Tibo Kurtoa (©Reuters)
Tibo Kurtoa (©Reuters)

Golmani podigli glas: Zlatna lopta je nagrada bez sportske pravde

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.10.22. | 16:52

"Šta je još trebalo da uradi Kurtoa da bi se našao na podijumu", pitaju se Santijago Kanjizares i kolege

Osvojio je Ligu šampiona i Primeru. Briljirao tokom sezone, a posebno u finalu elitnog takmičenja protiv Liverpula (1:0). Ipak, Tibo Kurtoa završio je tek kao sedmi u izboru za najboljeg igrača Evrope prošle sezone.

Niko ne spori da je Zlatna lopta zasluženo otišla u ruke Karima Benzeme, ali mnogi smatraju da je golman Real Madrida zaslužio bolji plasman. Uz klupskog saigrača, ispred Belgijanca našli su se i Sadio Mane, Kevin de Brujne, Robert Levandovski, Mohamed Salah i Kilijan Mbape. Po mišljenju Santijaga Kanjizaresa i još nekih uglednih golmana u Španiji, Kurtoa je morao da bude na podijumu, odnosno među prvom trojicom. Govorili su o tome za Marku, kao i o nepravednoj konkurenciji s kojom se čuvari mreža susreću u trci za Zlatnu loptu.

Izabrane vesti

Dosad je do nje stigao samo jedan golman, 1963. godine čuveni Rus Lav Jašin, po kom se i zove nagrada namenjena najboljem među stativama i koja je apsolutno zasluženo za prošlu sezonu pripala Kurtoi. Italijan Dino Zof bio je drugi 1973, a tri godine kasnije Čeh Ivo Viktor treći. U 21. veku Oliver Kan je dvaput uzastopno bio na trećem mestu (2001. i 2002), Đanluiđi Bufon je 2006. stigao do srebra, dok je Manuel Nojer poslednji čuvar mreže koji se peo na podijum. Bio je treći 2014.

Pitanje je šta je još Tibo Kurtoa mogao da uradi da bi zaslužio tu privilegiju da izađe na binu kao jedan od trojice najboljih fudbalera planete.

"Simptomatično je da se golman koji je blistao cele sezone, čije je izdanje u finalu Lige šampiona, najvažnijoj utakmici sezone, bilo fantastično, završio kao sedmi. Čak i neki od onih koji su se našli ispred njegja nisu uspeli da ga savladaju i u neverici su vrteli glavom na njegove odbrane", potseća Kanjizares.

Bivši reprezentativac Španije i golman Valensije. Real Madrida i Selte ističe da golmani nisu u prilici da zablistaju kao napadači. Potvrđuje to ovogodišnji izbor, jer su ispred Kurote petorica napadača i jedan ofanzivni vezni.

"Mišljenje medija značajno utiče na konačan izbor i Zlatna lopta je ustvari izbor medija. Zato toj nagradi treba dati vrednost koju zaslužuje, ne treba se postavljati kao da je Zlatna lopta fudbalska Biblija", smatra Kanjizares, koji se 2001. našao u najboljem timu godine evropskog fudbala.

Argentinac Leo Franko, koji je po više od 150 puta čuvao gol Atletiko Madrida i Majorke, ističe da iz sezone u sezonu uloga golmana u timu raste.

"Nagrada je apsolutno zasluženo u rukama Benzeme, jer je imao izvanrednu sezonu, ali ono što me iznenađuje je tek sedmo mesto za Kurtou. Uloga golmana mora da se ceni, baš kao što je to slučaj sa onima koji postižu golove. U timu treba imati mašineriju za davanje, ali i za odbranu golova. Jednako je važno", navodi Franko.

Da li su golmani takođe fudbaleri ili vanzemaljci, upitao se Andoni Sedrun, nekadašnji čuvar mreže sa preko 300 nastupa za Saragosu.

"Zbog čega su kriterijumi drugačiji? Golman je jednako važna pozicija kao i druge i zašto onda neko ko brani gol ne bi mogao da dobije Zlatnu loptu? Ljut sam jer je Kurtoa tek sedmi na listi. Bilo bi uredu da je drugi, jer je Benzema zaslužio nagradu, ali ovako nije pravedno. Isto se dogodilo i pre sa Ikerom Kasiljasom", vraća film Sedrun na na neke ranije godine.

Bivši kapiten Real Madrida je 2008. bio četvrti. Nagrada je tada pripala Kristijanu Ronaldu, drugi je bio Leo Mesi, a treći Fernando Tores.

"Nema sportske pravde u ovoj nagradi. Ne znam nijedan tim koji je šampion, a da je to postao bez odličnog golmana. Golmani su takođe zaslužni za pobeđivanje, oni ulivaju sigurnost ekipi. Real je mnoge utakmice dobio tako što je Kurtoa imao tri-četiri sjajne intervencije", kaže Esteban, bivši čuvar mreže Ovijeda, Atletiko Madrida, Sevilje...

Svi Markini sagovornici slažu se u oceni da su golmani u podređenom položaju, a bilo je i onih koji su se našalili.

"U budućnosti će verovatno smisliti algoritam koji će precizno određivati ko je najbolji, pa će možda tada golmani biti cenjeni", nada se Sezar Sančez koji je svojevremeno branio za Valjadolid, Real Madrid, Saragosu, Valensija i Viljareal.

U istom tonu pričao je 62-godišnji Abel Resino (Atletiko Madrid).

"Da bi golman dobio Zlatnu loptu potrebno je da osvoji Ligu šampiona bez primljenog gola tokom celog turnira, a da u finalu odbrani dva penala. Pritom i da ima titulu u prvenstvu s ne više od 10 primljenih golova".

Jedno je sigurno, zaključuju Španci, nagrada Lav Jašin uvek će završiti u golmanskim rukama.


tagovi

Tibo KurtoaReal MadridZlatna lopta

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara