanju, to su pomenuti Ivanović i Vidić, kao i Dejan Stanković".

Defanzivac Zenita priznao je ranije da je Stanković odigrao veliku ulogu u njegovoj karijeri.

"Moglo bi se reći da me je bukvalno napravio. Pogledajte samo kako je bio strpljiv i mudar i pored mojih grešaka. Bilo je čak i da se jedna od ovih grešaka dogodila na samom početku susreta sa Partizanom i dovela do gola. Tada sam imao 19 godina. Inače, ostatak utakmice sam odigrao prilično dobro, a potom je bilo mnogo uspešnih derbija. Veoma sam zahvalan Stankoviću na svemu".

Najbolji sportista svih vremena?

"Za mene je to Novak Đoković. Mislim da je uradio nešto neverovatno. Srbija je mala i nije najbogatija zemlja. Da, ovde svako može da počne da igra fudbal. Tenis zahteva ozbiljnija ulaganja. Čak i samo za početak. Istovremeno, Novak je uspeo da postigne takve rezultate da je sada ceo svet iznenađen. Sada se dešava da na ovom ili onom turniru cela arena može da navija protiv Đokovića. A ipak on i dalje pobeđuje. Novak time pokazuje da nije samo jak igrač, već i veoma jaka ličnost. Potvrđuje da je najbolji".

Šta se promenilo u životu Erakovića od dolaska u Sankt Peterburg u julu ove godine?

"Moji prvi utisci o Rusiji i Sankt Peterburgu se nisu promenili – sviđa mi se ovde. Moja devojka je ovde sa mnom, moj brat i njegova žena planiraju da dođu. Plus, u timu već postoje veoma dobri odnosi. Sada je, naravno, malo hladnije nego u julu, ali u principu tako je i u Srbiji".

Nadimak Čupa, nije "preživeo".

"Momci očigledno nisu bili svesni nadimka koji je povezan sa mojom neposlušnom kosom. Ali u Srbiji sam i dalje Čupa".

Zenitu predstoji derbi kola sa Krasnodarom, za prvo mesto.

"Situacija mi je poznata. Pretprošle sezone Crvena zvezda i ja smo zaostajali za Partizanom pet bodova u drugoj polovini prvenstva. Sada je razlika između Zenita i Krasnodara manja i predstoji još mnogo mečeva. Tada smo, inače, pobedili 2:0".

------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

------------------

Krasnodar vodi srpski trener Vladimir Ivić, koji je inače svojevremeno igrao za Partizan.

"Derbi će biti iz drugog razloga, vezanih za situaciju u šampionatu. A to što je Ivić igrao za Partizan trenutno više nije bitno. Ne želim nikoga da uvredim, ali ne znam ništa konkretno o Vladimiru Iviću. Istovremeno, u Srbiji govore samo dobro o njemu kao jednom od naših najjačih trenera".

Vezista Bikova Mihajlo Banjac ipak nije stranac za asa Zenita.

"Igrao je za TSC iz Bačke Topole, pa smo se, naravno, upoznali. Ne isključujem da ćemo malo popričati pre utakmice, dobri smo prijatelji. Ali tokom meča ćemo zaboraviti na ovo, svako će se boriti na svojoj strani. Istovremeno, očekujem da iz naše konfrontacije izađemo kao pobednici".

Posle 15. kola Premijr lige Rusije uslediće internacionalna pauza. Srbija je jednom nogom na Euro 2024.

"Ovo, naravno, nije još sto odsto, ali u svakom slučaju sve je u našim rukama. U ovoj sesiji igramo prijateljsku utakmicu sa Belgijom, a zatim finalni meč kvalifikacija sa Bugarskom. Bićemo odlučni da pobedimo kako bismo definitivno stigli na Euro 2024. Srbija 24 godine nije igrala na Evropskom prvenstvu. Imamo zemlju veoma bogatu fudbalskim talentima. Zaista se nadam da ćemo da potvrdimo ovaj status", završio je Strahinja Eraković.

RUSIJA 1 - 15. KOLO

Subota

Krila Sovjetov - Ural U TOKU

Fakel - CSKA U TOKU

14.30: (1,90) Lokomotiva (3,50) Ahmat (4,10)

17.30: (1,70) Zenit (3,60) Krasnodar (5,30)

Nedelja

12.00: (2,35) Nižnji Novgorod (3,10) Baltika (3,30)

14.30: (1,70) Dinamo (3,70) Orenburg (5,10)

17.00: (2,35) Soči (3,25) Rubin (3,15)

17.30: (1,75) Spartak (3,60) Rostov (4,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1ZenitZenit Sankt PeterburgKrasnodarStrahinja ErakovićVladimir IvićMihajlo Banjac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara