Huan Roman Rikelme je obožavan i u Brazilu (©Reuters)
Huan Roman Rikelme je obožavan i u Brazilu (©Reuters)

Fenomen Rikelme: Brazilci opčinjeni legendom Boke

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.01.23. | 01:02

Čak 14.391 stanovnika najveće zemlje u Južnoj Americi dobilo ime kao što glasi prezime nekada velikog asa. "Rikelmemanija" na ovogodišnjem Kopinju, omladinskom prvenstvu Sao Paula

Argentinski virtuoz Huan Roman Rikelme žario je i palio na terenima u Južnoj Americi krajem prošlog veka i u prvoj deceniji novog milenijuma, legende je Boke Juniors. Nije se proslavio u Evropi u dresu Barselone, odličan je bio u Viljarealu, ali je najbolje godine u karijeri ima na Bombonjeri gde je stekao status božanstva kao Dijego Armando Maradona, Martin Palermo, Karlos Tevez... Sada je jedan od čelnika šampiona Gaučosa.

Prema najnovijem popisu u Brazilu čak 14.391 stanovnika najveće i najmnogoljudnije zemlje u Južnoj Americi imaju isto ime kao prezime nekada velikog asa. Od te impozantne brojke, 99 odsto je njih rođeno je posle 2000. godine, što navodi na zaključak da su njihovi očevi bili impresionirani igrama nekadašnjeg reprezentativca Argentine, piše Ole.

Izabrane vesti

Ovo i ruši stereotipe o mržnji Brazilaca i Argentinaca, više je to rivalstvo na terenu. Neki od tih dečaka sada su fudbaleri koji prete da pomute slavu velikog asa. Najnovije istraživanje Fudbalskog saveza Sao Paula kaže da će 11 fudbalera sa imenom Rikelme i jedan Rikelmi na leđima igrati na Kopinju ove godine, najvećem omladinskog prvenstvu u u zemlji fudbala, takmičenju koje ima veliku medijsku pokrivenost i koje je prava fabrika talenata.

Ponedeljak, 18.30: (6,25) Brentford (4,30) Liverpul (1,58)

Nije slučajni da je region Sao Paula, najvećeg brazilskog grada, bio plodno tle za ime Rikelme. Boka je te 2000. godie osvojila titulu Kopa Libertadores pobedom u duelu protiv Palmeirasa. Brijlirala je tada generacija koju je predvodio Huan Roman Rikelme, a tu je bio i Martin „El Loko“ Palermo. I naredne sezone, tim s Bombonjere je izbacio Verdao u polufinalu najvažnijeg takmičenja na Zelenom kontinentu, pa se može zaključiti da su navijači ljutih gradskih rivala Palmeirasa - Sao Paula, Santosa i Korintijansa davali sinovima ime Rikelme, kao zahvalnost što je Argentinac bio najzaslužniji za eliminaciju mrskih neprijatelja.

Većina tih igrača nose desetku u svojim kubovima kao i Rikelme, a drugi najčešći broj je osam, koji je Huan Roman imao dok je uspešno branio boje Viljareala.

Rikelme već nekoliko godina obavlja funkciju potpresednika Boke. Za ovaj klub je igrao u dva mandata, od 1996. do 2002. i od 2007. do 2014. Karijeru je završio 2015. u Argentinos Juniorsima, a igrao je jednu sezonu u Barseloni i tri u Viljarealu. Boje svetskog šampiona je branio od 1997. do 2008. godine, odigravši 51 utakmicu u plavo-belom dresu, postigavši 17 pogodaka.

Prethodnih godina brazilski fudbaleri su imali čudna imena. Tako su pikali bubamaru Tajson, Mocart, Pit Bul... Kolumbijski as Hames Rodrigez, koji sada igra za Olimpijakos, a nekada je branio boje Monaka i Reala, dobio je ime po tajnom agentu Džejmsu Bondu, ali ga na španskom govornom području izgovaraju kao Hames.



tagovi

Huan Roman RikelmeBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara