Andres Roa (©AFP)
Andres Roa (©AFP)

Independijente se vraća na vrh, Kili Gonzales odmara startere za revanš u Sudamerikani

Vreme čitanja: 4min | sub. 14.08.21. | 23:05

Argentina 1: Rosario u "promešanom" sastavu dočekuje Crvene iz Aveljanede u sklopu 6. kola prvenstva

Trijumf Independijentea protiv Rasinga prethodnog vikenda u Klasiku Aveljanede nije bio samo važan mentalni impuls za igrače Hulija Falsionija, već je poslužio i za prekid četvorogodišnjeg niza bez pobede protiv večitog rivala. Uz sve to, Crveni đavoli su se vinuli na vodeću poziciju u šampionatu. Sledeći izazov biće održati se kao lider prvenstva, a za to će ekipa iz Crvenog dela Aveljanede noćas (01.15) u sklopu 6. kola argentinske Profesionalne Lige morati da pobedi na teškom i uvek neugodnom gostovanju na Džinu Aroita, u Rosariju, gde je očekuje ekipa Sentrala.

Do protekle noći El Rohosi zvanično su bili vodeća ekipa na tabeli sa 11 osvojenih bodova, ali sinoćnom pobedom Kolona nad Himnasijom aktuelni šampion Liga kupa preuzeo je vođstvo sa dva boda više u odnosu na Independijente. Sa druge strane, Nitkovi iz Rosarija nalaze se na totalno suprotnom kraju tabele, pri samom dnu, tačnije na pretposlednjem mestu sa samo tri osvojena boda iz jedine pobede nad Velezom izvojevane još u drugom kolu prvenstva, a od tada su nanizali tri poraza zaredom. Povrh svega toga, ekipa kojom zapoveda Kili Gonzales tokom nedelje je odigrala neverovatan meč protiv Bragantina, u četvrtfinalu Kopa Sudamerikane koji je izgubila posle prave kiše golova sa 4:3, i sledećeg utorka pokušaće da u revanšu na Abi Čedidu u Bragansi nekako potraži prolaz u narednu rundu kao jedini preostali argentinski predstavnik u ovom takmičenju.

Izabrane vesti

01.15: (4,30) Rosario Sentral (3,40) Independijente (1,90)

Bez mnogo vremena za odmor i sa desetkovanim sastavom Kili Gonzales će morati da izabere najboljih 11 za oporavak u državnom šampionatu, gde ga jedan bod deli od Platensea i samog dna tabele. U principu, glavni strateg Sentrala za noćašnji okršaj izvešće alternativni tim, dok će veći broj startera ostaviti na klupi kako bi ih sačuvao za revanš meč Kopa Sudamerikane u Brazilu. Navodi se čak da bi noćas mogao debitovati i Majkl Kovea, venecuelanski vezista koji je stigao u poslednjem prelaznom roku iz tamošnjeg šampiona Deportivo Tačire. Uz to, među stativama mogao bi da se nađe Huan Pablo Romero umesto Horhea Brouna, dok će štoperski tandem takođe činiti alternativci Nikolas Fereira i paragvajski internacionalac Rikardo Garaj. Na pozicijama zadnjih veznih delovaće Mateo Tanloho i Fransisko Lo Selso, dok se u napadu očekuje mladi meksikanac Luka Martinez (20) kome će podršku pružati Alan Marineli (21), jedan od najboljih ofanzivaca iz omladinskog tima Sentrala.

Independijente, koji je proteklog vikenda prekinuo crni niz u Derbiju Aveljanede pobedom od 1:0 nad večitim rivalom Rasingom, dolazi u Rosario bez trojice prvotimaca. Van protokola, a zbog povreda različite prirode naćiće se levi bek Lukas Rodrigez, kao i par koji nastupa na pozicijama defanzivnih vezista Lukas Romero i još jedan Lukas, ovoga puta Gonzales. Pored njih, Džonatan Herera i Rodrigo Markez još uvek se oporavljaju od povrede skočnog zgloba. Iskusni strateg Hulio Falsioni, za upražnjenu poziciju levog beka za noćašnje gostovanje na Aroitu, opredelio se za Tomasa Ortegu, dok će na pozicijama povređenih vezista nastupati Domingo Blanko i mladi Huan Ignasio Pačini (21). Ostatak tima ne bi trebalo da trpi bilo kakve promene, jer Đavolima je posle eliminacije u osmini finala Kopa Sudamerikane od Santosa trenutni i jedini prioritet državno prvensto, a čije odličje im konstantno izmiče gotovo dve decenije. Iako Independijente važi za jednog od petorice velikana argentinskog fudbala, u crveni deo Aveljanede poslednji put pehar nekog nacionalnog takmičenja došao je još 2002 godine u formatu Apertura. Kako su obaveze na međunarodnoj sceni prestale, i to kako trenutno Rohosi igraju pod dirigentskom palicom Hulija Falsionija, čini se da su ove sezone na dobrom putu da prekinu taman period u istoriji kluba.

Na poslednjih deset okršaja ovih timova u svim takmičenjima viđeno je pet pobeda na strani Independijentea, a poslednja izvojevana početkom prošle godine ostavila je prave traume na navijače Nitkova, kada je njihova ekipa sa stadiona posvećenog Oslobodiocima Amerike ispraćena sa petardom u mreži. Sa druge strane, Sentral je u pomenutom periodu ostvario tri pobede, poslednju pre pet godina i to na strani, rezultatom 2:0. Ipak, poslednji put kada su na svom Džinu Aroita savladali Đavole iz Aveljanede, bilo je to pre više od 12 godina, u formatu Klausura 2009.

ARGENTINA 1 - 6. KOLO

Petak

Kolon - Himnasija 1:0 (0:0)

/Meza 78/

Subota

Urakan - Union 0:0

Atletiko Tukuman - Aldosivi u toku

Argentinos Juniors - Banfild u toku

River Plejt - Velez u toku

Nedelja

01.15: (4,30) Rosario Sentral (3,40) Independijente (1,90)

18.30: (2,45) Patronato (3,00) Sentral Kordoba (3,20)

20.45: (3,00) Platense (3,00) Arsenal (2,55)

23.00: (2,70) Estudijantes (3,00) Boka Juniors (2,85)

Ponedeljak

01.15: (2,10) Rasing (3,10) Njuels (3,90)

23.00: (2,00) Taljeres de Kordoba (3,40) San Lorenco (3,90)

Utorak

01.15: (1,95) Lanus (3,35) Godoj Kruz (4,20)

01.15: (2,10) Defensa i Hustisija (3,45) Sarmijento (3,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1RosarioRosario SentralIndependijente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara