Robert Levandovski (©Reuters)
Robert Levandovski (©Reuters)

Fernando Santos počinje poljsku epizodu u Pragu

Vreme čitanja: 3min | pet. 24.03.23. | 14:47

Češka domaćin u 1. kolu Grupe E kvalifikacija za EP

Česi i Poljaci će u petak da odigraju prvu ovogodišnju utakmicu, i to u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. Izabranici selektora Jaroslava Šilhavija će na startu Grupe E u praškom Edenu započeti mečom protiv najvećeg favorita Poljske, a eventualnom pobedom od starta mogu da naprave važan korak ka promociji. Protivnika, čija je glavna zvezda napadač Barselone Robert Levandovski, prvi put će sa kormila da predvodi portugalski trener Fernando Santos.

Ostali učesnici Grupe E su Albanija, Farska Ostrva i Moldavija. Dva najbolja tima iz svake grupe plasiraće se na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj sledeće godine. Preostala tri mesta na turniru izboriće 12 zemalja koje ne uspeju u klasičnim kvalifikacijama, i to kroz Ligu nacija. Reprezentacija Češke nikada nije propustila EP od osamostaljenja, a prošle godine je stigla do četvrtfinala.

Izabrane vesti

"Naravno da želimo da napredujemo iz ove grupe. S obzirom na to da je Poljska iz prvog šešira, biće favorit. Ipak, verujem da ćemo biti uspešni. Želimo da uđemo na dobar način u kvalifikacije", rekao je Šilhavi na konferenciji za novinare.

Češka reprezentacija je pobedila u tri od poslednja četiri duela sa Poljskom i u svim tim trijumfima sačuvala je mrežu. Poslednji put rivali su se sastali u novembru 2018. na pripremnoj utakmici u Gdanjsku, gde su Česi slavili 1:0 golom Jakuba Jankta.

20.45: (2,45) Češka (3,15) Poljska (3,05)

Za razliku od češkog tima, Poljaci su prošle godine na prelazu iz novembra u decembar startovali na šampionatu sveta u Kataru, gde su prošli grupu i u osmini finala izgubili od kasnijeg finaliste Francuske sa 1:3.

"U prvom kolu idemo protiv najjačeg protivnika naše kvalifikacione grupe, igramo kod kuće. Možemo da se raspravljamo da li je dobro ili ne. Rasprodat je stadion, veliki je meč pred nama", rekao je Šilhavi.

Češka je izgubila samo jedan od poslednjih 13 mečeva na domaćem terenu, a u predstojećem susretu biće bez napadača Patrika Šika, dok Poljacima neće nedostajati 34-godišnji strelac Levandovski, koji se oporavlja od nedavne lakše povrede mišića. Aktuelni prvi strelac španske Primere postigao je 78 golova na 138 mečeva za reprezentaciju Poljske.

"Robert je sjajan napadač. Videćemo da li će nam činjenica da je bio povređen pomoći. Možda malo da", rekao je debitant David Jurasek, jedan od šest početnika u taboru Češke.

Selektor Česlav Mihnjevič napustio je reprezentaciju Poljske posle Svetskog prvenstva i zamenio ga je Santos. Šezdesetosmogodišnji Portugalac se već prošle godine suočio sa Češkom kao selektor Portugalije u dva pobednička meča elitne Divizije A Lige nacija. U Edenu krajem septembra, njegovi bivši igrači su pobedili sa 4:0.

"Poznajemo ga, on je iskusan trener. Mislim da će se videti njegov rukopis. Sigurno će biti mnogo sličnog kako je Portugalija igrala. Ali sigurno će uzeti u obzir dobre stvari koje je Poljska imala pod prethodnim selektorom", rekao je Šilhavi.

Poljaci žele tri boda na početku grupe. Izgubili su samo jedan od sedam minulih mečeva u gostima.

"Sreo sam i video Češku na utakmicama u Ligi nacija, tako da znam koliko je jak protivnik. Pokušava da igra ofanzivno, posle osvojene lopte ima munjevite kontranapade. Ali verujem u svoj tim. Vidim da su igrači motivisani, da žele da rade", poručio je doskorašnji selektor Portugalije.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Petak

GRUPA E

20.45: (2,45) Češka (3,15) Poljska (3,05)

20.45: (2,50) Moldavija (3,00) Farska Ostrva (3,15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za EPFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeFudbalska reprezentacija Češkereprezentacija Češke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara