Vinčenco Italijano daje instrukciji fudbalerima Fjorentine (©Reuters)
Vinčenco Italijano daje instrukciji fudbalerima Fjorentine (©Reuters)

Fjorentina i Atalanta imaju isti prioritet: Podići pehar u Rimu

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.04.24. | 13:04

Kup Italije: Večeras (21.00) prvo polufinale u Firenci

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Fjorentina i Atalanta dele nekoliko stvari, između ostalog, italo-američke vlasnike i ambiciju da svojim gazdama donesu prvi trofej: Kup Italije. Fjorentina i Atalanta su igrali tri od poslednja četiri finala nacionalnog kupa. Đan Pjero Gasperini je izgubio dva, a Vinčenco Italijano jedno. Gasp od Lacija i Juventusa, a Italijano od Intera.

Izabrane vesti

Vlasnički dvojac Boginje Paljuka-Perkasi bio je eksplicitan od starta sezone: žele da osvoje svoj prvi trofej a drugi u istoriji Atalante. Isti cilj ima i Gasperini. Iskusni italijanski stručnjak je kreirao čitavu plejadu fudbalera i trenera (Tijago Mota, Jurić, Paladino) omogućio je Precioziju da zarađuje na Đenovi i drži je u Seriji A godinama u poslednjih osam sezona je dva puta doveo Boginju do Lige šampiona i na putu je da to uradi i treći put.

(21.00: (2,70) Fjorentina (3,10) Atalanta (2,75)

Atalanta je od prodaje fudbalera, od kada je Gasperini na kormilu, zaradila više od pola milijarde evra. Zahvaljujući tom novcu je konstruisala jedan od najopremljenijih sportskih cenatra u Italiji i rekonstrisala stadion u Bergamu. Šlag na torti fantastičnih osam godina braka Boginje i Gaspa bi bilo osvajanje prvog trofeja, ne samo za klub već i za šefa stručnog štaba.

Italijano i Komiso prolaze kroz kulminaciju trogodišnjeg odnosa koji će se okončati u junu (Italijano je jedan od glavnih kandidata da preuzme Napoli) i obe strane žele da se pozdrave sa osvojenim trofejom. Za razliku od Atlante koja u Ligi Evrope ima Liverpul u četvrt finalu Lige Evrope, Ljubičasti imaju otvoren put da osvoje Ligu konferencija.

U prošloj sezoni Fjorentina je izgubila oba finala koja je igrala u Kupu Italije (od Intera) i u Ligi konferencija (od Vest Hema), trenutno je na dobrom putu da ponovi oba dometa, ali sa ciljem da realizuje i poslednji korak i podigne prvi pehar u eri Komisa.

U Firenci su još uvek u šoku zbog iznenadnog i preranog odlaska Džoa Baronea, kao i zbog poraza od Milana u Seriji A. Italijano je upro prst u Andreu Belotija koji je promašio par kolosalnih šansi protiv Milana. Izgleda da Fjorentinu prati neka vrsta prokletstva od odlaska Dušana Vlahovića: Promenila je sedam centarfora i nijedan nije ispunio očekivanja, od Kabala i Pjonteka preko Jovića i Kuamea do Beltrana, Enzole i Belotija.

Zbog prethodno rečenog u Firenci se najviše uzdaju u Nika Gonzalesa. Talentovani Argentinac se nije vratio u briljantnu formu u kojoj je bio pre povrede, ali poneki signal u ohrabrujućem pravcu je stigao.

Atalanta je protiv Napolija prekinula niz od četiri meča protiv italijanskih timova bez pobede. Podsetimo u prvenstvu su izgubili od Intera i Bolonje i remizirali su sa Juventusom i Milanom. Trijumf na “Maradoni” je ulio novu limfu samopouzdanja igračima Boginje i posebno Đanluki Skamaki. Italijanski centarfor je na poslednja četiri nastupa u dresu kluba iz Bergama postigao tri gola.

I kad već govorimo o napadačima, na tribinama bi trebalo da bude i Lučano Spaleti. Pod njegovom lupom će biti dvojica centarfora Beloti i Skamaka budući da Italijan kuburi sa napadačima i Andrea i Đanluka još uvek imaju šansu da se nađu na spisku za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Podsetimo, Fjorentina je prilično srećno stigla do polufinala pobedivši Parmu na penale i Bolonju više zahvaljujući sreći nego prikazanoj igri. Atalanta je imala lak posao protiv svoje omiljene mušterije Sasuola, ali je onda napravila podvig izbacivši Milan iz nacionalnog kupa i to na gostujućem terenu na San Siru.

Gosti će biti prilično oslabljeni. Gasperini će morati da posmatra meč sa tribina i da komunicira alternativnim kanalima sa svojim zamenikom Gritijem. Takođe, Atalanta je imala peh da izgubi Skalvinija na mesec dana, a ni De Ketelar se nije oporavio od povrede. Povoljna okolnost je da će Belgijanac biti spreman za meču u Seriji A sledećeg vikenda protiv Kaljarija. Uprkos povredama, Atalanta ima moćan tim dovoljno je pogledati ko će večeras sedeti na klupi.

Domaćin ima sve igrače na raspolaganju što je omogućilo Italijanu da prilično dobro sakrije karte tokom prethodnih dana i sastav Ljubičastih, pogotovo, u napadu bi mogao da pokloni neko iznenađenje. U svakom slučaju, i pored slabije partije protiv Milana, Nikola Milenković će komandovati odbranom Ljubičastih.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano – Kajode, Milenković, Ranijeri, Biragi – Artur, Dankan (Bonaventura) – Niko Gonzales, Beltran (Bonaventura), Sotil – Beloti (Enzola)

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki – Đimšiti, Hijen, Kolašinac – Holm, Ederson, De Ron, Ruđeri – Kopmejners – Skamaka, Lukman (Mirančuk)

KUP ITALIJE - POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Utorak

Juventus - Lacio 2:0 (0:0)

/Kjeza 50, Vlahović 64/

Sreda

21.00: (2,70) Fjorentina (3,10) Atalanta (2,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup ItalijeFjorentinaAtalantaVinčenco ItalijanoĐan Pjero Gasperini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara