Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Godina u znaku Sero Portenja

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.12.20. | 21:46

Ciklon posle osvajanja Aperture blizu čelne pozicije pred početak plej-ofa paragvajske Klausure

Triler finiš u Paragvaju. Poslednje kolo u ligaškoj fazi Klausure doneće odgovore na nekoliko pitanja. Najpre, kako će se poređati osam najboljih ekipa pred četvrtfinale plej-ofa koje će da usledi, ali i koji će klubovi da obezbede izlazak na međunarodnu scenu u zbirnoj tabeli Aperture i Klausure. Odranije je poznato, posle izračunavanja prosečnog boja bodova u tri prethodne sezone, da će iz lige da ispadnu San Lorenco i Heneral Dijaz.

Nasional je u četvrtak remizirao sa pomenutim Dijazom i trenutno je prvoplasiran sa utakmicom više, mada samo zbog boljeg gol-količnika sa drugoplasiranim Sero Portenjom, koji večeras gostuje 12 Oktobru, koji je deli 3. mesto sa Olimpijom sa 17 bodova. Dakle, u finalnoj rundi sastaju se dva tima za koje pobeda ima veću vrednost od one koja je uobičajena.

Izabrane vesti


Sero Portenjo je pobednik Aperture i kao takav je već obezbedio prolaz u Kopa Libertadores, dok 12 Oktobar juri kartu za Kopa Sudamerikanu. Bia je to bi to veliki uspeh za tim iz Itaugue, a eventualni kiks iščekuju River Plejt i Sportivo Lukenjo, koji zaostaju - posmatrajući zbirnu tabelu Aperture i Klausure - bod, odnosno dva. River večeras gostuje San Lorencu, koji je već dobio kartu za niži rang, dok Lukenjo dočekuje Sol de Ameriku, koja trenutno zauzima poslednju poziciju pred start doigravanja i potrudiće se da je sačuva.

Iza Sera Portenja je skoro bajkovita godina. Posle osvajanja Aperture ekipa Fransiska Arsea, nekadašnjeg proslavljenog desnog beka reprezentacije Paragvaja, ali i Gremija i Palmeirasa, Ciklon je na putu da osvoji i Klausuru. Pred start prvog dela sezone Sero Portenjo nije bio ubrajan među favorite za trofeje, i to je možda bio presudan faktor za ekipu. Kao glavni kandidati viđeni su Libertad i Olimpija, ali su se plavo-crveni istakli na mečevima iza zatvorenih vrata usled pandemije virusa korona.

Jedina mrlja bilo je ispadanje odekvadorske Barselone u kvalifikacijama za Kopa Libertadores, sa ukupno ubedljivih 0:5. Međutim, Arse nije dozvolio da njegovim momcima padne moral, pa je ekipa posle debakla nanizala 11 prvenstvenih pobeda, odnosno 23 duela bez neuspeha. Taj niz dobrih partija katapultirao je Ciklon na vrh.

Trijumf u Aperturi bio je prvi pehar još od osvajanja Klausure 2017. godine sa Kolumbijcem Leonelom Alvarezom na čelu, i to skoro tri godine suše u kojoj su Sero Portenjo predvodili Argentinac Luis Zubeldija, Španac Fernando Hubero i sadašnji kormilar Boke Juniors, Migel Anhel Ruso.

Uspeh Arsea zasnovan je na taktičkoj disciplini njegovog tima, ofanzivnoj snazi Argentinaca Federika Kariza i Dijega Čurina, koji je krajem oktobra zaradio ugovor u Gremiju, i na sjajnim intervencijama urugvajskog golmana Rodriga Munjoza. Takođe, ni doprinos talentovanih igrača iz podmlatka nije zanemraljiv. Jedan od onih koji je naročito stekao Arseovo poverenje je Aleksis Duarte (21), neprikosnoveni starter u odbrani i kandidat za nacionalni tim koji se takmični u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Tradicija je na strani Ciklona, koji je slavio na sedam poslednjih dvoboja sa 12 Oktobrom, a još interesantnije je da je neporažen od ovog rivala na prethodnih 16 okršaja, još od maja 2007. godine.

Što se tiče preostala dva susreta večerašnjeg programa, evo nekoliko zanimljivosti. San Lorenco je u seriji od četiri remija, a delio je plen i na čak osam od proteklih deset domaćinstava u ligi. Takođe, San Lorenco nije ostavio sjajan utisak prethodnih meseci, ostvarivši svega tri pobede na 30 minulih prvenstvenih duela, a dobrom formom ne može da se pohvali ni River Plejt sa jednim slavljem iz prethodnih sedam okršaja.

Ujedno, Sportivo Lukenjo je na četiri poslednja meča kod kuće igrao 3+, kao i na šest od prethodnih sedam duela. Sa druge strane, Sol de Amerika je primila dva ili više pogodaka na 10 od proteklih 15 gostovanja u ligi.

PARAGVAJ 1, KLAUSURA - 11. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

Nasional - Heneral Dijaz 2:2 (0:1)

Petak

23.30: (2,95) 12 Oktobar (3,25) Sero Portenjo (2,30)

23.30: (2,60) San Lorenco (3,20) River Plejt (2,60)

23.30: (3,05) Sportivo Lukenjo (3,25) Sol de Amerika (2,25)

Subota

23.30: (1,97) Guarani (3,30) Guairena (3,70)

23.30: (2,50) Libertad (3,25) Olimpija (2,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

12 OktobarSero PortenjoParagvaj 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara