Foto: B4 Slovenija
Foto: B4 Slovenija

Ivanović: Žalim za šampionskom krunom u Srbiji, ali još nije kasno, fudbal je čudo

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.06.22. | 11:00

Ofanzivac Brđana željan novih izazova na superligaškoj sceni

(od izveštača Mozzart Sporta iz Slovenije)

Svesni uloga koji nosi predstojeća sezona superligaši su, čini se, ovog leta daleko zaposleniji na letnjoj pijaci nego tokom bilo kog prethodnog prelaznog roka. Dva mesta u Ligi šampiona, ali i garancija jeseni u Evropi koju nosi Kup Srbije, bili su motiv većini članova elitnog takmičenja u Srbiji da krenu u projekat osveženja tima i potragu za pojačanjima, a po dosadašnjem poslu u prvi plan izbio je Čukarički angažmanom niza kvalitetnih novajlija. Vrlo dobar prelazni rok otvorio je možda i najzvučniji novajlija Đorđe Ivanović, napadač koji se dokazao igrama u Spartaku i Partizanu, a potom potvrdio kvalitet igrama u inostranstvu ukrašenim sa tri trofeja osvojena u Sloveniji i Belorusiji.

Izabrane vesti

Đak subotičkog superligaša postao je garant uspeha u prethodnom periodu, te ne čudi što se njegovo ime našlo na vrhu liste želja čelnika sa Banovog brda, a uoči poslednjih izazova na pripremama u Sloveniji za Mozzart Sport sumirao je utiske, ali se i osvrnuo na dosadašnji igrački put.

"Utisci su fenomenalni, sve je onako kako sam čuo i očekivao, čak je i bolje od toga. Klub je po organizaciji neprikosnoven u Srbiji, saigrači su odlični i sve je za sada dealno. Od bivših saigrača tu je samo Čolić sa kojim se znam iz Partizana, ali brzo sam se adaptirao. Igrao sam Superligu, odlično sam upoznat sam sa domaćim fudbalom i nije mi bila potrebna neka specijalna adaptacija", počeo je razgovor Ivanović.

Zajedno sa Nikolom Vujadinovićem, Lukom Adžićem i Stafanom Tomovićem iskusni ofanzivac zaoštrio je konkurenciju u redovima Brđana koji su sezonu završili na trećem mestu daleko od konkurenata ali i večitih rivala, te će u novoj takmičarskoj godini ambicija biti iskorak kao u prvenstvu, tako i u Kupu Srbije i na međunarodnoj sceni. Iz te perspektive na Ivanoviću i iskusnim igračima je posebna odgovornost.

"Neobično mi je kada me svrstaju među iskusne. Brzo je stiglo to vreme, ali navikao sam se. Prošao sam mnogo toga od Subotice, preko Partizana, do internacionalnih izazova. Konačno, želeo sam da se vratim, a kada me je Čukarički zvao rešio sam da dođem ovde. Predočili su mi kakve ambicije ima klub i zbog toga sam došao. Željan sam novih izazova i pritiska koji u inostranstvu nisam imao, a koji mi je nedostajao".

Pet trofeja u ličnoj riznici potvrda je da je Ivanović usavršio recept za uspeh.

"Osvojio sam niz trofeja što je prelepo i ostaje za ceo život. Postalo mi je normalno da postižem uspehe, samo u prethodnih nešto više od godinu dana došao sam do tri pehara. Na svakih šest meseci osvajam po jedan troefej u poslednje vreme, a pre pomenutog perioda sam dva puta stizao do Kupa Srbije sa Partizanom. Ostaje žal što nisam uspeo da dođem do šampionske krune u Srbiji, ali se nadam da će još biti prilike. Nikad se ne zna, fudbal je čudo".

Sjajni ofanzivac je u dresu Olimpije stigao do Kupa Slovenije, dok se sa Šahtjorom i Mariborom okitio titulama u Belorusiji i Sloveniji.

"Gde god da igraš teško je pobediti utakmicu, a kamoli osvojiti trofej. Kada si na putu do uspeha svi imaju poseban motiv da te zaustave, želju da savladaju ekipu koja je na vrhu. Ostaje gorak ukus u ustima jer nisam osvojio titulu sa Olimpijom. Bili smo prvi, imali smo prednost od sedam-osam bodova ali smo na kraju morali da se zadovoljimo samo sa Kupom Slovenije".

Uz timske trofeje Ivanović se okitio i individualnim priznanjem te je u sloveniji poneo epitet igrača sezone. Lični uspeh u zemlji u kojoj sada tempira formu sa Čukaričkim napadač Brđana gleda kao nagradu za trud i ističe da ne smatra nemogućim ni zadatak da neko u konkurenciji dominantnih igrača Zvezde i Partizana dospe u prvi plan na superligaškoj sceni.

"Titulu najboljeg igrača u Sloveniji sam dobio iako nisam u potpunosti bio zadovoljan kako sam igrao. Mogao sam znatno bolje da se pokažem, ali je zaista sva igra u ofanzivi išla preko mene. Verujem da nije nemoguć zadatak ni biti najbolji igrač Superlige, međutim potrebno je dosta toga da se poklopi, da budeš u pravoj formi, da te povrede zaobiđu... Ipak, bez ekipe je nemoguće ostvariti individualni uspeh. Neophodno je da tim igra doboro, da bude odlična atmosfera i iz takvih okolnosti se istakne pojedinac".

Među konkurentima Brđanima i Ivanoviću biće i Spartak i Partizan, klubovi u kojima je 26-godišnji fudbaler ostavio zapažen trag, međutim novi adut kluba sa Banovog brda nema sentimentalnosti po tom pitanju.

"Pratio sam domaći fudbal i Partizan tokom boravka u inostranstvu. Žao mi je što ove sezone nisu osvojili titulu jer su imali toliki broj bodova da je nerealno da nisu osvojili šampionsku krunu. Ipak, i protiv njih kao i protiv Spartaka, ali i svakog drugog rivala trudiću se da postignem gol i doprinesem uspehu".

Iako je u dresu Spartaka privukao veliku pažnju kao najbolji igrač jesenjeg dela sezone 2017/18, Ivanović je među brojnim ponudama bez dileme prihvatio poziv Partizana.

"Zablistao sam jedne polusezone i imao sijaset ponuda, međutim izabrao sam Partizan jer mi je to bila želja od malena i tada sam bio najsrećniji čovek na svetu. Kada vratim vreme unazad, kao i svako, promenio bih nešto, ali tada mi je pogled bio usmeren samo napred. Postoje neki koraci koje bih drugačije napravio, ali opet je to neko iskustvo. Radio sam kao sam mislio da treba, mogla je da bude dosta bolje, ali ne žalim, zadovoljan sam i ovim što sam napravio. Ne mogu da kažem da sam pravio greške, uglavnom su to sitne odluke koje prave prevagu. Bilo je lepo u Partizanu, uživao sam dve i po godine i želeo sam da napravim iskorak, otišao sam u Olimpiju i to se ispostavilo kao odličan potez. U Belorusiji sam dobio odličnu finansijsku ponudu i ostvario sam novi transfer. Nastavio sam potom karijeru u Mariboru. Nakon raskida ugovora sa Šahtjorom sam imao nekoliko ponuda, ali sam se odlučio za Čukarički".

Put do aktuelne pozicije, međutim, bio je protkan nizom izazova, a sa prvima se Ivanović suočio još kao golobradi tinejdžer. Kao član Subotičana u oštroj konkurenciji prosleđen je na kaljenje u Bačku, člana Zonske lige, ali ga izazovi u četvrtom rangu takmičenja nisu demoralisali. Za razliku od većine današnjih bisera koji pozajmicu shvataju ekvivalentno otpisivanju, napadač rođen u Vukovaru motivisano je nastavio da se dokazuje.

"Danas je vreme drugačije, kao i mišljenje mladih igrača. Iskreno, ni ja nisam bo zadovoljan kada sam prosleđen u Zonu na kaljenje jer je bilo igrača koji su istovremeno poslati u Srpsku ligu. Pitao sam se zašto ja nisam u trećoj već u četvrtoj ligi, ali zato su tu ljudi u klubu da procene najbolji sledeći korak za igrača. Uspeo sam da potom sa Bačkom uđem u viši rang, čak sam postigao gol za promociju. Usledilo je još pola godine u tom klubu, potom sam prebačen u Palič. Nije bilo bajno, ali sam držao fokus i sada kada pogledam odakle sam krenuo daleko sam i stigao. Usledila je pozajmica u Sentu gde sam odigrao odličnu polusezonu. Tada su u Spartakuvideli nešto u meni i pružili mi šansu te sam počeo da igram za Subotičane, bio standardan i sve se odvijalo svojim tokom", rekao je Ivanović.

OFANZIVNA FILOZOFIJA PO UKUSU

Kuriozitet je da je Ivanović najviše puta u karijeri izlazio na megdan upravo Čukaričkom.

"Igrao sam uvek dobro protiv Čuke, valjda zato što igraju napadački te sam imao prostora. Upravo njihov ofanzivni stil igre mi se sviđa i srećan sam što sam dobio priliku da budem u ovakvom klubu, što su želeli baš mene i nadam se da ću doprineti golovima. Stručni štab je svestan da mogu da igram na svim pozicijama u napadu i kakav god zadatak da mi bude poveren odradiću ga. Novi trener ima moderno gledište na igru, gaji napadački fudbal. Sviđa mi se kako sve deluje do sada i uveren sam da ćemo ostvariti dobar rezultat".

ISKUSTVO SA FOLOM OPOMENA PRED EVROPU

Prvi zvanični izazov Čukarički očekuje u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije protiv Rasing Uniona, a Ivanović je na važnost zadatka upozorio iz iskustva protiv Luksemburžana stečenog u Belorusiji.

"Nećemo se ni na trenutak opustiti u Luksemburgu i nećemo potceniti rivala. Imam iskustvo iz Šahtjora kada smo baš potcenili Folu koja nas je eliminisala. Zaista su bili kvalitetan tim, i potvrdili da nije fraza da fudbal svuda napreduje".


tagovi

Đorđe IvanovićČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara