Ernan Barkos (©Reuters)
Ernan Barkos (©Reuters)

Farfan i Barkos jure minus: Odlučujuća bitka za titulu u zemlji Inka

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.11.22. | 23:03

Peru 1: Noćas Alijansa Lima dočekuje Melgar u revanšu finala, gosti brane prednost 1:0 iz prvog susreta

Preko svetlucavih vrhova Kordiljera, od Kuska do jezera Titikaka, od pacifičke obale pa sve do tropskih područja Amazona, prostire se domovina Inka. Zemlja u kojoj se i danas govori kečua jezik, zemlja koja u svom okrilju čuva mistična mesta minulnih vremena. Zemlja u kojoj krstare kondori, glasnici boga Sunca. Zemlja ratova, revolucija, krvi i slobode. Naposletku, i zemlja fudbala. Možda ne tako atraktivnog kao na ostatku kontinenta, ali iskrenog i veoma srčanog.

Poznato je da Peru kroz fudbalsku istoriju, za razliku od one nacionalne, nije ostavio neke dublje tragove, uz poneki blesak na reprezentativnoj sceni. Sa druge strane, klupski fudbal strpljivo je čekao gotovo čitav jedan vek po dolasku ove igre u Južnu Ameriku da i njegova zvezda zasija na fudbalskom nebu kontinenta, kada je Sijensijano 2003. godine podigao pehar Kopa Sudamerikane, ali o tome nekom drugom prilikom.

Izabrane vesti

Nije da nije bilo pokušaja i ranije, dolazili su oni i do konačnog bojnog polja najprestižnijeg kontinentalnog takmičenja. Prvi put 1972. godine u finalu Kopa Libertadores kada je najveći klub na tlu Perua, Universitario, poražen od tada neprikosnovenog Independijentea iz Aveljanede. Drugi put dve i po decenije kasnije 1997. godine Sporting Kristal teškom mukom savladan je od strane Kruzeira. Kad se sve sagleda, možda je jedna od nesrećnih okolnosti bila ta što su se u finalima sastajali sa klubovima dve vodeće fudbalske sile, i baš u tim periodima kada su to zaista bili klubovi vladari travnatih podloga Zelenog kontinenta.

Već su poznati peruanski predstavnici u narednom izdanju Kopa Libertadores, ali ono što nije poznato je ko će u najeminentnije klupsko takmičenje na kontinentu otići kao šampion zemlje Inka. Upravo noćas (02.00) na stadionu Alehandro Viljanueva u Limi odigraće se odlučujuća bitka u sezoni 2022. Akteri ovogodišnjeg finala su Alijansa Lima, drugi najtrofejniji klub u zemlji sa 24 titule i prvak ovogodišnje Klausure, i Melgar, šampion Aperture i klub koji je u svojoj istoriji dva puta dolazio do pehara nacionalnog vladara.

02.00: (1,95) Alijansa Lima (3,30) Melgar (3,80)

Sa prednošću igranja na domaćem terenu drugom i odlučujućem meču finala elitne divizije Perua, Alijansa će imati podršku svojih navijača, a u okršaj ulazi sa potrebom da pobedi sa dva ili više golova razlike kako bi podigla trofej fudbalskog prvaka države. U prvom meču koji se odigrao u sredu 9. novembra na univerzitetskom stadionu San Agustin u Arekipi, na nadmorskoj visini od 2.330 metara, plavo-beli su pretrpeli neuspeh minimalnim rezultatom, a koji je bio produkt nesrećnih okolnosti i autogola defanzivca Žordija Eduarda.

Ipak, tim iz prestonice Perua imao je pet uzastopnih pobeda pre pomenutog kiksa, dokazavši svoju snagu u nekoliko prilika tokom sezone, uključujući i trijumf nad noćašnjim rivalom, Melgarom. U prethodnih pet mečeva zabeležio je četiri pobede i samo jedan poraz. U ovom periodu izvojevane su pobede nad Tarmom, Ajakučom, Binasionalom i Sijensijanom, pored poraza od istog tog Melgara. Kao domaći tim, Alijansa Lima ima nedavni bilans od osam pobeda, jednog remija i jednog poraza u poslednjih 10 utakmica.

Poraz u "Belom gradu" prekinuo je dobar niz od pet pobeda u poslednjoj deonici šampionata, što nije sprečilo Alijansu da osvoji završni turnir i direktno se plasira u finale. Tačnije, sportska prednost koju će tim iz Lime imati nad Melgarom biće fizički aspekt. Plavo-beli će igrati drugu utakmicu za 12 dana, dok će Rohinegrosi odigrati četvrti duel u istom periodu, jer su za razliku od Alijanse koja je direktno obezbedila finale, morali da prođu kroz polufinalnu fazu gde su se susreli sa Sporting Kristalom, timom koji je završio kao prvi na zbirnoj tabeli sezone.

Trener Alijanse Giljermo Salas posegnuće za određenim promenama u startnoj postavi u odnosu na prvi meč finala. Napadač Arli Rodrigez bi mogao da zameni Osvalda Valencuelu. Uz to, ekvadorski igrač Darlin Lejton neće biti čak ni na klupi za zamene, a očekuje se prisustvo Džefersona Farfana i povratak na spisak Vilmera Agirea. Tu je i najbolji strelac tima Ernan Barkos sa 18 pogodaka, nekadašnji napadač Crvene zvezde, Palmeirasa, Gremija i Sportinga.

Na drugoj strani je Melgarov tim, koji, pak, ima tri uzastopne pobede i u ovaj duel stiže pošto je trijumfom u prvoj utakmici ostvario bitnu prednost, pritom zabeleživši više od 270 minuta bez primljenog gola. Pobeda od 1:0 pred svojim navijačima omogućava Rohinegrosima da i u slučaju nerešenog rezultata ovog vikenda može da dođe do svoje treće titule šampiona.

Da bi stigao dovde, tim argentinskog stručnjaka Pabla Lavaljena, pokazao je dosta kvaliteta kada je eliminisao Sporting Kristal u polufinalu, gde je uspeo da se nametne i kao domaćin i kao gost u ukupnoj pobedi od 3:0. U prethodnih pet mečeva zabeležene su tri pobede i dva poraza, a dva puta je pobeđen Sporting Kristal i već pomenuti trijumf u prvom meču finala nad Alijansom, pored toga što su izgubili od Atletiko Graua i Alijanse Atletiko u prvenstvenom delu Klausure. Igrajući u gostima, Melgar ima učinak od dve pobede, četiri remija i četiri poraza u poslednjih 10 utakmica.

Melgarov strateg Lavaljen ima na raspolaganju ceo tim i očekuje se da ponovi postavu iz prve utakmice finala. Međutim, mogao bi da napravi i varijantu sa ulaskom Valtera Tandaza umesto Kristijana Bordakahara kako bi ojačao vezni red. Ipak, i ovog puta, velika očekivanja Lavaljen polaže u svoj napadački dvojac Luisa Iberika i Bernarda Kuesta, koji su ove sezoni postigli 27 golova za crveno-crne.

Alijansu očekuje težak posao protiv Melgara, koji je u prvoj utakmici u potpunosti onesposobio njen napad, pokazavši visok takmičarski nivo u veznom redu i odbrambenom sektoru.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

PERU 1, PLEJ-OF - FINALE (REVANŠ)

Nedelja

02.00: (1,95) Alijansa Lima (3,30) Melgar (3,80), prvi meč 0:1

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Peru 1Alijansa LimaMelgar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara