Ener Valensija i Danijel Aleksić (©AFP, ©Reuters)
Ener Valensija i Danijel Aleksić (©AFP, ©Reuters)

Finale Kupa: Adana Demir navija za Fener, Bašakšehir za Evropu

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.06.23. | 13:43

Kanarinci i Sive sove u Izmiru se bore za trofej

Sledeće sezone četiri tima će predstavljati Tursku u Evropi. Šampion Galatasaraj obezbedio je mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Fenerbahče i Bešiktaš, koji su među najbolja tri u Superligi, idu u drugo pretkolo Lige konferencije, a posle nedeljnog obračuna Fenera i Bašakšehira u finalu kupa u Izmiru (19.45) biće poznat četvrti srećnik koji će u borbu za najslabije rangirano kontinentalno takmičenje.

Ukoliko žuto-plavi pobede, otvoriće mesto Adani Demir, četvrtoplasiranom timu iz tek završene ligaške kampanje, dok je Sivim sovama jedini izlaz osvajanje kupa. Samo naizgled je jasno ko ima veći motiv da dođe do srebrnine, jer - zapravo - nikome nije svejedno. Fenerbahče, kao jedan od turskih velikana, poslednji trofej je osvojio 2014. kada je bio prvak, dok je najmasovnije takmičenje u zemlji pokorio 2013.

Izabrane vesti

Predug je to post za klub bogate tradicije. Inače, od prve nedelje aprila ove godine Fenerbahče je izgubio samo jednu od proteklih 14 takmičarskih utakmica u svim takmičenjima. Uloga favorita u predstojećem dvoboju protiv IBFK-a je razumljiva, pogotovo što je FB veoma jak ofanzivno. Statistički, Kanarinci su imali najefikasniju navalu sa 87 postignutih golova na 36 mečeva - u proseku više od dva po utakmici (tip tm1 2+, kvota 1,77).

19.45: (1,80) Fenerbahče (3,60) Bašakšehir (4,60)

S druge strane, baš pre devet godina kada je Fener bio na nacionalnom tronu, Bašakšehir je počeo da povećava pritisak na istanbulsku "veliku trojku". Postao je 2020. tek šesti različiti pobednik Superlige od 1959. Uzdizanje Sivih sova neraskidivo je vezano za Redžepa Tajipa Erdogana, turskog predsednika, a tim čak igra u narandžasto-plavim bojama Erdoganove stranke, dok je predsednik kluba Goksel Gumušdag, bivši funkcioner vladajuće partije.

U poslednje dve prvenstvene utakmice, Bašakšehir se zagrevao. Pošto je pobedio Adanu Demir sa 3:2, Belozogluov tim je takođe impresivno slavio u poslednjem ligaškom meču u kampanji protiv Trabzona sa 3:1.

Najbolji strelac Bašakšehira je Danijel Aleksić. Iskusni ofanzivac je ove sezone postigao osam golova u dresu IBFK-a. Srbin je bio na poštedi u poslednjoj ligaškoj utakmici protiv Trabzona, ali utakmica u finalu kupa neće propustiti.

Kako god, bolji utisak u aktuelnoj sezoni ostavio je Fenerbahče. Na krilima Enera Valensije, najboljeg strelca lige sa 29 pogodaka, sastav Žorža Žezusa završio je na drugom mestu sa 80 bodova iz 36 rundi, čak 18 poena ispred petoplasiranog Bašakšehira. Ujedno, Kanarinci su oba puta pobedili u međusobnim sukobima, 1:0 i 2:1. Fener se bori za sedmu titulu u Kupu Turske, dok je Bašakšehir Emrea Belozoglua do sada dva puta gubio u finalima. Treća sreća obasjava mu put u Evropu...

KUP TURSKE - FINALE (IZMIR)

Nedelja

19.45: (1,80) Fenerbahče (3,60) Bašakšehir (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup TurskeFenerbahčeBašakšehirDanijel Aleksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara