Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italiji preti udar fudbalske Halejeve komete: Četiri meseca za otrežnjenje pijanih Azura

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.11.21. | 10:22

Mančinijevi izabranici bi mogli da postanu tek četvrta reprezentacija koja posle evropske krune nije stigla do Mundijala

U svom stilu, slaveći i ne mareći previše za posledice, Italijani su nakon osvojenog Evropskog prvenstva poput pijanog rasipnika velikodšno počeli da dele bodove i ispustivši čak osam u prethodnih pet kola kvalifikacija doveli plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru u pitanje. Opijeni uspehom ostvarenim na letos održanoj kontinentalnoj smotri Azuri su u prethodna četiri meseca ostvarili jednu pobedu uz četiri remija i tako praktično poslali Švajcarce na Mundijal naredne godine.

Priliku za otrežnjenje izabranici Roberta Mančinija će imati do marta kada ih očekuje baraž i potencijalno dva dvomeča do katarske vize. Izazovi koji očekuju Italiju biće daleko više od puke borbe za mesto na Svetskom prvenstvu, s obzirom na to da se Azuri nisu plasirali ni na prethodnu planetarnu smotru, a da bi se kao fudbalska nacija istovremeno i pridružili neslavnom društvu koje trenutno čine samo Čehoslovačka, Danska i Grčka.

Izabrane vesti

Pomenute reprezentacije jedine su od 1960. godine koje su neposredno nakon evropske krune propustile naredno Svetsko prvenstvo, a u kojoj meri je takav rasplet redak govori podatak da se poslednji put dogodio 2006. godine, kada je Svetsko prvenstvo u Nemačkoj proteklo bez Grčke, tada aktuelnog prvaka Starog kontinenta, koja je dve godine ranije priredila senzaciju u Portugaliji.

Grci su neuspehom nastavili niz koji je počela nekadašnja Čehoslovačka, a nastavili Danci. Prvaci Evrope iz 1976 godine, propustili su put u Argentinu dve godine kasnije, dok je isti scenario Danska doživela posle kontinentalnog šampionata osvojenog 1992. godine u Švedskoj. Pobedom nad Nemačkom (2:0) u finalu izabranici Ričarda Meler Nilsena ostvarili su najvaći uspeh u reprezentativnoj istoriji, ali su već u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo održano dve godine kasnije u Sjedinjenim Američkim Državama doživeli fijasko.

Niz rezultata ispod očekivanih u Italiji bi trebalo da upali alarm i podstakne Mančinija i njegovu četu na promene kako bi već na proleće popravili bledi jesenji utisak koji je istovremeno bacio senku na godinu koja je trebalo da bude arhivirana kao veoma uspešna za Azure.

"I dalje verujem da smo sjajan tim. Ovo je težak trenutak, ispustili smo kvalifikacije koje smo imali u rukama. Moramo ponovo da pronađemo mir za mart i nastavimo da igramo. Danas smo imali za rivala Severnu Irsku koja se samo branila, u martu će biti drugačije, ovo su mečevi za nokaut, tako da će biti mnogo više prilika za igru i pobedu", istakao je selektor Azura posle ispuštenog prvog mesta u grupi.

Mančini će do marta imati niz zadataka pred sobom među kojima su krucijalni da pronađe dobitnu kombinaciju u napadu gde gotovo svako može da bude strelac i junak, ali isto tako neretko istovremeno sve ofanzivne opcije zataja (kao u remijima sa Severnom Irskom i Švajcarskom), a da su promene neophodne istakao je i sam strateg naglasivši da je razočaran, ali da njegovi izabranici još imaju šanse.

"Predugo smo u fudbalu da bismo poricali da postoje trenuci kada jednostavno ne funkcioniše sve kako želite. Na sreću, još uvek možemo da se kvalifikujemo. Nema smisla sada tražiti razloge zašto smo u ovoj situaciji, sve što možemo da uradimo je da se pripremimo za mart", rekao je Mančini.

Činjenica da su italijani uspeli da se dovedu u nezavidan položaj povod je da se na Apeninima krenu da razmišljaju kako će izbeći da ih pogodi fudbalska Halejeva kometa jer, uprkos svim boljkama, Azuri su daleko više od tima koji igra samo jedno leto. Ipak, moderni fudbal ne zna za minuli rad i ukoliko Mančinijev tim to ne shvati mogao bi da produži listu na kojoj i nije prevelika čast naći se. Sa druge strane, otrežnjenje na vreme ne bi isključivalo čak ni scenrio s kraja 60, kada je Italija nakon evropskog zlata 1968 stigla do finala Svetskog prvenstva u Meksiku 1970.

UČINAK EVROPSKIH ŠAMPIONA NA NAREDNIM SVETSKIM PRVENSTVIMA

SSSR 1960, ispali u Četvrtfinalu u Čileu 1962.

Španija 1964, ispali u grupnoj fazi u Engleskoj 1966.

Italija 1968, grugo mesto u Meksiku 1970.

Zapadna Nemačka 1972, osvojili kao domaćini 1974.

Čehoslovačka 1976, nisu učestvovali u Argentini 1978.

Zapadna Nemačka 1980, drugi u Španiji 1982.

Francuska 1984, treći u Meksiku 1986.

Holandija 1988, ispali u osmini finala u Italiji 1990.

Danska 1992, nisu učestvovali u SAD 1994.

Nemačka 1996, ispali u četvrtfinalu u Francuskoj 1998.

Francuska 2000, ispali u grupnoj fazi u Koreji i Japanu 2002.

Grčka 2004, nisu učestvovali u Nemačkoj 2006.

Španija 2008, osvojili u Južnoj Africi 2010.

Španija 2012, ispali u grupi u Brazilu 2014.

Portugalija 2016, ispali u osmini finala u Rusiji 2018.


tagovi

Roberto MančiniSvetsko prvenstvo 2022sp u katarufudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara