Eduardo Kamavinga (©Reuters)
Eduardo Kamavinga (©Reuters)

EURO U21 (Grupa C): Francuzi mogu i na smotru seniora

Vreme čitanja: 15min | čet. 25.03.21. | 09:18

Jasno je ko je favorit za prolazak dalje, Danci, Rusi i Islanđani će pokušati da pomrse račune Galskim petlićima

Počelo je Evropsko prvenstvo za igrača uzrasta do 21 godine, koje se održava u Mađarskoj i Sloveniji, a u Grupi C krije se jedan od glavnih favorita za osvajanje turnira. Selekcija Francuske u svojim redovima ima plejadu igrača koji prete da pokore Stari kontinent u narednim godinama, ali će najpre morati da izađe na kraj sa vršnjacima iz Danske, Rusije i Islanda.

Mečevi ove grupe igraće se u Mađarskoj, na stadionima Haladaš u Sombathelju i Alcufer u Đeru. Prvi će na teren izaći Rusija i Island (18.00), dok će Galski petlići pohod na evropski presto otpočeti utakmicom protiv Danske (21.00)

Izabrane vesti

Francuska je kvalifikacije za kontinentalnu smotru okončala sa samo jednim porazom uz gol-razliku 32:10. Rusija je takođe bila prilično impresivna, pa je iz borbe u petoj grupi izašla kao pobednik sa sedam pobeda, dva remija i jednim porazom, uz svega četiri primljena gola (22 postignuta). Za razliku od ove dve selekcije, Danska je ostala nesavladana u kvalifikacijama uz samo dva remija (gol-razlika 21:9), dok se Island kao treća najbolja drugoplasirana ekipa u kvalifikacionom ciklusu domogao vize za Euro.

FRANCUSKA

Aktuelni šampion sveta važi za pravu fabriku fudbalskih talenata. Utisak je da bi nekoliko selekcija mogli da pošalju i na kontinentalnu smotru u seniorskoj konkurenciji, a brojni puleni Silvana Ripola s pravom veruju da bi kroz dobre nastupe na omladinskom Evropskom prvenstvu mogli da obezbede sebi mesto i u selekciji Didijea Dešana, koja će ovog leta pokušati da se popne i na krov Starog kontinenta.

21.00: (1,62) Francuska U21 Danska U21 (5,80)

Nije morao selektor U21 ekipe da brine da će mu kolega iz A tima uzeti bitne igrače za mečeve u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru (2022), jer Francuska jednostavno ima previše dobrih fudbalera u svim uzrastima. Tako Ripol na raspolaganju ima predstavnike nekih od najboljih evropskih klubova. Najviše članova selekcije koja će se boriti za kontinentalni tron iznedrio je Ren (3), dok po dva reprezentativca dolaze iz Nanta, Monaka i Lila.

Tu su i Ilan Melije (Lids) i Vesli Fofana (Lester), igrači sa zacementiranim mestima u timovima iz Premijer lige, dok se u Nemačkoj kale Ibrahima Konate (Lajpcig), Mateo Genduzi (Herta, na pozajmici iz Arsenala) i Musa Dijabi (Leverkuzen). Iz domovine su u ranim fazama karijere otišli i Pjer Kalulu (Milan), Žil Kunde (Sevilja) i ponajbolji igrač škotskog Seltika Odson Eduar, ali su možda i najveći talenti ostali u zavičaju, gde put ka slavi grade zvezde Lige 1 Usem Auar (Lion), Eduardo Kamavinga (Ren), Benoa Badijašil (Monaka) i Žonatan Ikone (Lil).

O snazi francuske reprezentacije govori i vrednost njenih igrača na svetskom fudbalskom tržištu. Prema podacima specijalizovanog portala Transfermarkt, u ekipi koju je Silvan Ripoli poveo na kontinentalnu smotru nalazi se preko pola milijarde evra (525.300.000). Eduardo Kamavinga iz Rena je najvredniji igrač selekcije (60.000.000 evra), dok bi klubovi najmanje novca morali da izdvoje za trećeg golmana Dimitrija Bertoa iz Monpeljea.

Odbranu, tešku 175.000.000 evra predvodi sjajni štoper Sevilje Žil Kunde (50.000.000), Kamavinga je jasno najskuplji igrač u veznom redu omladinske reprezentacije Francuske, koji skupa vredi 214.000.000 evra. Ako se pogledaju isključivo cene, dolazi se do zaključka da je napad možda i najslabiji deo ove selekcije (106.000.000 evra), u kojem najpre u oči upada tržišna etiketa fudbalera Bajera iz Leverkuzena Muse Dijabija (38.000.000 evra). Među stativama bi na prvenstvu trebalo da stoji Alban Lafon iz Nanta, iako je prema Transfermarketu za 4.500.000 evra jeftiniji od svog kolege iz Lidsa Ilana Melijea (17.000.000). Skupa golmani ove francuske selekcije vrede 30.300.000 evra.

Tokom kvalifikacija se posebno izdvojio napadač Odson Eduar. Fudbaler Seltika je bio najbolji strelac ekipe sa 11 pogodaka, drugi je bio Rene Adelaid, koji nije dobio poziv za smotru, sa četiri. Tako je jasno da će se Ripol ponovo osloniti na nekadašnjeg učenika Pari Sen Žermena, Eduar će bez sumnje biti udarna igla jednog od glavnih favorita za osvajanje Eura.

Spada 23-godišnji Francuz u red igrača kojih se PSŽ prelako odrekao. Kalio se u Tuluzu jednu sezonu, pre nego što ga je zapazio tim iz Glazgova, koji ga je najpre doveo na pozajmicu. Posle devet pogodaka na 22 nastupa u Premijeršipu, iako je imao svega 20 godina, shvatili su Kelti da moraju da ga otkupe, pa su to i učinili. Sveci su procenili da je bolje da uzmu 10.300.000 evra, ali se čini da su se grdno prevarili, kako je sve izvesnije da Eduara čeka blistava karijera.

Brendan Rodžers će narednog leta pokušati da ga preseli u Lester, sjajno su sarađivali upravo na Seltik parku, a planove bi mogao da mu pokvari Arsenal. Premijer liga bi trebalo da bude idealan naredni korak, a sasvim sigurno da će njegova vrednost pri prelasku u Englesku dodatno skočiti, jer se čini da trenutnih 15.000.000 evra ne oslikava na najbolji način njegov kvalitet i potencijal. Sjajno je građen za ostrvski fudbal, snažan je i visok (187cm), dovoljno brz i dokazano ubojit, kako je na 161 nastupu u slavnom škotskom klubu uspeo da postigne 83 pogotka. Sa kadetskom reprezentacijom Francuske je već bio na krovu Evrope (2015. godine), kada je proglašen i za najboljeg igrača turnira, a bio je i najbolji strelac (osam golova).

Velika snaga ove reprezentacije krije se u veznom redu. Kamavinga je igrač koji će u bliskoj budućnosti biti predmet otimanja najvećih evropskih klubova, Real Madrid je već zabacio udicu, dok se PSŽ potajno nada da bi mogao da zadrži 18 godišnjeg vezistu u zemlji čije boje brani. Koliko je ispred svojih vršnjaka najbolje govori podatak da je sa samo 16 godina i četiri meseca upisao debi u prvom timu Rena (najmlađi igrač u istoriji kluba). Pokazao je neverovatnu zrelost za tako mladog igrača, demonstrirao izuzetne tehničke sposobnosti i zasenio fudbalsku javnost najpre u Francuskoj, a potom i u čitavoj Evropi. Sa nepunih 18 godina debitovao je i za A reprezentaciju, impozantno je kako je preskočio nekoliko uzrasta i prvi put dres sa državnim grbom nosio upravo u U21 selekciji. Možda već ovog leta debelo napalti svoj talenat i potencijal, a u podizanju cene će mu sasvim sigurno pomoći i dobro izdanje u Mađarskoj i Sloveniji. Nemojte se začuditi ako u junu završi i na spisku Didijea Dešana. Za Kamavingu je nebo granica.

Moramo pomenuti i Usema Auara, jednog od najboljih igrača francuskog velikana Liona. Minulog leta su vezistu procenjenog na 50.000.000 evra u svojim redovima želeli da vide Juventus, Arsenal i Mančester Siti, na kraju je ostao na Žerlanu, ali neće se zadržavati još dugo. Iz nedelju u nedelju napreduje, već se dokazao i na najvišem nivou, kako je krajem minule sezone blistao i u završnici Lige šampiona, pa je bio jedan od najzaslužnijih za gotovo senzacionalan plasman Olimpika u polufinale takmičenja, gde se ipak časno oprostio od društva najboljih, Auar i drugovi jednostavno nisu imali kud protiv mašinirije iz Minhena (0:3).

Kao predvodnik zadnje linije izdvaja se Žil Kunde, još jedno otkrovenje sportskog direktora Sevilje Monćija. Otkrio ga je popularni transfer guru u Bordou, preselio ga u Andaluziju za 25.000.000 evra, a iako su mnogi sumnjali u ovaj potez tvorca jednog od najboljih španskih klubova, 22-godišnji fudbaler koji poseduje i pasoš Benina je za godinu i po dana u dresu tima iz Andaluzije udvostručio svoju cenu na tržištu i već slovi za jednog od kandidata za mesto u srcu odbrane Mančester junajteda uz Harija Megvajera. Krase ga odlične tehničke sposobnosti, borbeni duh i neverovatan mentalitet za igrača njegovih godina, pa je jasno da je pred Kundeom još mnogo godina u samom vrhu evropskog fudbala.

U golmanu Albanu Lafonu mnogi vide naslednika jednog od najboljih evropskih čuvara mreže u poslednjoj deceniji Iga Lorisa. Kapiten Totenhema i francuske reprezentacije je u decembru napunio 34 godine, jasno je da ima još pregršt sjajnih odbrana u njegovim rukavicama, ali momak rodom iz Burkine Faso spremno čeka svoju priliku. Prošao je sve omladinske selekcije Trikolora, njegove bravure zapale su za oko italijanskoj Fjorentini, koja ga je iz matičnog Tuluza preselila u svoje redove za 7.000.000 evra početkom sezone 2018/19. Nije se snašao u Firenci, ali je zato napravio sjajan potez kada je prihvatio poziv Nanta. Vratio se u Francusku na dvogodišnju pozajmicu i već u prvoj sezoni bio jedan od najboljih golmana Lige 1, pa je jasno da će Kanarinci iskoristiti opciju da ga otkupe od Viole. Da li će ga nakon toga zadržati ili dobrano unovčiti, ostaje da se vidi. Kako je izvesno da će braniti mrežu Ripolove ekipe na kontinentalnoj smotri, utisak je da bi već ovog leta mogao da napravi novi iskorak u karijeri.

Golmani: Alban Lafon (Nant), Ilan Melije (Lids), Dimitri Berto (Monpelje)

Odbrana: Kolin Dagba (PSŽ), Benoa Badijašil (Monako), Ibrahima Konate (Lajpcig), Vesli Fofana (Lester), Fatu Mauasa (Ren) Adrijen Trufer (Ren), Pjer Kalulu (Milan), Žil Kunde (Sevilja)

Sredina: Mateo Genduzi (Herta, na pozajmici iz Arsenala), Orelijen Šuameni (Monako), Bubakar Kamara (Marselj), Roman Fevr (Brest), Bubakari Sumare (Lil), Usem Auar (Lion), Eduardo Kamavinga (Ren)

Napad: Odson Eduar (Seltik), Randal Kolo Muani (Nant), Musa Dijabi (Leverkuzen), Žonatan Ikone (Lil), Amin Guiri (Nica)

Najvredniji: Kamavinga 60m - Najmanje vredan: Berto 800k

Golman: Melija 17m/ukupno 30,3m

Odbrana: Kunde 50m/ukupno 175m

Sredina: Kamavinga 60m/ukupno 214m

Napad: Dijabi 38m/ukupno 106

Ukupna vrednost ekipe: 525,3m

RUSIJA

Fjodor Čalov (©Reuters)Fjodor Čalov (©Reuters)

Kolika je razlika između Francuske i ostalih protivnika u ovoj grupi najbolje se vidi kroz upoređivanje vrednosti ovih selekcija. Tako je druga najvrednija reprezentacija u Grupi C Rusija. Sabiranjem vrednosti 23 igrača koje je selektor Mihail Galaktionov odlučio da povede na Evropsko prvenstvo dolazimo do cifre od 80.550.000 evra, što je oko 6,5 puta manje od ukupne vrednosti Trikolora. Omladinsku selekciju Rusije predvodi napadač moskovskog CSKA Fjodor Čalov (12.000.000 evra), dok recimo uz imena golmana Denisa Adamova iz Sočija i veziste Arsena Zaharjana iz Dinama stoji cena od 500.000 evra.

18.00: (1,63) Rusija U21 (3,80) Island U21 (5,70)

Golman Spartaka iz Moskve Aleksandar Maksimenko definitivno se može ubrojiti među najbolje na kontinentalnoj smotri. Prvi čuvar mreže ekipe sa Otkritije Arene na svetskom transfer tržištu vredi 11.000.000 evra, a u okviru kvalifikacija lopta je preko gol linije ruske ekipe prešla se samo četiri puta. Ipak, kada se saberu svi golmani ruske reprezentacije, na tržištu ne stoje kao pomenuti Lafon. Maksimenko, Adamov i Ivan Lomaev (Krila Sovjetova) skupa vrede 12.050.000 evra.

Iz zadnje linije izdvaja se talentovani štoper Armejaca Igor Divjev. Karijeru je počeo u Ufi, preselio se pre dve godine u CSKA, za koji je upisao 58 nastupa u svim takmičenjima u minule dve i po sezone. Njegova sloboda košta najmanje 6.000.000 evra, a čitava ruska odbrana daleko je jeftinija od recimo Žila Kundea i to za oko 34.300.000 evra.

Jedan od najboljih i najperspektivnijih igrača Galaktionove čete je svakako Magomed Šapi Sulejmanov, mlada zvezda Krasnodara. Ponikao je momak rodom iz Mahačkale u redovima Bikova, debitovao još pre skoro četiri godine za prvim tim, kada je imao samo 17 godina. Ustalio se kao prvotimac već 2018. godine, a u tekućoj sezoni je na 35 nastupa u svim takmičenjima upisao pet pogodaka i dve asistencije. Predviđa mu se lepa budućnost, a ukoliko bi neko želeo da ga odvede iz matičnog kluba, morao bi da izdvoji najmanje 9.000.000 evra, što znači i da je Sulejmanov najvredniji vezista ruske omladinske reprezentacije. Da napravimo opet poređenje sa Francuzima, razlika između najskupljeg veziste Trikolora i čitavog veznog reda Rusije je nešto manja od 22.000.000 evra, naravno u korist fudbalera Rena Kamavinge.

Udarna igla ove selekcije svakako je Fjodor Čalov, momak koji od 2016. godine ima upisana 152 nastupa u prvom timu CSKA (44 pogotka). Postigao je četiri gola u kvalifikacijama, već neko vreme se smatra za najtalentovanijeg ruskog fudbalera, a njegov kvalitet i potencijal nije promakao ni timovima iz Premijer lige, pa se prethodnih sezona pisalo i o njegovom mogućem prelasku u Kristal Palas. Ostao je u domovini, pomalo možda pao i u drugi plan, ali će zato imati idealnu priliku da dobrim nastupima na Evropskom prvenstvu popravi sliku i nametne se selektoru A tima Stanislavu Čerčesovu pred borbu za tron Starog kontinenta u seniorskoj selekciji. Konkurenciju za mesto u špicu napada mu predstavljaju Denis Makarov iz Rubina (2.000.000 evra) i Vjačeslav Grulev iz moskovskog Dinama (900.000 evra), a čitava prednja linija Rusije vredi otprilike koliko i najbolji strelac Francuske Eduar (100.000 evra manje).

Golmani: Denis Adamov (Soči), Ivan Lomaev (Krila Sovjetov), Aleksandar Maksimenko (Spartak Moskva)

Odbrana: Igor Divjev (CSKA Moskva), Roman Evgenjev (Dinamo Moskva), Nikita Kalugin (Neftehimki), Danil Krugovoj (Zenit), Pavel Maslov (Spartak Moskva), Nair Tiknizjan (CSKA Moskva), Artem Golubev (Ufa)

Sredina: Danil Glebov (Rostov), Konstantin Kučaev (CSKA Moskva), Danil Kulikov (Lokomotiva Moskva), Danil Lesovoj (Dinamo Moskva), Aleksandar Lomovicki (Arsenal Tula, na pozajmici iz Spartaka) Ivan Obljakov (CSKA Moskva), Mogamed Sulejmanov (Krasnodar), Nail Umjarov (Spartak Moskva), Danil Utkin (Krasnodar), Arsen Zaharjan (Dinamo Moskva)

Napad: Fedor Čalov (CSKA Moskva), Vjačeslav Grulev (Dinamom Moskva), Denis Makarov (Rubin)

Najvredniji: Fedor Čalov 12m / Najmanje vredan: Denis Adamov, Arsen Zaharjan 500k

Golman: Aleksandr Maksimenko 11m / Ukupno: 12.05m

Odbrana: Igor Divjev 6m / Ukupno: 15,7m

Sredina: Mogamed Sulejmanov 9m / Ukupno: 37,9

Napad: Fedor Čalov 12m / Ukupno: 14,9m

Ukupna vrednost ekipe: 80.55m

DANSKA

Danci su sjajno odigrali kvalifikacije, vizu za Euro su izborili ispred Rumunije, Ukrajine, Finske, Severne Irske i Malte, a pritom nisu pretrpeli nijedan poraz. Neće ipak imati pomoć najboljeg igrača Andreasa Skova Olsena (sedam golova u kvalifikacijama), kako je fudbaler Bolonje dobio poziv A selekcije za mečeve u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Ukupna vrednost ekipe koju je selektirao španski stručnjak Albert Kapeljas iznosi 42.000.000 evra, što je stavlja na treću poziciju u ovoj grupi iza neprikosnovenih Francuza i Rusije.

Jasno je da će Danskoj na Evropskom prvenstvu nedostajati pomenuti Skov Olsen, pa će zato velika odgovornost pasti na bivšeg fudbalera Borusije Dortmund Jakoba Brun Larsena. Krilni fudbaler je od ove zime u Anderlehtu, gde igra kao pozajmljeni fudbaler Hofenhajma. Nije ipak uspeo da se upiše u dresu ekipe Vensana Kompanija u Župiler Pro ligi, ali je jasno da poseduje kvalitet koji bi na turniru omladinskih ekipa mogao da napravi razliku. Igrao je odlično u kvalifikacijama, postigao je dva pogotka, ali je upisao čak sedam asistencija. Najvredniji je igrač ove selekcije (6.400.000 evra) i neko na koga treba posebno obratiti pažnju.

Mrežu Danske će čuvati Oliver Kristensen čija vrednost se procenjuje na 1.500.000 evra. Nezamenjiv je na golu Odensea i ove sezone je upisao 21 nastup u Superligi, zabeležio je i pet mečeva bez primljenog gola.

Viktor Nelson (desno), dobija instrukcije od Solbakena (©Reuters)Viktor Nelson (desno), dobija instrukcije od Solbakena (©Reuters)

U zadnjoj liniji se izdvaja prvotimac Kopenhagena Viktor Nelson, koji je prošle godine debitovao i za seniorsku selekciju. Ovaj 22-godišnji fudbaler je karijeru počeo u Nordsjelandu, preselio se na Parken pre dve godine i momentalno postao standardan u najtrofejnijem danskom timu. Za njegove usluge je prema portalu Transfermarkt potrebno izdvojiti 3.000.000 evra, a naša fudbalska javnost mogla je da se upozna sa njegovim kvalitetima početkom prošle sezone, kada je stao na crtu napadačima Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Valja pomenuti i tri fudbalera koja karijere grade u Engleskoj, Frederika Alvesa iz Vest Hema, kao i tandem iz Brenforda, Madsa Sorensena i njegovog imenjaka Rorlsleva. Čitava zadnja linija Danske je recimo 166.000.000 evra iza odbrane francuske selekcije.

Pomenuti Brun Larsen će predvoditi vezni red, ali uz njega treba izvojiti i talentovanog Jespera Lindstroma iz Brendbija, koji igra u sjajnoj formi u domovini. U dresu lidera Superlige je upisao po devet golova i asistencija ove sezone. Na tržištu stoji rame uz rame sa Andreasom Drejerom (6.000.000 evra), krilni fudbalerom Brajtona koji igra odlično na pozajmici u Midtjilandu, bio je standardan i u Ligi šampiona u dresu Vukova iz Herninga, za koje je postigao osam golova i namestio još devet u svim takmičenjima ove sezone. Jasno je da u sredini leži najveća snaga ove reprezentacije, ali je recimo Mateo Genduzi za 1.000.000 evra vrediniji od čitave veze koji je Kapeljas odlučio da povede u Mađarsku i Sloveniju.

Od napadača se izdvaja Mohamed Darami iz Kopenhagena. Ovaj 19-godišnji fudbaler je postigao tri pogotka u Superligi ove sezone, ali mu se predviđa velika budućnost i nema sumnje da će momak poreklom iz Sijere Leone kroz igre na U21 Euru pokušati da stavi svoje ime na fudbalsku mapu Starog kontinenta i u teftere brojnih skauta koji će pomno pratiti dešavanja na kontinentalnoj smotri. Njegova sloboda košta 4.000.000 evra, dok se vrednost danske navale procenjuje na 6.500.000 evra.

Golmani: Oliver Kristensen (Odense), Mads Hermansen (Brondbi), Piter Vindal (Nordsjeland)

Odbrana: Frederik Alves (Vest Hem), Mads Beh Sorensen (Brentford), Mads Rorslev (Brentford), Andreas Poulsen (Austrija Beč) Razmus Karstensen (Silkeborg), Sebastijan Hauzner (Arhus), Viktor Nelson (Kopenhagen)

Sredina: Gustav Isaksen (Midtjiland), Brun Larsen (Anderleht), Jesper Lindstrom (Brondbi), Magnus Kofod Andersen (Nordsjeland), Morten Hjulmand (Leće), Nikolas Narti (Sandhauzen), Viktor Jensen (Nordsjeland), Andres Drejer (Midtjiland)

Napad: Mohamed Darami (Kopenhagen), Nikolaj Baden Frederiksen (Tirol, na pozajmici iz Juventusa), Nikolaj Laursen (Emen), Vahid Fahir (Velje), Karlo Holse (Rozenborg)

Najvredniji: Brun Larsen 6,4m / Najmanje vredan: g Mads Hermansen 200k

Golman: Oliver Kristansen 1,5m/ ukupno: 2.5m

Odbrana: Viktor Nelson 3m/ ukupno: 9m

Sredina: Brun Larsen 6,4m/ ukupno: 24m

Napad: Darami 4m/ ukupno 6,5m

Ukupna vrednost ekipe: 42m

ISLAND

(©Reuters)(©Reuters)

Island na Euro dolazi sa novim selektorom. Kroz kvalifikacije je ih je vodio Arnar Vidarson, koji je u međuvremenu preuzeo seniore, a njega je u januaru nasledio David Snori Jonason, koji je prethodno radio u U16, U17 i U18 selekcijama. Kvalifikacioni ciklus su okončali na drugom mestu prve grupe iza Italije, ali su sakupili dovoljan broj bodova da kao jedna od najboljih drugoplasiranih reprezentacija obezbede vizu za Mađarsku i Sloveniju.

Vrednost čitave reprezentacije se procenjuje na 10.325.000 evra, ruski golman Maksimenko je recimo skuplji (11.000.000 evra), dok čuvari mreže Islanda Gunarson, Olafson i Valdimarson zajedno koštaju pola miliona evra.

Možda i najveću pažnju na Jonasonovom spisku privlači Sven Gudjonsen, sin najboljeg strelac u istoriji islandske reprezentacije i nekadašnjeg napadača Čelsija, Barselone i Totenhema Ejdura Gudjonsena. On je pre tri godine napustio domovinu i potpisao za italijansku Speciju, gde se ipak nije preterano naigrao, pa je ove sezone na pozajmici u danskom Odenseu. Odlično je igrao u kvalifikacijama, postigao pet pogodaka i jedan je od najzaslužnijih za drugi plasman omladinske selekcije Ledenih na smotru najboljih u Evropi.

Jasno, na njega će se Island osloniti za golove, ali ako je suditi po tržišnoj vrednosti, prva zvezda selekcije bi trebalo da bude 17-godišnji vezista švedskog Norkopinga Isak Bergman Johaneson (3.000.000 evra). Velika nade Islanđani polažu u ovog momka, koji je već upisao i debi sa seniorima. Engleski mediji su preneli da je talentovani Johaneson već na radaru Mančester junajteda i Liverpula.

15.00: (1,58) Engleska U21 (4,00) Švajcarska U21 (6,00)

Ima fudbalske korene, njegov deda Gudjon Tordarson je bivši reprezentativac i selektor Islanda, kao trener je radio i u Stouku, Nots Kauntiju i Barnsliju, dok mu je otac Džoi Gudjonsen upisao 34 nastupa za državni tim, a profesionalnu karijeru je gradio i u Španiji (Betis), Engleskoj (Aston Vila, Vulverhemtpin, Lester, Barnli i Hadersfild) i Holandiji (Valvajk i AZ). Predviđa se i mladom Johanesonu uspešna uspešna internacionalna karijera, očekuje se i da zasenio starije članove porodice, a na Evropskom prvenstvu, gde je jedan od najmlađih igrača, imaće priliku da potvrdi svoj talenat i pred očima skauta najvećih evropskih klubova.

Samo pet defanzivaca je pošlo put Mađarske, izdvajaju se Ari Leifson iz norveškog Stromsgodseta i Isak Olafson iz danskog kluba Sonderjiske, uz koje na Transfermarktu stoji etiketa sa cenom od 200.000 evra. Jasno je da se Islandu daju najmanje šanse da izađe iz grupe, ali dokazali su i u kvalifikacijama da mogu da budu jako neugodni, imaju uspostavljen sistem, igraju tvrdo, sigurno, pa nema sumnje da će uprkos svemu skupo prodati kožu rivalima na kontinentalnoj smotri.

Golmani: Patrik Gunarson (Silkeborg, na pozajmici iz Brentforda), Elijas Rafn Olafson (Fredericija), Hakon Rafn Valdimarson (Grota)

Odbrana: Valgir Lundal Fridrikson (Haken), Ari Leifson (Stromsgodset), Isak Oli Olafson (Sonderjiske), Finur Tomas Palmason (Norkoping), Robert Ori Torkelson (Brejdablik)

Sredina: Mikael Anderson (Midtjiland), Andri Fanar Baldurson (Bolonja), Isak Bergman Johaneson (Norkoping), Kolbejn Finson (Dortmund), Hordur Ingi Gunarson (Hafnarfjordur), Aleks Haukson (Osters), Torir Johan Heglason (Hafnarfjordur), Kolbejn Tordarson (Lomel), Jon Dagur Torsteinson (Arhus), Vilum Tor Vilumson (BATE Borisov)

Napad: Bjarki Ştajn Bjarkason (Venecija), Svein Aron Gudjonsen (Odense, na pozajmici iz Specije), Valdimar Tor Ingimundarson (Stromsgodset), Stefan Tejtur Tordarson (Silkeborg), Brinjolfur Dari Vilumson (Kristijansund)

Najvredniji: Isak Bergman Johaneson 3m / Najmanje vredan: Hakon Rafn Valdimarson, Roberto Ori Trokleson 50k

Golman: Patrik Gunarson 250k/ Ukupno: 500k

Odbrana: Ari Leifson, Isak Oli Olafson 200k/Ukupno: 700k

Sredina: Isak Bergman Johaneson 3m/Ukupno: 8,075

Napad: Svein Aron Gudjonsen 400k/Ukupno: 1,05m

Ukupna vrednost ekipe: 10,325m

-----------------------------------------------

EVROPSKO PRVENSTVO MLADIH DO 21 GODINE

Četvrtak

GRUPA C

18.00: (1,63) Rusija U21 (3,80) Island U21 (5,70)

21.00: (1,62) Francuska U21 Danska U21 (5,80)

GRUPA D

15.00: (1,58) Engleska U21 (4,00) Švajcarska U21 (6,00)

21.00: (1,80) Portugalija U21 (3,60) Hrvatska U21 (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvo U 21Evropsko prvenstvo za mlade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara