Stiven Džerard (©Reuters)
Stiven Džerard (©Reuters)

Everton i Stiven Džerard, baš komplikovana priča

Vreme čitanja: 5min | sub. 22.01.22. | 10:47

Legendarni as Liverpula danas prvi put gostuje Karamelama u ulozi trenera, pošto će sa Aston Vilom pokušati da nastavi trend radovanja na Gudisonu

Stiven Džerard i Everton. Baš komplikovan spoj...

Legenda Liverpula danas odlazi na Gudison park, mesto gde su pristalice Karamela uglavnom bile mučene njegovim sveobuhvatnim partijama tokom godina. Ne, neće biti dobro dočekan, jer želi da sa Aston Vilom natovari još čemera i jada na pleća Evertona, koji je bez kormilara posle smene Rafe Beniteza.

Izabrane vesti

Plavi deo Liverpula nije imao mnogo prilika da se raduje kada se sukobljavao sa Džerardom u eri Premijer lige. Ikona Redsa upisana je u istoriju Mersisajd derbija sa 10 golova. Stivi Dži je definitvno uživao da igra protiv Karamela. Liverpul je pobedio u 30 utakmica u ligi protiv lokalnog rivala sa legendarnom "osmicom" u timu, a bivši kapiten Engleske doživeo je za sve to vreme samo četiri poraza.

Dakle, šefa struke Vilansa očekuje uloga negativca u vreme subotnjeg ručka. Biće mu stavljeno do znanja da je nepoželjan, tim pre što navijači Evertona traže bilo kakav razlog da stanu iza ekipe posle razočaravajuće kampanje pod starim španski trenerom, koji je inače baš sa Džerardom doneo Liverpulu pehar prvaka Evrope. Da se pre nedelju dana nije desio poraz u Noriču, od fenjeraša, danas bismo na Gudisonu gledali sukob Džerarda i Beniteza, dva nekadašnja saveznika koji postaju neprijatelji pošto su zajedno osvojili Ligu šampiona. Ipak, Španac je otpušten, a sva pažnja je na perspektivnom stručnjaku.

13.30: (2,95) Everton (3,25) Aston Vila (2,60)

Srce Stivija Džija će uvek biti uz Liverpul, ali priča je mogla da bude sasvim drugačija kobne večeri 1986. godine, kada su se Redsi borili protiv Evertona u finalu FA kupa. Tada petogodišnji Stiven, neutralni navijač, bio je u dobu kada se odlučuje za koji tim se navija.

Protagonisti finala to tada nisu znali, ali osim za trofej igrali su i za naklonost buduće zvezde. Geri Lineker je doveo Karamele u prednost u prvom poluvremenu - što je umalo ubedilo Džerarda da postane Plavi - pre nego što su Ijan Raš i Krega Džonston preokrenuli tok, doneli Crvenima trofej i "ukrali" Džerardovo srce.

"Finale kupa između Evertona i Liverpula 1986. navelo me je da budem Crveni. Everton je prvi postigao gol i mislio sam da sam možda navijač Evertona, ali uspeli smo da preokrenemo 3:1, tako da sam od tog trenutka zauvek postao Crveni", govorio je Džerard 2019. godine.

Legendarni as, pak, samo godinu kasnije slikao se u suparničkoj uniformi. S vremena na vreme ta fotografija, na kojoj Džerard stoji u plavoj majici pored nekih od klupskih trofeja, kruži internetom. Logično, odbacio je značaj i rekao da je čak imao i dresove Totenhema i Noriča kao mladić. Ranije u svojoj karijeri opisao je ovaj trenutak kao "mladalačka naivnost" i priznao da je to bila greška, odbacujući tvrdnje da je zapravo navijao za Everton kada je bio dete.

"Kada sam postao igrač Liverpula, neki preduzimljivi navijači Evertona otkrili su sliku i odštampali je. Mora da im je to baš bilo zanimljivo. Izbila je ogromna debata. Mnogi ljudi su mislili da je lažna. Nije. To je prava fotografija, snimljena 1987. To sam ja, obučen kao Evertonac. Ujak me je odveo u Gudison kada sam imao šest godina i video sam neke utakmice. Osvojio sam programsko takmičenje da se slikam sa trofejima na Gudisonu. Tata je prebledeo pri pomisli na svog sina, obučenog u plavo, kako stoji ponosno u sobi za trofeje Gudisona. 'On ne ide', tata je stalno govorio ujaku. Ali, otišao sam. Tada sam imao sedam godina, bio sam lud za fudbalom, i tih dana nisam bio toliko upućen u rivalstvo između Evertona i Liverpula. Pocepao sam kesu, obukao majicu i krenuo ka Gudisonu sa ujakom, ostavljajući pobesnelog tatu. Mora da mu je palo na pamet da me se odrekne".

Stiven Džerard i Rafa Benitez sa peharom Lige šampiona 2005. (©Reuters)

Sve to dovodi do intrigantne dobrodošlice u Gudison za Džerarda, koji zna da će ga dočekati na nož. I još na sve ovo, upravo je "ukrao" Evertonovog levog beka Lukasa Dinja.

"Nije teško predvideti šta će nam se dogoditi. Mislim da ćete videti pravi pakao od atmosfere na Gudisonu. Većina navijača je želela promenu na mestu menadžera. Imati kultnu figuru koja vodi tim, poput Dankana Fergusona, biće prilično slično onome što se dogodilo kada je on ranije preuzeo", istakao je Džerard pred meč.

Aston Vilu čeka težak duel, bez sumnje. Vilansi nisu pobedili od sredine decembra i suočavaju se sa rivalom koji očajnički želi da se udalji od zone ispadanja. Džerard će se prvi put suočiti sa Evertonom kao menadžer, pošto je uživao u sjajnoj igračkoj karijeri u dresu komšijskog Liverpula, za koji je odigrao 710 mečeva.

A još 2019. godine, Džerarda je intervjuisao bivši saigrač iz ekipe sa Enfilda Piter Krauč, gde ga je pitao da li više voli da pobedi Everton ili Mančester Junajted.

"To je kao, koja od Kardašijanki...", rekao je Džerard i potom su on i Krauč prasnuli u smeh.

"Teško je. Ne mogu da biram".

Krauč je tada sugerisao da stoga mora da mrzi i jedne i druge.

"Ja ne... Da, mrzim ih".

Okršaj Evertona i Aston Vile obično se ne beleži u kalendaru. Sa Stivenom Džerardom na čelu tima iz Birmingema, sve se promenilo.

--------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

PREMIJER LIGA – 23. KOLO

Petak

Votford - Norič 0:2 (0:3)

/Sardžent 51, 74, Kucka 90+2ag/

Subota

13.30: (2,95) Everton (3,25) Aston Vila (2,60)

16.00: (3,30) Brentford (3,00) Vulverhempton (2,55)

16.00: (2,00) Lids (3,60) Njukasl (4,00)

16.00: (2,10) Mančester Junajted (3,50) Vest Hem (3,80)

18.30: (10,0) Sautempton (5,90) Mančester Siti (1,32)

Nedelja

15.00: (1,35) Arsenal (5,30) Barnli (10,0)

15.00: (6,25) Kristal Palas (3,90) Liverpul (1,63)

15.00: (2,65) Lester (3,20) Brajton (2,95)

17.30: (1,75) Čelsi (3,70) Totenehem (5,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaEvertonAston VilaStiven Džerard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara