Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Fortaleza i Korintijans bore se za premijerni plasman u finale Kopa Sudamerikane

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.10.23. | 23:03

Trikolori i Musketari igraju na Kastelau revanš polufinala posle 1:1 u prvom duelu

Kako bi odlučili prvog finalistu Kopa Sudamerikane u sezoni 2023 Fortaleza i Korintijans, posle burnog vikenda u domaćem prvenstvu, noćas se vraćaju obavezama na međunarodnoj sceni. Revanš meč polufinala biće održan na Areni Kastelao, u Fortalezi, sa početkom u 02:30 po srednjoevropskom vremenu. Sedam dana ranije, u prvom meču, na Neo Kimika Areni u Sao Paulu, viđen je remi 1:1. To znači da će onaj ko pobedi u noćašnjem obračunu imati pravo da se bori za titulu drugog po snazi klupskog takmičenja u Južnoj Americi, sa boljim iz okršaja ekvadorskog LDU Kita i argentinske Defense i Hustisije, 28. oktobra u urugvajskom gradu Maldonadu. Ukoliko se utakmica ponovo završi nerešenim ishodom, odluka će biti doneta izvođenjem penala.

Od trenutka kada se saznalo da će se u polufinalu Kopa Sudamerikane sastati upravo ova dva tima, na ulicama Brazila mogle su se čuti priče o kolektivnom jazu između dva rivala. Fortaleza je pravi fudbalski tim, tvrde neutralni poštovaoci ove igre, dok se Korintijans od toga sve više udaljava, što je konstatacija istih. Zanimljivo, Timao kao šampion Južne Amerike, dvostruki klupski prvak sveta i sedmostruki vladar Brazila nikada nije stigao do finala Kopa Sudamerikane, baš kao ni Fortaleza koja u vitrinama nema nijedan globalno vredan pehar.

Izabrane vesti

Da su Musketari u velikim problemima potvrđuje i to što su između dve odlučujuće utakmice za spas sezone promenili trenera. Veoma rizičan potez i kratak period da se isprave mnoge greške i devastirana armija navijača koju je iza sebe ostavio Vanderlej Luksemburgo.

Nerešen ishod u prvom meču sa Fortalezom na Neo Kimika Areni označio je kraj mandata za iskusnog Luksemburga u Korintijansu. Ubrzo posle saopštenja te vesti, Mano Menezes je pozvan u spasilačku misiju. Gradski Klasik sa Sao Paulom koji je prethodnog vikenda poslužio kao generalna proba, imao je za cilj tek da novi trener pokuša da odmori pojedine igrače za polufinalni duel.

02.30: (1,75) Fortaleza (3,50) Korintijans (5,00)

Pored toga, Menezes je pokušao da učvrsti odbrambeni sistem, koji je kod prethodnika pokazivao veliku krhkost. O nekom napretku se ne može govoriti, i ne toliko zbog poraza 2:1, koliko zbog slabe ofanzivne produktivnosti Trikolora, koji su i pored toga dva puta uspeli da smeste loptu u mrežu Korintijansa u 41. i u trećem minutu nadoknade prvog dela igre.

Da je Vanderlej još na čelu, ne bi bilo teško predvideti strategiju Korintijansa za ovaj susret. Ipak, sa vrlo malo vremena za rad, Mano Menezes će morati da učvrsi odbrambeni sistem Musketara, koji je gostima davao brojne prilike za stvaranje šansi u prvom meču. Malo je verovatno da će dobiti mnogo poboljšanja.

Igrajući u gostima, Korintijans nije pobedio u osam uzastopnih utakmica, dok je u proteklim fazama Kopa Sudamerikane remizirao bez golova protiv Njuels Old Bojsa, i izgubio od Estudijantesa protiv koga je bio uspešniji u izvođenju penala. Pored toga, Musketari su bez pobede u poslednja četiri gostovanja u Areni Kastelao, postigavši samo jedan gol tokom tog dela, a prethodna pobeda na gostovanju protiv njih, rezultatom 1:3 datira još iz sezone 2019 Serije A.

Fortaleza je prethodnog vikenda uspela da sačuva svoje glavne igrače tako što je u subotu, 30. septembra, na teren izvela rezervni tim da se suoči sa Gremijom, timom koji se bori za drugo mesto u nacionalnom prvenstvu. Prošlo je čak i bolje nego što je iko mogao očekivati. Na Areni Kastelao, dodali su još jedan bod na svoj račun nerešenim rezultatom 1:1. Poveli su penalom koji je izveo Tijago Galjardo u 44. minutu. Gremio je propustio priliku da izjednači rezultat u početnoj fazi drugog dela igre penalom koji nije realizovao Kristaldo, i tek u 80. minutu golom Luisa Suareza Trikolori su došli do izjednačenja. I sa rezervama, Fortaleza je pokazala blagu nadmoć u meču. Imala je utakmicu pod svojom kontrolom u 60% vremena, tokom kojeg je razvila veći broj šansi, koje su se završavale prilikama za šut čak 14 puta.

Na ovaj način, ekipa Huana Pabla Vojvode je stigla do 39 bodova iz 11 pobeda, šest remija i osam poraza, što joj je dovoljno da zauzme deveto mesto na tabeli brazilskog prvenstva. Pet bodova ispod Palmeirasa, koji je četvrtoplasirani i poslednji tim u zoni koja daje direktno mesto u Kopa Libertadores za 2024. godinu. Kao domaći tim, ima osmi najbolji učinak u Brazilu. Igrajući kod kuće, ima niz od šest mečeva bez poraza. U Kopa Sudamerikani, pred svojom publikom je remizirala 1:1 sa Libertadom u osmini finala, dok je u prethodnoj fazi pobedila Ameriku Mineiro 2:1.

Činjenica je da je Fortaleza trenutno mnogo spremniji i organizovaniji tim, a pored toga ima i trenera koji je već duže vremena zadužen za upravljanje ekipom iz koje može da izvuče maksimum. Sa druge strane, Korintijans je i dalje neorganizovan, sa novim stručnjakom i sve ovo dovodi tim u veoma delikatnu situaciju za utakmicu koja mu predstavlja spas sezone.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE, REVANŠI

Sreda

02.30: (1,75) Fortaleza (3,50) Korintijans (5,00), prvi meč 1:1

23.55: (1,80) Defensa i Hustisija (3,60) LDU Kito (4,60), prvi meč 0:3

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaFortalezaKorintijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara