Jozua Kimih i Julijan Nagelsman (©Reuters)
Jozua Kimih i Julijan Nagelsman (©Reuters)

Haman: Nemačka bi da kopira onu Španiju, a ni upola nije dobra... Videćemo da li je Nagelsman za selektora

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.11.23. | 22:34

„Do Evropskog prvenstva ima šest ili sedam utakmica, a on posle prvih manje zna, nego što je znao pre njih“...

Julijan Nagelsman se latio nezahvalnog zadatka, dobro je znao šta može da ga sačeka. Hteo je da riskira, da poraste u očima Nemaca i vrati reprezentaciju tamo gde pripada – u vrh. Ali, moguće da se zaigrao, da generacija nema potreban kvalitet i da neće bogzna šta moći u kratkom vremenskom roku da promeni.

A, možda ni on nema potrebne kvalitete da bi je vratio na pravi kurs. Nije isto biti trener i selektor. Za sada se čini da ne uspeva da dopre do igrača, da njegov sistem i ono što hoće da implementira ne funkcioniše. Na debiju je pobedio Amerikance, zatim odigrao nerešeno sa Meksikancima i izgubio od Turske i Austrije. Niko od onjih ne spada u creme della creme svetskog fudbala.

Izabrane vesti

Nije mnogo prošlo, a u nemačkoj su počeli da sumnjaju da Julijan Nagelsman bilo šta može da promeni. Ditmar Haman postavio je niz pitanja, malo toga mu se sviđa što vidi. Preovladavaju tamne nijanse.

„Bilo je zaista razočaravajuće, naročito nakon što se video mali napredak posle utakmica sa SAD i Meksikom. Nade da će doći do stabilizacije su brzo pale u vodu“, rekao je Didi Haman i nastavio:

„Kada pogledam sastav u utorak, startnih 11 protiv Austrije, nisam iznenađen nedostatkom defanzivne stabilnosti i kontrole. Još gora je bila reakcija trenera (Julijana Nagelsmana prim. aut) posle utakmice i rečenica da ni sledeće godine Nemačka neće biti defanzivni momstrum. Kada formirate tim, sve aspekte morate da pokrijete, potreban je pravi defanzivni vezni. Tada možete da gradite tim oko odbrane, a ne napada“.

Julijan Nagelsman želi kroz posed da ostvari dominaciju, odalji protivnika od gola i sakrije mu loptu. Na sličan način Španija je godinama bila superiorna, međutim, postoji jedna bitna razlika...

„U ovom trenutku pokušavamo da igramo fudbal koji je Španija pre 15 godina igrala. Samo razlika je u tome što ni upola nismo tako dobri“.

Ditmar Haman nije siguran da je Julijan Nagelsman pravi čovek za selketora Elfa...

„Videćemo da li je... U martu će biti situacija koja je uporediva sa utakmicama protiv Japana i Francuske pod Hansijem Flikom. Do Evropskog prvenstva Julijan Nagelsman ima šest ili sedam utakmica, a posle prvih manje zna, nego što je znao pre njih. Lepo je pokušati, ali prvo morate da napravite stabilnost“.

Ne dopada mu se ni odluka da Ilkaj Gundogan bude kapiten Nemačke.

„Čovek oko koga može da se diskutuje je Ilkaj Gundogan. Ne razumem zašto je izabran za kapitena, jer kao kapiten očigledno uvek mora da igra“, poručio je i prokomentarisao status Manuela Nojera:

„U suštini vrata će biti otvoren za sve. Manuel Nojer će na proleće biti važan igrač. I tako će biti sve dok je zdrav“.

Malo se bavio i klupskim temama i Bajernovom transfer politikom, ali celu priču oko Florijana Virca i potencijalnog prelaska iz sa Baj arene na Alijanc arenu uvezao je i sa reprezentacijom.

„On je igrač koji ima neverovatno dobar pregled, tehnički je savršen i zrači genijalnošću kada je na 25 metara od gola. Bajern mora pokušati da ga pridobije. Videćemo da li Florijan Virc i Džamal Musijala mogu da igraju zajedno u timu. To više mogu da zamislum u DFB-u“, završio je Didi Haman.


tagovi

Ditmar HamanJulijan NagelsmanIlkaj GundoganManuel NojerFlorijan VircDžamal MusijalaFudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara