Filip Holender (©MN Press)
Filip Holender (©MN Press)

Filip Holender na listi za oporavak: Čeka se gol u Evropi, a Flora je idealna šansa

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.09.21. | 08:31

Partizanov napadač promalja glavu, ali ima veliki usud

Otkako se vratio u Partizan, radi Aleksandar Stanojević na makar dva razboja. Na jednom beleži rezultate bolje nego prethodnici i pravi dugačke serije pobeda, na drugom oživljava karijere fudbalera koji su bili na marginama. Od Igora Vujačića je napravio sigurnog štopera, Svetozara Markovića preobrazio je u oslonac odbrane, Aleksandar Miljković, Ivan Obradović i Miloš Jojić su lane odigrali više utakmica nego u prethodnim klubovima, Rikardo Gomeš se pod njegovim vođstvom raspucao kao nikad pre, a sledeći na listi za oporavak je – Filip Holender.

Završni čin superligaškog duela sa Spartakom, trenutak kad rođeni Kragujevčanin trese mrežu Subotičana za 5:0, mogao bi da ima daleko veći značaj od puke činjenice da je na taj način Partizan ostvario najubedljiviju pobedu u sezoni. Videlo se po gestikulaciji Holendera da mu pogodak znači kao da je postignut u, primera radi, finalu kupa ili nekom evropskom okršaju. Razlog je jednostavan: ove sezone igra manje i slabije nego prethodne, zbog čega mu je i te kako stalo da prilike koristi.

Izabrane vesti

21.00: (5,00) Porto (3,50) Liverpul (1,80)

Pogotovo što ima zagovornika ideje da je Holender potonuo otkako je proletos uzdrmao prečku u večitom derbiju i da otad nije isti igrač kakav je bio na početku mandata u Humskoj. Ta promašena velika šansa protiv Crvene zvezde kao da mu je srozala samopouzdanje, kojim je „kidao“ po dolasku iz Lugana. U međuvremenu je otkupljen od Lugana i kad se očekivao fudbalski bum, kako na Prvenstvu Evrope, tako i na početku nove sezone, Filip stagnira. Zato je predstojeći duel sa Florom od izuzetnog značaja da se ukrca u Partizanov voz koji juri ove sezone i pokaže da je vredan ulaganja od 500.000 evra.

Da, bio je taj gol Voždovcu kad je favorit vodio sa 2:0, uknjižio je i pogodak na „Čika Dači“ za preokret, međutim, od igrača koji je prethodne sezone podneo veliki teret u napadu očekuje se više. Da pogađa i na evropskim susretima. Protiv Dunajske Strede, Sočija, Santa Klare nije ni imao neku veliku šansu, na Kipru je ušao kad je duel sa Anortozisom već rešen, a pošto je logično pretpostaviti da će Partizan svim silama u četvrtak veče pritisnuti goste iz Estonije očekuje se da Holender, pod uslovom da dobije priliku, prevaziđe barijere i upiše se na semafor u Ligi konferencija. Tim pre što sastav iz Talina u svim projekcijama važi za autsajdera Grupe B i ako postoji poželjan rival da se podigne samopouzdanje pojedincima – u ovom slučaju Filipa Holendera – onda je to predstavnik baltičkog fudbala.

Holenderov usud je što je dolaskom Rikarda izmešten na bočne pozicije i što u prvenstvu Srbije mora da čeka na red usled poštovanja pravila o bonus igračima, pa su šansu pre njega na krilima dobijali Nemanja Jović i Nikola Terzić, što je angažmanom Kvinsija Meniga pao čak u treći plan. Nije lako biti uglavnom rezerva posle sezone maltene sigurnog startera. Utiče na psihu, pre svega. Opet, u Ligi konferencija nema ograničenja da meč mora da počne makar jedan fudbaler mlađi od 21 godine, ali je isto tako indikativno da su se Jović i Terzć igrama izborili za status, pa je pred Holenderom komplikovan zadatak da mlađariji i novajliji iz Holandije „ukrade“ minute, svestan da će teško moći da ugrozi kapitena Lazara Markovića.

Nimalo jednostavan zadatak dobija obrise rešenja u saznanju da je Filip Holender minulih dana najpre postigao gol, pa dobio poziv u reprezentaciju Mađarske posle odsustva sa prethodne akcije. I da ga je trener Stanojević u završnici duela sa Spartakom probao na mestu centralnog napadača. Možda je baš u tome kvaka. Koliko god se pričalo da je bivši član Lugana učinkovitiji na krilu, da će mu povratak na prirodnu poziciju doneti prodornost i veći otisak na igre tima, delovalo je da se bolje sa saigračima razume kad je u „centrali“.

Te kretnje, naučene prethodne sezone, šunjanje iza leđa protivničke odbrane i beg u prostor su ono što Filip čeka. Baš kao što i Grobari čekaju da njegova zvezda zasija u Evropi. Četvrtak veče je šansa kojoj se nada, zicer koji mora da iskoristi.


tagovi

FK PartizanFilip Holender

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara