Pedro slavi sa Leom Pereirom (©Reuters)
Pedro slavi sa Leom Pereirom (©Reuters)

Flamengo overava finale Karioke protiv najvećeg neprijatelja

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.03.24. | 23:01

Mengao ima dva gola prednosti iz prvog susreta sa Fluminenseom

Navikli smo na učestale gradske okršaje u prvom kvartalu godine, kada su u pitanju savezna prvenstva u državama Brazila. Stoga nas i noćas očekuje jedan od najvećih fudbalskih derbija, ne samo u zemlji sambe i kafe ili južnoameričkog kontinenta, već na čitavoj fudbalskoj planeti. U trećem Klasiku od početka godine, Flamengo i Fluminense sastaju se noćas od 01:00 po srednjoevropskom vremenu na velelepnoj Marakani u gradu karnevala, Rio de Žaneiru. Posle komforne pobede u prvom meču od 2:0, Mengao želi da potvrdi trenutnu nadmoć još jednim dobrim rezultatom, dok će Trikolori pokušati da ponove prošlosezonski podvig, kada su eliminisali Flamengo sjajnim učinkom u revanšu.

I pored toga što je ovo jedan od največih klasika, a po scenariju sličnom prošlosezonskom, čini se da je Fluminense na startu sezone postao inferioran u odnosu na svog rivala. Zbog toga je malo verovatno da će Trikolori ponoviti prošlogodišnji učinak, kada su prevazišli isti nedostatak kao i sadašnji, osvojivši drugo uzastopno državno prvenstvo.

Izabrane vesti

Ekipa koju predvodi trener Fernando Diniz je ove sezone svojoj galeriji trofeja već dodala još jedan. Naime, prvi put Fluminense je osvojio Rekopa Sudamerikanu, iliti Superkup Južne Amerike, savladavši po njih u dva navrata nepremostivu prepreku, ekvadorski LDU Kito. Ipak, sastav sa Laranžeirasa je pretrpeo četiri poraza u poslednjih pet zvaničnih mečeva, a činjenica da su izgubili sa 2:0 u prvoj utakmici znači da će noćas imati izuzetno težak zadatak u pokušaju da nadomeste nedostatak pred gostujućom publikom.

U poslednjih pet zvaničnih mečeva u sezoni zabeležena je samo jedna pobeda, bez remija i četiri poraza, pobedivši samo LDU, pored poraza od istog tima, Botafoga i dva puta od Flamenga. Kao gost, ekipa Fluminensea je zabeležila nedavni učinak od tri pobede, tri remija i četiri poraza u poslednjih deset mečeva odigranih u ovom stanju.

01.00: (1,72) Flamengo (3,45) Fluminense (4,80)

Bez primljenih golova u prethodnih deset utakmica, uz sedam uzastopnih slavlja i mnogo taktički organizovanije igre, Flamengo je ponovo favorit u ovom duelu. Mengao ulazi u revanš želeći da potvrdi trenutnu nadmoć nad jednim od svojih velikih mučitelja poslednjih godina. Sigurna pobeda od 2:0 u prvom meču dovela je ekipu Adenora Leonarda, stručnjaka daleko poznatijeg pod nadimkom Tite, u sjajnu poziciju. Na kraju krajeva, samo poraz od tri gola razlike bi izbacio klub iz još jedne odluke u finalu šampionata Karioka.

Međutim, prošle sezone u finalu ovog takmičenja, Flamengo je istu prednost protraćio protiv Trikolora, završivši kao drugoplasirani. Stoga je fokus Mengaosa na tome da odigraju još sigurnije nego u prvom meču, a ne da se oslanjaju na stečenu prednost. Rubronegrosi željni su da se osvete Fluminenseu zbog prošle sezone i imaju veliko samopouzdanje. U poslednjih 11 mečeva kada je zvanično ušao na teren sa glavnim sastavom, crveno-crni tim je uspeo ne da samo ostane neporažen već i da ne primi nijedan gol, pokazujući zapaženu evoluciju u pogledu svog odbrambenog sistema, koji je bio jedan od nepouzdanijih među nacionalnim elitnim timovima prošle godine.

Dakle, u poslednjih pet zvaničnih mečeva u sezoni, ostvarili su pet uzastopnih pobeda, pobedivši Madureiru, Boavistu, Bangu i takođe Fluminense dva puta. Igrajući kao domaći tim, na Marakani, ekipa Flamenga je zabeležila nedavnu kampanju sa osam pobeda, jednim remijem i samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

Vlasnik najvrednije ekipe na kontinentu Flamengo, pokazao je dominantne performanse protiv najvećih rivala oba puta kada su se suočili sa Fluminenseom ove sezone i potpuno je sposoban da ponovo pobedi kako bi potvrdio svoje mesto u velikom finalu bez većih poteškoća. Sa druge strane, Fluminense će revanš meč početi u polufinalu Karioka šampionata, sa potrebom da prekine jedan od najvećih postova u istoriji klasika, i kako bi imao šansu da se takmiči za treće vezano ordenje u prvenstvu države.

BRAZIL, KARIOKA - PLEJ-OF, REVANŠI

Nedelja

01.00: (1,72) Flamengo (3,45) Fluminense (4,80), prvi meč 2:0

20.00: (6,50) Nova Iguasu (4,00) Vasko (1,48), prvi meč 1:1

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

BrazilFlamengoFluminense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara