Humani gest Srba iz Levadije: Borba za duplu krunu i malog Gavrila

Vreme čitanja: 6min | ned. 18.04.21. | 09:45

Kvintet estonskog kluba privlači pažnju javnosti kako rezultatima tako i potezima van terena

Levadija Talin je na idealan način počea sezonu i sa pet pobeda najavila napad na duplu krunu koju u klubu sanjaju sedam godina, a značajan udeo u odličnim rezultatima na početku sezone imaju petorica srpskih državljana. Pod komandom šefa stručnog štaba Marka Savića i njegove desne ruke Uroša Nikolića, srpsku legiju u estonskom klubu čine još i fudbaleri Strahinja Krstevski, Miljan Ilić i Luka Luković, međutim znatno veći odjek od uspeha na terenu na našim prostorima imao je humani gest u okviru borbe za pomoć malom Gavrilu Đurđeviću. U želji da pomognu mališanu u životnoj bici, Srbi iz Talina su na licitaciji otkupili dres Đovene Elbera koji je do tok trenutka bio u vlasništvu Kuzmana Babeua i tako privukli pažnju kako domaće tako i estonsk javnosti, a na humani čin, ali i na fudbalske teme za Mozzart sport se osvrnuo Strahinja Krstevski, napadač Levadije.

Izabrane vesti

"Ideja je ponikla od našeg trenera Marka Savića koji se poznaje sa Jovanom Simićem, osnivačem humanitarne organizacije Zajedno za život. Marko je sve inicirao, primarna ideja bila mu je da sam kupi dres i tako da doprinos u životnoj borbi malog Gavrila, ali se ubrzo pridružio i kondicioni trener Uroš Nikolić, a onda i mi igrači. Za dva dana smo se organizovali i licitirali, međutim, želeli smo da dres ostane kod vlasnika jer verujemo da mu mnogo znači s obzirom na to da je sa jedne od najbitnijih utakmica u njegovom životu", otkrio je Krstevski.

Cilj srpske kolonije koju uz članove stručnog štaba Savića i Nikolića, i napadača Krstevskog čine još Miljan Ilić, levi bek koji je zimus stigao iz Inđije, i Luka Luković, 20-godišnji štoper, bio je pomoć malom Gavrilu, a izbor je potpuno slučajno pao na dres brazilskog golgetera koji je 1998. godine sa Bajernom izašao na megdan Obiliću i Kuzmanu Babeu. Članovi Levadije, po završetku licitacije, uplatili su novac za dres, ali ga se i odrekli kako ne bi nekadašnjem defanzivcu uskratili veliku uspomenu. Međutim, po želji Babeua dres je prodat i drugi put te je ukupno prikupljeno 180.000 dinara.

"Drago nam je što smo mogli da pomognemo dečaku i tako se priključili mnogim humanim ljudima. Iako smo se odrekli dresa, posebno mi je zadovoljstvo što smo učestvovali u akciji vezanoj baš za jednog vrhunskog napadača. Ima određene simbolike u tom spontanom izboru s obzirom na to da sam se od malena ugledao na fudbalske asove poput Elbera, gledao kako se kreću, upijao driblinge i poteze. Pratili smo i licitaciju za Ronaldovu kapitensku traku u kojoj je najvišu ponudu dao Mozzart, ceo svet je bio upućen u to. Nadam se da smo svojim gestovima pokrenuli i druge ljude koji su u situaciji da pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Ukoliko bi neko želeo da pomogne otkupom naših dresova rado bismo se priključili i na taj način. Možda, ako uspeomo u ostvarenju cilja i osvojimo duplu krunu, skrenemo pažnju te dresovi dobiju na težini čime bi zaista mogli još nekom mališanu da olakšaju životnu borbu. Posle učešća u akciji javili su mi se drugari i nekadašnji saigrači. Taj potez privukao im je više pažnje od rezultata na terenu, čestitali su nam na humanom gestu".

Srpski kvintet u Talinu formiran uoči nove sezone, tokom zimske pauze, idealno se uklopio u aktuelnoj sredini i krenuo u pohod na šampionski trofej koji Levadija čeka od 2014. godine. Izabranici Marka Savića, perspektivnog stratega koji je pre glavne uloge obavljao funkciju pomoćnika Aleksandru Rogiću i Vladimiru Vasiljevu, borbu za trofeje su počeli pobedom u Kupu Estonije na koju su se nadovezala četiti trijumfa u šampionatu.

"Saradnja je odlična od prvog dana. Marko nam je kao šef stručnog štaba znatno olakšao adaptaciju, saigrači su nas odlično prihvatili i baš se lepo osećamo ovde. Odlična atmosfera rezultirala je dobrim rezultatima na početku sezone, zaista smo kompaktni i trenutno sve protiče idealno. Levadija nije osvojila prvenstvo poslednjih sedam godina i velika je želja da se taj niz prekine. Klub je uradio sve kako bi postao konkurentan, formirao je dobru ekipu, kvalitetnu i kompaktnu što je preduslov za uspehe. Dobro nam je krenulo, vezali smo pet pobeda, ali ima još mnogo da se igra i rano je donositi zaključke. Glavni konkurent nam je Flora koja je bila dominantna u prethodnom periodu, ali verujem u naš kvalitet i iskreno se nadam da možemo da osvoimo i prvenstvo i Kup Estonije".

Paralelno sa dobrim rezultatima kluba krenula su i zapažena izdanja napadača rođenog 1997. godine, te posle pet zvaničnih utakmica ima već tri gola i asistenciju pored svog imena. Odličan učinak izmamio je zadovoljni smešak kod Krstevskog koji ne skriva da je na idealan način podigao samopouzdanje pred još teže izazove.

"Došao sam na inicijativu Marka Savića sa željom da vratim karijeru na put kojim bi trebalo da ide i zaista sam se dobro snašao. Ide mi sjajno, debitovao sam u četvrtfinalu Kupa u pobedi nad Marduom (2:0) i upisao prvenac. Usledili su prvenstveni izazovi i dva gola uz asistenciju na četiri utakmice tako da mogu da kažem da sam u potpunosti zadovoljan početkom sezone. Slede nam dve teške utakmice, derbiji sa Paideom i Florom i pobede u tim susretima značile bi nam da se odvojimo u odnosu na koknurente i steknemo dodatnu dozu samopouzdanja i komfora".

Golgeterskom buđenju nekadašnjeg đaka Vojvodine u dobroj meri je doprineo izrazito napadački stil igre Levadije najbolje oslikan u 14 pogodaka na četiri prvenstvena susreta.

"Igramo veoma visoko, agresivno, napadamo protivnika i ne damo mu da diše, što mi veoma odgovara. Stil igre se odrazio na učinak ekipe koja je veoma efikasna, a udeo sam imao i ja. Trudim se da dam maksimum, da postignem što više pogodaka jer mi je to primarni cilj kao i svakom napadaču. Trenutno sve ide kako smo mogli samo da poželimo i nadam se da će tako biti i u nastavku sezone, da pre svega tim ostvari željene ciljeve, a da na tom putu i ja imam što veći udeo".

Fudbalski preporod koji je Krstavski doživeo u Estoniji usledio je posle dve godine saradnje sa Crvenom zvezdom. Od dolaska u Ljutice bogdana u januaru 2019. godine ofanzivac je pokušao da se nametne u Grafičaru i na pozajmicama, ali je turbulentni period na koji je uticala i pandemija virusa korona završen bez prilike u prvom timu crveno-belih.

"Ostaje žal što nisam uspeo da se izborim za priliku u Crvenoj zvezdi, smatram da je loš odabir kluba u kojem sam bio na pozajmici imao uticaja. Otišao sam u Gruziju gde sam od dolaska bio u lokdaunu zbog virusa i nisam imao priliku da odigram nijednu utakmicu. Po povratku sam video da nema prostora za mene tu da se dokažem, znao sam da mi je potrebna promena, da treba da krenem dalje i na moju inicijativu je raskinuta saradnja. Želeo sam da se vratim na fudbalski put i trenutno izgleda kao da sam napravio ispravan izbor", zaključio je Krstevski.


tagovi

EstonijaEstonija 1Levadija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara