Nakon remija protiv Makedonije (©Reuters)
Nakon remija protiv Makedonije (©Reuters)

Italijani opet u raljama kvalifikacija: Spaletijevi Azuri traže spas protiv Ukrajine

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 12:23

Stres, frustracija i napetost ne zaobilaze ni treći od poslednja četiri ciklusa fudbalske velesile sa Apenina

Pre samo tri dana ponovo su Makedonci došli glave evropskom šampionu i naneli mu još jedan udarac. Kao da ljubitelji fudbala na Čizmi nisu pretrpeli dovoljno trauma proleća 2022. kada je Aleksandar Trajkovski spektakularnim golom u nadoknadi ostavio Italiju i drugi put zaredom bez plasmana na Svetsko prvenstvo. Ovog puta so na ranu sipao im je Enis Bardi majstorijom iz slobodnog udarca u finišu za izjednačenje, čime ih je uvukao u još jedne čeljusti kvalifikacija. Ako večeras (20.45) ne pobede na Sir Siru protiv zahuktale Ukrajine, tim novog selektora Lučana Spaletija izvesno neće obezbediti direktan plasman na EURO 2024, već bi ponovo morao zaobilaznim putem, za njih poslednjih godina košmarnim baražem.

Jeste četvorostruki svetski šampion propustio prethodna dva Mundijala u Rusiji i Kataru, a to se donekle (samo donekle) moglo opravdati teškim sistemom kvalifikacija, u kojima tek 13 evropskih selekcija ima mesto na planetarnoj smotri. Novi stepen blamaže bio pi potencijalni neodlazak na Evropsko prvenstvo na kom učestvuje skoro pola kontinenta (i bukvalno ako ne računamo 5,6 najslabijih selekcija). Jeste Italija odigrala tek tri utakmice u grupi C, ali je već prstima dodirnula živo blato. Poraz od Engleske kod kuće i razočaravajući remi na Toše Proeski Areni, uz jedini trijumf protiv slabašne Malte dovoljni su tek za treće mesto u grupi. Vodeći Gordi Albion je jasno nedostižan, a Ukrajina Serhija Rebrova biće direktan konkurent za drugo mesto u grupi koje vodi u Nemačku.

Izabrane vesti

Žuto-plavi su hrabro remizirali protiv sastava Gereta Sautgejta 1:1 u subotu na neutralnom terenu u poljskom Vroclavu, i time sebi značajno poboljšali šanse u trci s Italijanima. Tri boda više, uz doduše i utakmicu više, stavljaju ih u situaciju da im bod večeras na San Siru i te kako odgovara. Pokazali su Ukrajinci više puta u prošlosti da umeju da se odbrane kada im bod igra, a defanzivnih resursa da zaustave moćne napade svakako im ne manjka. Mikola Matvijenko i Ilja Zabarnji pokazali su se kao čvrst stub u dosadašnjem toku kvalfikacija, pojačan bekom Evertona Vitalijem Mikolenkom, koji igra sve bolje u oba pravca, kako za klub, tako i za državni tim. Zinčenko, Mudrik i Jaremčuk sada već standardno čine trojac od kog zavisi koliko će Ukrajina biti opasna po gol rivala.

20:45: (1,55) Italija (4,10) Ukrajina (7,25)

Ono što ne može da hrabri Ukrajince jeste izrazito negativna tradicija u mečevima protiv večerašnjeg rivala. Od osam međusobnih mečeva igranih u prethodnih 28 godina, Italija je trijumfovala šest puta, dok je samo dva puta bilo nerešeno, uključujući i njihov poslednji susret prijateljskog karaktera u oktobru 2018. Najvažniji meč odigrali su na Svetskom prvenstvu 2006. kada je na šampionskom putu Italija srušila Ukrajinu u četvrtfinalu s 3:0.

Činjenica je da po imenima ovaj tim Italije ne deluje tako zastrašujuće kao ranijih godina, ali je to i dalje jedan od osam ili devet najkvalitetnijih igračkih kadrova u Evropi. Jedini gol protiv Makedonije dao je Ćiro Imobile, pa je on i u 33. godini prva napadačka opcija Azura. Sandro Tonali i Nikolo Barela vode glavnu reč na sredini terena, u nedostatku Marka Veratija i Žoržinja. Ekipa je prilično izranjavana povredama u navali, a zbog njih između ostalih nedostaju i Federiko Kijeza i Domeniko Berardi.

Biće ovo ujedno i prva prilika da se Lučano Spaleti predstavi domaćoj publiici u ulozi selektora, koju je konačno dočekao nakon toliko godina bavljenja trenerskim poslom. Jedino što bi u nekoj meri moglo da garantuje kakvu takvu mirnoću jeste rezervna šansa koju evropski šampion ima. U slučaju da ne bude među prva dva u grupi, Italija ima zagarantovano igranje u baražu, u martu sledeće godine, jer je u jesen 2022. bila pobednik svoje grupe u UEFA Ligi nacija. Svesni su ipak kako su se proveli prethodna dva puta kada su igrali u baražima i ispadali od Švedske 2017. i Makedonije 2022. pa će pokušati sve, samo da izbegnu doigravanje.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 6. KOLO

20:45: (5,70) Malta (3,60) Makedonija (1,75)

20:45: (1,55) Italija (4,10) Ukrajina (7,25)

*Engleska je slobodna



tagovi

reprezentacija UkrajineKvalifikacije za Euro 2024fudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara