Fudbaleri Tuluza (©AFP)
Fudbaleri Tuluza (©AFP)

Istorijsko veče na Sen Deniju – Birmančević igra za treći, a Tuluz za prvi trofej

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.04.23. | 14:11

Finale Kupa Francuske na programu je u subotu od 21.00 časova, a rival ljubičastih je branilac trona Nant

Branio je boje Tuluza svojevremeno legendarni francuski golman Fabijan Bartez, igrali su za njega kasnije i igrači poput Andre Pjera Žinjaka i Martina Brajtvajta, međutim niko od njih ljubičastima nije uspeo da donese nijedan trofej. Zato, srpski fudbaler Veljko Birmančević mogao bi ove subote od 21.00 časova zauvek da se upiše u istorijske knjige kluba sa juga Francuske, pošto će biti jedan od aduta trenera Filipa Montanijea u finalu Kupa Francuske protiv Nanta u Parizu.

Tuluz postoji 53 godine, ali još uvek nema nijedan ozbiljan trofej (ako ne računamo pehare koji se dodeljuju osvajačima druge lige). Sada ga 90 minuta deli od prvenca, ali izazov je ogroman – na suprotnoj strani terena Sen Denija nalazi se branilac trona Nant.

Izabrane vesti

Kanarinci su prošle godine na istom tom mestu savladali Nicu sa 1:0, golom Ludovika Blasa iz jedanaesterca. Sada, na putu do novog finala izbacivali su redom prvoligaše Anže, Lans i Olimpik iz Liona, dokazali su svima da su zasluženo tu, u borbi za peti pehar u ovom takmičenju.

S druge strane, Birmančević i drugovi su imali neuporedivo lakši posao. Žreb ih je baš poslužio, od pet protivnika tri su bili niželigaši. Redom je Tuluz pobedio Lanion (7:1), prvoligaše Ajačio (2:0) i Rems (3:1), a zatim u četvrtfinalu drugoligaša Rodez (6:1) i napokon u polufinalu takođe drugoligaša Anesi (2:1). Nekadašnji krilni napadač Partizana, Čukaričkog i Malmea je učestvovao u svih pet mečeva, a samo je protiv Laniona postigao gol.

21.00: (2,90) Nant (3,45) Tuluz (2,55)

Birmančević je osmo najskuplje pojačanje u istoriji Tuluza, ljubičasti su poslednjeg dana prošlogodišnjeg letnjeg prelaznog roka platili Malmeu 4.100.000 evra za njega. Uprkos tome, samo tri od 26 mečeva za Tuluz počeo je kao starter. Poslednji još protiv Ajačija u kupu 21. januara.

Međutim, 25-godišnji Šapčanin je jedan od najtrofejnijih igrača kojima Montanije raspolaže. Ne računajući uspehe u mlađim kategorijama Partizana, osvojio je dva seniorska trofeja sa Malmeom, titulu (2021) i kup (2022).

Više uspeha od njega imao je samo 25-godišnji levi bek Gabrijel Suazo, koji je sa matičnim Kolo Kolom dva puta bio prvak Čilea, a u tri navrata je osvojio Superkup te južnoameričke zemlje. Nacionalne kupove su tokom karijera osvajali još samo Rafael Ratao u Slovačkoj, Teoharis Cingaras u Grčkoj i Rasmus Nikolaisen u Danskoj.

Pamtim taj pehar, ali tada nisam imao neku značajnu ulogu u timu. Ako bismo ponovili taj uspeh sa Tuluzom, meni bi bio mnogo važniji“, kazao je Nikolaisen, nekadašnji štoper Midtjilanda.

Ovo veče biće posebno emotivno za golmana Nanta Albana Lafonta. Njegov matični klub bio je upravo Tuluz, tu je dobio šansu da debituje za prvi tim 2014. godine kao petnaestogodišnjak, a postao je tako rekorder Lige 1. Kasnije ga je, posle 106 mečeva za Ljubičaste u svim takmičenjima, put odveo u Fjorentinu, a 2019. se vratio u Francusku, u Nant. Sa Kanarincima je osvojio prošle godine trofej, a ove sezone je branio na 41 utakmica, od čega na 11 nije savladan.

To je moj bivši klub, zbog čega finale doživljavam malo više lično. Dobija poseban začin. Tuluzove utakmice pratim mnogo, jer sam tamo trenirao. Zato znam sve njihove kvalitete, imaju ozbiljan napadački potencijal. Moramo da odigramo najbolje da bismo pobedili“, poručio je Lafont.

On je ove sezone jednom izašao na crtu Tuluzu, 28. avgusta prošle godine. Nant je tada gubio na poluvremenu sa 1:0, marokanski napadač Zakarija Abuhlal je savladao Lafonta, ali u nastavku je viđen preokret i na kraju je bilo 3:1 za Kanarince.

U poslednje vreme je Nant u lošoj formi, nije pobedio na devet uzastopnih prvenstvenih mečeva. Na samoj je granici da ispadne iz lige, ima 32 poena kao i Brest, koji je u crvenoj zoni, samo što ima bolju gol-razliku. Moglo bi tako da se desi da sledeće sezone kao drugoligaš predstavlja Francusku u Ligi Evrope, ako večeras savlada Tuluz.

Osim evropske vize, koju ni Birmančevićev tim više ne može da izvadi kroz prvenstvo, trofej u kupu Francuske donosi i solidnu finansijsku dobit. Pobedniku će večeras da pripadne dodatnih 1.500.000 evra, a poraženom 950.000. Oba kluba su do sada zaradila po 542.500 evra, pošto su po rundama redom dobijali 7.500, pa 50.000, 70.000, 135.000 i na kraju za pobede u polufinalu 280.000 evra.

KUP FRANCUSKE – FINALE

Subota

21.00: (2,90) Nant (3,45) Tuluz (2,55)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup FrancuskeVeljko BirmančevićTuluzNant

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara