©Reuters
©Reuters

Hrvatska patila i pala u Sloveniji (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.03.21. | 22:41

Selekcija Hrvatske porazom u Ljubljani počela kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, Rusi teže od očekivanog slavili na Malti, bez golova na Kipru

Na samom startu kvalifikacija veliko iznenađenje, a priredili su ga fudbaleri Slovenije. Slavili su na stadionu Stožice u Ljubljani protiv ekipe koja je pre tri godine igrala finale Mundijala u Rusiji, selekcije Hrvatske (1:0). Na najbolji mogući način su tako otvorili kvalifikacije i naterali favorita da se "vadi" u nastavku borbe za plasman na planetarnu smotru.

Slovenci su od prvog minuta izašli kao da je pred njima poslednji meč u kvalifikacijama i da od rezultata duela sa Hrvatskom sve zavisi. Borbeno, hrabro, ali ipak pametno, prepustili su kvalitetnijem rivalu loptu i strpljivo čekali svoje prilike. Vatreni su uglavnom jalovo pretili, a kakav su meč odigrali možda najbolje govori činjenica da su dve najveće šanse za postizanje gola imali u prvih 10 minuta. Nedostajalo je i preciznosti pulenima Zlatka Dalića u pojedinim trenucima, dok je Jan Oblak pravovremenim istrčavanjima, odličnim postavljanjima i sigurnim intervencijama dodatno unosio nervozu u protivničke redove i na kraju uspeo da ostane nesavladan, na šta su ga izgleda navikli u madridskom Atletiku. Zmajčeki su svoju priliku dočekali već u 15. minutu, kada su iskoristili smušenost hrvatske odbrane i uz malo sreće stigli do prednosti preko Sandija Lovrića. U nastavku terenska inicijativa gostiju, ali bez rezultata.

Izabrane vesti

Počelo je sa dve prilike za Hrvatsku, Kramarić je dobrim udarcem sa ivice kaznenog prostora zaplašio domaćina, ali je udarac napadača Hofenhajma završio pored gola koji je čuvao Oblak. Samo tri minuta kasnije je čuvar mreže Jorgandžija ipak morao da reaguje, Nikola Vlašić se posle par dobrih driblinga probio do kaznenog prostora Slovenije, šutirao, ali po sredini gola, pa jednom od najboljih golmana Evrope nije bilo teško da interveniše.

Stigao je ekspresan odgovor Slovenaca na početnu inicijativu rivala. Dobar prodor Iličića, ali je Domagoj Vida uspeo da preseče njegov završni pas. Lopta se potom odbila do Lovrića, vezista Lugana nije časio časa, odmah je šutirao, uspeo je da pogodi jednog od hrvatskih fudbalera, lopta je promenila smer, prevarila Livakovića i odsela u mreži vicešampiona sveta.

Pretili su potom Hrvati preko Vlašića i Kramarića, dobru šansu je u sudijskoj nadoknadi imao i Vida, ali se Oblak nije dao savladati. Otišlo se na odmor sa 1:0, bilo je jasno kako će izgledati drugo poluvreme, ostalo je samo pitanje da li će Dalićevi puleni uspeti da probiju bedem ispred slovenačke "hobotnice".

Usledila je vrlo požrtvovana igra Slovenaca, koji su se izuzetno organizovano branili, nisu ostavljalo prostora rivalu, koji nikako nije uspevao da pronađe rupu u zidu njihovim golom. Pokušao je Dalić uvođenjem Brekala, potom i Budimira i Pašalića da ulije novu energiju svojoj ekipi, ali nije vredelo. Puleni Matježa Keka su se sjajno branili, čak su uspevali i da priprete iz kontri, pa je tao u finišu Blaž Kramer imao dve dobre prilike, najpre ga je Livaković zaustavio, a onda je u poslednjim minutima neprecizno šutirao sa ivice kaznenog prostora. Kada je počelo da gori pod nogama, Vatreni su krenuli na sve ili ništa, pokušavali su i centaršutevima da otvore rivala, nadali se da će napraviti grešku, ali bezuspešno. Zmajčeki su izdržali, a za proliven znoj i ostavljen i poslednji atom snage na terenu nagrađeni su sa tri velika boda.

©Reuters©Reuters

U okviru Grupe H pobedu je upisala i Rusija. Malta je pokazala zube na svom terenu, ali je razlika u kvalitetu ipak isplivala na površinu, pa je Zbornaja Komanda opravdala očekivanja i trijumfom otpočela kvalifikacije (3:1).

Dobar otpor je selekcija Malte pružila protiv apsolutnog favorita. Skupo su prodali kožu, iako su posle 35 minuta igre imali dva gola zaostatka, a o tome najbolje govori podatak da su pet puta terali golmana moskovskog Dinama Antona Šunina da interveniše. Pokazali su da itekako mogu da se nadmeću sa kvalitetnijim protivnikom, gosti su za nijansu imali prednost u posedu (54:46 odsto), a čak su i uputili jedan udarac manje u okvir gola. Ipak, bili su daleko precizniji, pa su kvalifikacije otpočeli kako su i zacrtali: osvajanjem tri boda.

Do prednosti su puleni Stansilava Čerčesova stigli u 23. minutu. Sjajna akcija Rusije, koju je u gol pretvorio Artem Dzjuba. Ubrzo se promenio rezultat na semaforu, nova dobra akcija, lopta je uz malo sreće stigla do strelca prvog pogotka, koji je uočio Marija Fernandesa na desnom boku, poslao mu precizan pas, a iskusni desni bek moskovskog CSKA je bio neumoljiv.

Do odmora nije bilo golova, a kada se očekivalo da će dva brza pogotka slomiti rivala, Maltežani su poslali poruku: neće se predati. Posle serije traljavih pokušaja, ruski defanzivci se nisu najbolje snašli u gužvi pred svojim golom, lopta je stigla do Žozefa Embonga, koji je razornim udarcem prosto pocepao mrežu iza Šunina. Ipak, nisu imali snage da dođu do boda, a sve je postalo jasno u poslednjem minutu regularnog dela utakmice, kada je posle lošeg ispucavanja golmana Bonelja, lopta stigla do Aleksandra Soboleva u dva poteza, da bi napadač Spartaka proturio loptu kroz ruke protivničkom čuvaru mreže i stavio tačku na ovaj susret.

U susretu Kipra i Slovačke odigranom u Nikoziji, nije bilo pobednika, ali ni golova i to je jedini meč na startu kvalifikacija u kojem se mreže nisu tresle. Slovaci nisu opravdali ulogu favorita, čak su Kiprani imali i veći broj prilika, pa je Martin Dubravka često morao da vadi kestenje iz vatre. U samom finišu su ipak mogli do sva tri boda, ali je pokušaj Ivana Šranca iz dobre pozicije otišao tik preko gola, pa je domaćin mogao da odahne.

GRUPA H

Sreda

Kipar - Slovačka 0:0

Malta - Rusija 1:3 (1:2)

/Embong 56 - Dzjuva 23, Fernandes 35, Sobolev 90/

Slovenija - Hrvatska 1:0 (1:0)

/Lovrić 15/



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Svetsko prvenstvo 2022HrvatskaSlovenijaRusijaMaltaKiparSlovačka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara