Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Esperans prežaljen u finalu Lige šampiona: Al Ahli ide po 12. afričku krunu

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.05.24. | 12:32

Velikan iz Kaira poslednjih godina je bez skrupula na Crnom kontinentu

Za razliku od UEFA kupova, koji se odlučuju u jednom finalnom meču na neutralnom terenu, zvanje najboljeg u CAF Ligi šampiona osvaja se posle dva susreta. Prva utakmica između Esperansa i Al Ahlija za afričku krunu je odigrana u Tunisu, i završena je nerešenim rezultatom 0:0, pa je blaga prednost sada na egipatskom velikanu koji je ove subote domaćin u revanšu na Međunarodnom stadionu u Kairu (19.00).

Sudar u Radesu skoro da nije mogao da prođe bolje po Al Ahli. Iako tim iz Kaira nije briljirao, to je bilo dovoljno da izvuče remi bez golova i sada će u svom domu pokušati da odbrani titulu u CAF Ligi šampiona. Bila bi to 12. kruna u afričkoj eliti za Crvene đavole.

Izabrane vesti

Dvoboj u Radesu bio je peti zaredom u kojem je Al Ahli ostao neporažen protiv tunišanskih rivala. Al Ahli je pobedio u četiri od ovih pet duela, uključujući dva okršaja kod kuće. U čitavoj istoriji kluba, najtrofejniji tim Egipta - ali i Afrike - nikada nije izgubio na domaćem terenu protiv Esperansa.

Od poraza od Zamaleka, velikan iz Kaira nije izgubio nijednu od sedam poslednjih takmičarskih utakmica. U ovih sedam dvoboja Al Ahli ima skor od pet slavlja i dva remijai postigao je ukupno 14 golova - u proseku dva po meču.

19.00: (1,58) Al Ahli (3,45) Esperans (6,25)

Put do finala Lige šampiona bio je relativno gladak za ekipu Marcela Kolera, jer je uživala u neporaženoj kampanji u grupnoj fazi kako bi završili na vrhu Grupe D sa 12 bodova iz šest utakmica. Al Ahli je u četvrtfinalu imao lak posao sa Simbom, a potom je eliminisao TP Mazembe. Tako su Crveni đavoli stigli do šestog finala LLige šampiona u poslednjih sedam godina.

Al Ahli je sada nanizao 19 uzastopnih utakmica bez poraza u CAF Ligi šampiona, ostvarivši 12 pobeda i sedam remija, dok je sačuvao mrežu u 16 navrata i primio je samo tri gola za to vreme.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

Esperans nije uspeo da iskoristi prednost domaćeg terena u finalu. Tunišanskog giganta sada čeka put u Kairo, gde igra ulogu autsajdera. U svim takmičenjima, crveno-žuti ionako nisu dali najbolje rezultate na gostovanjima. U poslednjih pet takmičarskih okršaja u gostima, Esperans je ostvario samo jednu pobedu.

Od jula 2011, Esperans je trijumfovao samo u jednom od 16 poslednjih međuosbnih obračuna sa Al Ahlijem. Pritom, klubovi iz Tunisa su pobedili samo tri puta u ukupno 44 obračuna protiv egipatskih timova, i to ne zvuči optimistično za crveno-žute.

Esperans je takođe uživao u solidnoj kampanji u grupnoj fazi pošto je završio na drugom mestu u Grupi C sa 11 poena iz šest mečeva, pre nego što je savladao ASEC Mimozas iz Obale Slonovače na penale posle remija bez golova u obe utakmice. Crveno-žuti su pokazali ubedljiviji rezultat u polufinalu, pobedivši Mamelodi Sandauns sa 1:0 na svom terenu 20. aprila, a nedelju dana pre nego što su obezbedili pobedu od 1:0 u Južnoj Africi i ostvarili ukupan trijumf od 2:0.

Igrači trenera Migela Kardosa trenutno se nalaze na vrhu tabele šampionata Tunisa sa 17 bodova iz sedam mečeva, pet poena daleko od drugoplasiranog Monastira. Međutim, snovima Esperansa o domaćem dublu došao je kraj 8. maja, kada je doživeo šokantan poraz od 2:1 u produžecima od drugoligaša Okeano De Kerkena u osmini finala Kupa.

Esperans ulazi u subotnji ključni meč u potrazi za svojom petom krunom Lige šampiona i prvom od 2019. godine, kada je u finalu savladao marokansku Vidad Kazablanku.

CAF LIGA ŠAMPIONA - REVANŠ

Subota

19.00: (1,58) Al Ahli (3,45) Esperans (6,25), prvi meč 0:0

***kvote su podložne promenama



tagovi

Afrička Liga šampionaAl Ahli KairoEsperans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara