Detalj sa prošlog Old Firma (©AFP)
Detalj sa prošlog Old Firma (©AFP)

Istorijski Old Firm, Japanac i Kanađanin spremni za vatreni debi na Ajbroksu

Vreme čitanja: 4min | pon. 02.01.23. | 11:22

Susret Glazgov Rendžersa i Seltika (ponedeljak, 13.30) otvoriće 20. kolo Premijer lige Škotske

Škotska malo kasni za većinom država u Evropi koje su uvele VAR sistem, on je u tamošnju Premijer ligu stigao tek u oktobru minule godine. Zato će susret Glazgov Rendžersa i Seltika, koji je na programu ovog ponedeljka od 13.30 časova u sklopu 20. kola, ući u istoriju Old Firma kao prvi na kojem će se koristiti video tehnologija.

Neće ovo da bude prvi put da se najveći škotski klubovi sastaju ove sezone. Odmerili su oni snagu početkom septembra, na Seltik Parku su tada Kelti demonstrirali silu i slavili sa 4:0. Ipak, tada još nije uveden VAR.

Izabrane vesti

Za sada se škotske sudije još nisu adaptirale na ovu veliku promenu. Kao što je uostalom bilo problema i u svim drugim državama kada se VAR prvi put pojavio, i Škoti su često grešili. Ili bi se oslanjali previše na objektiv kamere ili bi se tvrdoglavo držali pogrešnih odluka. Adaptacija je dug proces. Zato, potpuno razumljivo je ovih dana na Ostrvu baš ovo tema pred novi Old Firm, mediji su zabrinuti hoće li VAR negativno uticati kvalitet jednog od najvećih svetskih derbija. Svaka odluka arbira Džona Bitona će da bude pod lupom.

Siguran sam da su nadležni i sudije svesni veličine utakmice i da će sav fokus da bude na samom meču. Poslednje što svi želimo je da gledamo pojedince kako drže ruku na uvetu predugo dok čekaju instrukcije. Ne uključuju ljudi širom sveta prenos da bi to gledali. Sa greškama u suđenju možemo da se pomirimo, ali ono što svi želimo jeste da gledamo dobru utakmicu“, kazao je strateg Seltika Angelos Postekoglu.

13.30: (3,15) Glazgov Rendžers (3,45) Seltik (2,25)

Grk koji je najveći deo života proveo u Australiji, a kasnije je bio i selektor tamošnje reprezentacije, u novembru prošle godine je žestoko kritikovao upotrebu VAR-a posle utakmice Seltika i Dandi Junajteda (4:2). Tada su sudije po nekoliko minuta proveravale regularnost svih šest postignutih golova, što je potpuno ubilo ritam utakmice.

Mislim da se niko neće zaljubiti u fudbal zbog toga što može da gleda kako neko sedi u zgradi udaljenoj miljama od stadiona i odlučuje o ishodu. Sudije ne smeju da gube toliko vremena na pregledanje situacija. Ako ne možete da se odlučite za dva minuta, ni ne treba da se mešate. Izgleda da, ako postoji sedam uglova kamere, oni žele da pregledaju svaki“, rekao je Postekoglu.

Nadajmo se, naravno, da neće biti potrebe da se VAR ijednom aktivira tokom Old Firma. Mada, lako je strategu Seltika da bude opušten pred derbi, kada je njegov tim ubedljivo prvi na tabeli Premijer lige. Ima čak devet bodova više od ljutog rivala, pa ako ostane danas neporažen na Ajbroksu, načiniće ogroman korak ka odbrani trona.

U godini koja je za nama glazgovski velikani sastali su se četiri puta u prvenstvu i Seltik je slavio u tri navrata, dok je jednom bilo nerešeno (1:1). Odigrali su i meč u polufinalu FA kupa, pa iako su Kelti poveli na Hempden Parku njihovi rivali su se radovali posle produžetaka. Rendžers je potom i osvojio to takmičenje, savladavši Harts, takođe posle produžetaka, a igrao je i u finalu Lige Evrope i izgubio od Ajntrahta iz Frankfurta tek na penale. S druge strane, Seltiku su pripala ostala dva domaća trofeja.

Ni jedni ni drugi nisu se proslavili u Ligi šampiona – Rendžers je uz Plzenj jedina ekipa koja je fazu po grupama okončala bez ijednog boda, a Seltik je nekako uspeo da sakupi dva (remijima sa Šahtjorom iz Donjecka). No, dok su zeleno-beli u prvenstvu igrali prilično sigurno, njihove komšije zabeležile su nekoliko loših partija, pa je ceh platio menadžer Đovani van Bronkhorst, koji je na klupi bio tačno godinu i tri dana. Sa njegovim naslednikom Majklom Bilijem Rendžers je vezao dobre rezultate.

Od kako se završila pauza za Mundijal u Kataru, obe ekipe su zabeležile po četiri pobede u Premijer ligi. Pritom, izgleda da su velikani iz Glazgova svesno tempirali formu za Old Firm, pošto je u prošlom kolu pre šest dana Rendžers savladao Madervel sa 3:0, a Seltik Hibernijan u Edinburgu sa 4:0.

Rendžers ima određenih kadrovskih problema i pitanje je hoće li Bili moći da izvede najjači sastav. Pogotovo je maglovito kada dođemo do napada, pošto se Antonio Čolak tek oporavio od povrede, dok je Alfredo Morelos prospustio susret sa Madervelom zbog istegnuća prepona. Dakle, ni Hrvat, ni Kolumbijac nisu na 100 odsto.

Za Seltik bi danas mogla da debituju dva zimska pojačanja u odbrani. Juki Kobojaši i Alister Džonston su prvog dana 2023. godine zvanično postali igrači Seltika. Obojica bi mogli da imaju na Ajbroksu vatreno krštenje u evropskom fudbalu, 22-godišnji Japanac Kobajaši je došao iz Visel Kobea, dok je dve godine stariji desni bek kanadske reprezentacije prethodno igrao za Montreal.

ŠKOTSKA 1 – 20. KOLO

Ponedeljak

13.30: (3,15) Glazgov Rendžers (3,45) Seltik (2,25)

16.00: (1,62) Aberdin (3,80) Ros Kaunti (5,90)

16.00: (2,35) Harts (3,35) Hibernijan (3,05)

16.00: (2,60) Kilmarnok (3,10) Sent Miren (2,85)

16.00: (2,85) Livingston (3,10) Madervel (2,60)

16.00: (2,40) Sent Džonston (3,20) Dandi Junajted (3,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Škotska 1SeltikGlazgov RendžersVAR sistem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara