Stadion Nasionala u Potosiju (©Prinstscreen)
Stadion Nasionala u Potosiju (©Prinstscreen)

Fudbal pod oblacima Anda na 3.640 metara: Ekvadorci nisu u podređenom položaju u Potosiju

Vreme čitanja: 4min | sre. 08.02.23. | 23:05

Kvalifikacije za Kopa Libertadores: Na stadionu na najvećoj nadmorskoj visini bolivijski tim noćas (01.00) dočekuju El Nasional

Ovogodišnji Kopa Libertadores, biće 64. izdanje najvažnijeg klupskog turnira u Južnoj Americi, koji organizuje KONMEBOL. U takmičenju učestvuju ekipe iz 10 južnoameričkih zemalja, a samo takmičenje će imati tri direktne eliminacione kvalifikacione faze, u kojima će učestvovati 19 ekipa, od kojih će četiri izboriti plasman u grupnu fazu gde će se pridružiti 28 već plasiranih klubova.

Prva dva iz svake grupe pristupiće završnoj fazi kroz osminu, četvrtfinale, polufinale i finale, takođe eliminacijom, dok se ne odredi šampion. Pored toga, 12 timova će biti prebačeno u drugi po snazi kontinentalni turnir Kopa Sudamerikanu, to će biti četiri gubitnika kvalifikacione faze tri, koji će ići će u grupnu fazu tog turnira, a treći u grupnoj fazi Libertadoresa će isto to učiniti, ali u plej-ofu za osminu finala.

Izabrane vesti

Pozato je da se klubovi iz Bolivije, kada su u pitanju međunarodni mečevi, oslanjaju na svog, tako rečeno, “nevidljivog prijatelja”. Međutim, ovoga puta pitanje je koliko će im razrećeni vazduh u visinama Anda pomoći, jer na suprotnoj strani imaju isto tako vrsnog poznavaoca južnoameričkih Kordiljera. Na stadionu koji nosi ime legendarnog bolivijskog fudbalera Viktora Agustina Ugartea, a koji i zvanično ima epitet fudbalskog zdanja na najvećoj nadmorskoj visini na kontinentu sa 3.640 metara, Nasional Potosi će noćas (01.00) da ugosti El Nasional iz Ekvadora, u duelu prve runde selekcijskog procesa za poslednja četiri učesnika u Kopa Libertadores za 2023 godinu.

01.00: (2,45) Nasional Potosi (3,20) El Nasional (2,75)

Okršaj u visinama Anda. Dva tima, koja imaju više toga zajedničkog, nego razlika, počevši od nadmorskih visina na kojima obitavaju, preko toga da je i od jednog i od drugog, ostala samo bleda senka nekadašnjih šampiona, sa ne tako retkim slučajevima ispadanja u niži rang, pa do toga da su nekada imali zajedničko i ime države. Na strani Potosija nalazio se prefiks “Gornji” Peru, a koja je posle ponela ime po najvećem vojskovođi u oslobodilačkim borbama protiv kolonijalne čizme Evrope i konkvistadora, Simona Bolivara.

Nasional Potosi je na turniru Apertura, koji predstavlja prvu polovinu bolivijskog prvenstva 2022. godine, došao do trećeg mesta na tabeli grupe A u fazi plasmana. Zabeležio je 25 poena iz sedam pobeda, četiri remija i pet poraza, tri manje od lidera Palmaflora, i šest više od Guabire, petoplasiranog i prvog kluba van zone pristupa u sporu za titulu.

Međutim, tim tadašnjeg trenera Flavija Robata, nije prošao prvu rundu plej-ofa, gde je pao u četvrtfinalu protiv Bluminga. Dobio je utakmicu kod kuće rezultatom 3:1, ali je na strani doživeo pravi debakl porazom od 3:0. Na Završnom turniru, iliti Klausuri, koji nije odigran do kraja, zauzeli su četvrto mesto kada je došlo do prekida. Zabeležio je 42 poena iz 13 pobeda, tri remija i osam poraza i bio je 11 poena iza lidera Strongesta. Takmičenje je prekinuto šest kola pre kraja, a Potosi se našao u klasifikacionoj zoni za Libertadores 2023.

Verzija prvenstva Bolivije za 2023. godinu već počela, a u prvom kolu, na gostovanju Nacional je doživeo težak od 3:0, protiv Orijente Petrolera. Novi trener, Argentinac Viktor Ugo Andrada tom prilikom koristio je formaciju sa četiri defanzivca, tri vezista i tri napadača, što je veoma čudno, jer je za razliku od svog predhodnika i zemljaka, vratio četiri igrača u odbrambeni sektor. Iz priloženog, vidi se da mu to nije baš pomoglo. Ipak, treba biti na oprezu, jer Igrajući kod kuće, na stadionu Viktor Agustin Ugarte, ekipa Nasional Potosija ima nedavni rekord od osam pobeda, dva remija i nijedan poraz u poslednjih 10 utakmica.

Sa druge strane, El Nasional iz Ekvadora još nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu ove godine, ali je uložio veliki napor u duge pripreme zasnovane na intenzivnim treninzima kako bi integrisao rekonstruisani tim, uključujući povremena pojačanja u poređenju sasastavom koji je bio šampion ekvadorske druge lige 2022. Klub je obezbedio pristup elitnoj diviziji sa 63 boda iz 18 pobeda, devet remija i devet poraza, osvojivši prvo mesto u takmičenju koje ima deset učesnika. Uspostavio je sedam bodova prednosti u odnosu na Independiente Juniors, na drugom mestu, koji je takođe obezbedio pravo pristupa najjačem rangu ekvadorskog fudbala.

Ove godine ekipa Evera Almeide odigrala je samo dve prijateljske utakmice, ali se suočila sa odličnim timovima, kao što su LDU Kito i Deportivo Kali, iz Kolumbije, pobedivši oba protivnika. Rezultati su bili 2:1, odnosno 3:0, što je dokazalo snagu njihovog tima. U poslednjih pet odigranih mečeva zabeležene su tri pobede, jedan nerešen rezultat i jedan poraz. Igrajući u gostima, ekipa El Nasionala zabeležila je nedavnu kampanju od četiri pobede, tri remija i tri poraza u poslednjih 10 utakmica. Verzija Lige Pro za 2023. godinu, elitne divizije šampionata Ekvadora, tek treba da počne. El Nasional će debitovati 26. februara, igrajući u gostima protiv Aukasa. Tako će moći da zadrži svoju posvećenost kontinentalnom turniru.

Debi za prvenstvo Bolivije pokazao je ogromnu poteškoću koju Nasional Potosi ima da prikaže konzistentan učinak u defanzivnom sektoru, koji će ove srede biti na testu protiv El Nasionala, pošto Ekvadorci gaje agresivan stil igre kao glavnu karakteristiku, a i imaju tehnički kvalifikovaniji sastav što su i pokazali na predhodno odigranim pripremnim utakmicama.

-------------

Mozzart Bet Superliga se konačno vratila, a zajedno sa njom i Prognozzer! Takmičenje u pogađanju tačnih rezultata ponovo je na snazi posle tromesečne pauze u nešto drugačijem ruhu. Opširnije OVDE.

-------------

KVALIFIKACIJE ZA KOPA LIBERTADORES – 1. KOLO (PRVI MEČEVI)

Sreda

Sport Uankajo - Nasional Asunsion 2:1 (0:0)

/Eskobar 52, Uača 90+6 - Brizuela 69/

Četvrtak

01.00: (2,45) Nasional Potosi (3,20) El Nasional (2,75)

Petak

01.00: (1,72) Boston River (3,40) Zamora (4,70)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa LibertadoresNasional PotosiEl Nasional

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara