Projektovani starteri za revanš sa Sabahom (© Star sport)
Projektovani starteri za revanš sa Sabahom (© Star sport)

Humska čeka ludilo kao sa Malatijom ili Sočijem.... I ne, ništa se posebno neće desiti posle Sabaha

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.08.23. | 10:45

Crno-beli jure dva gola zaostatka kako bi se plasirali u završno kolo kvalifikacija za Ligu konferencije

Sportsko ludilo je potrebno Partizanu. Niti mu je ovo utakmica sezone, kako je mnogi, čak i u klubu karakterišu, niti će biti smak sveta, kako smatraju pesimisti, bude li ispao od Sabaha (21 čas, TV Arena Premium 1, RTS 1). Da bi zakoračio u završno kvalifikaciono kolo, vredno plasmana u grupnu fazu Lige konferencije, moraće da odigra utakmicu kakvu dugo nije. Primera radi, kao protiv Malatije 2019. Pritom, najmanje je reč o rezultatu protiv Turaka, već o načinu kako je oboren projektovani favorit, u meču za prepričavanje, zbog ambijenta koji je nosio renovirani tim Sava Miloševića, sadejstva navijača na tribinama i igrača na terenu, što je onomad rezultiralo pribižavanju Lige Evrope.

Ta kišna avgustovska noć pre četiri godine ostala je kao lepa uspomena crno-belima i putokaz sadašnjoj generaciji: da se protivnik može „otvoriti“ rano, da su strana pojačanja u stanju da nose ekipu (Sadik, Asano, te povratnik sa pozajmice Suma), da se maltene kataklizmično raspoloženje usled smanjene prednosti ume pretvoriti u euforiju samo nekoliko trenutka kasnije izborenim i realizovanim penalom, što se u konačnici ispostavilo dovoljno da se na vrelom gostovanju stigne do plej-ofa.

Izabrane vesti

Sličnosti su utoliko veće ako se zna da je i 2019. Milošević rekonstruisao ekipu tokom leta i doveo 11 novih igrača, koliko će ih do kraja avgusta imati Igor Duljaj ako mu rukovodstvo ispuni zahtev za angažovanjem još dvojice (štopera i krila). I tad je nepoverenje javnosti bilo veliko. Čak i opravdano, jer je klub napustio Rikardo Gomeš (baš kao i sad), prodat startni štoper (Svetozar Marković), crno-beli se rastali sa nekoliko igrača za koje je procenjeno da im više nisu potrebni. U takvim okolnostima prošao je u grupu i samo ga je nekoliko sekundi delilo da iz nje izađe, ali kao što je Malatija predstavljala ludilo kod kuće, tako se AZ Alkmar u istu kategoriju, samo negativnog predznaka, može smestiti na strani. Sličan scenario, da bude stresno, samo da se završi u korist Partizana, potpisao bi svaki Grobar, bez obzira ko će od njih doći i gde će se smestiti. Drugačije, izgleda, ne može.

Teško je oceniti da li je Sabah rang Malatije ili ispod nje, međutim, bez želje da ulazimo u poređenja, čisto sportski, Partizanu je potrebno da se pretvori u Liverpul ili Romu kad su te ekipe izbacivale Barselonu. U oba slučaja je prednost Katalonaca bila ogromna i za mnoge nenadoknadiva, a ispostavilo se da se sve može stići. Razumljivo, razlika je ta što se radilo o timovima vrhunskog nivoa, završnicama Lige šampiona i neumesno je porediti kvalitet ekipa i takmičenja, međutim, od crno-belih se traži da stilom, otresitošću, rešenosti pokažu kako im je stalo. Nijedna misija nema prefiks nemoguće, iako se nikad nije desilo da posle 0:2 u prvom meču prođu u narednu fazu.

Uspeju li u tome sada samo bi se vratili na početnu tačku.

Zato ishod revanša sa predstavnikom Azerbejdžana ne bi trebalo posmatrati kao krajnje tačke na skali emocija. Pod uslovom da Partizan pobedi ubedljivo i opravda očekivanja sa nionskog žreba – ili prođe posle produžetaka ili penala, kao što je bio slučaj sa Sočijem, pre dve godine, u još jednom sportskom ludilu – ne bi postigao ništa vredno divljenja. U redu, prvi put bi prošao posle tih uvek dosad kobnih 0:2, mada kad se zna da je preko puta Sabah, tim iz D kategorije evropskog fudbala, potrebno je razumeti da je to očekivano i da se u tom slučaju ništa posebno ne bi dogodilo. Čak ni na sportskom planu, jer bi ostala još jedna prepreka do grupne faze. A slaviti eventualni plasman u plej-of je pomalo i ponižavajuće za klub Partizanovog renomea.

Kao što bi ponižavajuće bilo da ispadne na prvoj evropskoj stanici. Ne, ne bi to bio kraj sezone, kao što su mnogi skloni da zaključe, ali bi bio strahovit udarac. Ekonomski, moralni, fudbalski. Kako god. A opet, zaključiti da je posle pete utakmice od početka ciklusa isti završen bilo bi degutantno. Prvo, neće biti nikakvih promena, bez obzira na želje pojedinaca. Što reče Igor Duljaj Partizan će nastaviti da živi i od petka, kao što je i posle Lidsa, bečkog Rapida, praške Slavije, Makabija iz Petah Tikve, Zaglebja...

Partizanu nije potrebno da mu se pred očima smrkne kao posle revanša sa pomenutim timovima, već da mu zbog Sabaha, u prevodu sa turskog, svane. Da kao u navijačkoj pesmi, ogreje ili obasja iznad Humske ulice.



tagovi

FK PartizanLiga konferencijeSabahKvalifikacije za Ligu konferencijeIgor Duljaj

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara