Real bira predsednika (©Reuters)
Real bira predsednika (©Reuters)

Izbori u Realu posle 15 godina: Florentino ima opoziciju u 32-godišnjaku; kandidatura 92.500.000

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 13:00

Enrike Rikelme zainteresovan, premišlja se i Visente Boluda

Kratko saopštenje na Realovom sajtu.

Izabrane vesti

Predsednik je posle sastanka sa bordom direktora, a u skladu sa članom 38b klupskog statuta, naložio raspisivanje izbora za predsednika i članove borda direktora”.

I to je to, iako bi ovi izbori mogli da Kraljevski klub uvedu u turbulentan period. Jer Florentino Perez, koji je drugi mandat u Realu započeo 2009. godine, ovog puta će imati opoziciju.

Štaviše, Realovi sociosi će glasati prvi put posle 15 godina. Prvi put otkako je Florentino Perez završio taj prvi mandat u predsedničkoj fotelji. Upamćen po projektu “Galaktikosa”, koji klubu nije doneo mnogo trofeja, ali ga je učinio globalnim brendom i finansijski izdigao na tron.

(1,82) Espanjol (3,30) Fuenlabrada (5,00)

Na tim izborima pobedio je Ramon Kalderon, potrajao je on do 2009. godine, kada se Perez vratio. Ni tada, a ni 2013. i 2017. godine Florentino nije imao konkurenciju na izborima. Bio je toliko jak da se niko nije usudio da mu izađe na crtu.

Sada bi situacija mogla da bude drugačija.

Španski mediji pišu naime o još dvojici potencijalnih kandidata. Prvi je Visente Boluda, koji je kratko bio na predsedničkoj funkciji od Kalderonovog odlaska do Perezovog drugog dolaska. Drugi je mnogo zanimljiviji protivnik: Enrike Rikelme.

Reč je o momku rođenom 1989. godine, ali neka vas to ne zavara. Rikelme je iz “dobre porodice”, već treća generacija preduzetnika, njegova kompanija, Koks Enerdži, čuvena je u svetu obnovljivih izvora energije. I procenjena na 300.000.000 evra. A nije mu jedina, jer se bavi i nekretninama.

Sociosi glasaju (©Reuters)Sociosi glasaju (©Reuters)

Mlad, dakle, ambiciozan, energičan, popularan. I bogat. Mnogo bogat. Moraš i biti takav ako planiraš da budeš predsednik Reala. Pored toga što moraš da si član kluba bar 20 godina moraš i da pokriješ 15 odsto od klupskog budžeta. U prevodu, moraš da obezbediš 92.500.000 evra ako hoćeš da se kandiduješ. Ako klub bude poslovao u minusu tim se parama pokriva minus u kasi. Na prethodnim izborima u Barseloni, poređenja radi, Đoan Laporta je morao da sakupi oko 125.000.000 evra, jer niko ne daje za plate koliko Katalonci.

Klub mora da zauzme drugačiji pravac, da u potpunosti profesionalizuje menadžment, da postane zaista globalni klub. U suprotnom biće problema. Biti globalni brend ne znači samo otići na turneju po SAD. Vidim mogućnost da u Realu primenim ono što sam naučio upravljajući hiperprofesionalnim upravnim odborom, odborom koji nije sačinjen od mojih prijatelja. Sve kako bi podigao klub na viši nivo”, rekao je Enrike Rikelme u nedavnom intervjuu za Konfedensijal i ustalasao Madrid.

Istina, nikad Enrike Rikelme nije rekao lošu reč za Florentina, naprotiv, nazivao ga je jednim od najvećih u istoriji Kraljevskog kluba, javno govorio da je učinio mnogo toga dobrog za Real. Uz ogradu, da mu je sada vreme da ode.

Sa druge strane, Boluda nije bio baš tako nežan, mada nije ni smeo da potvrdi da će se sigurno kandidovati za predsednika. Ali jeste opleo po Florentinu Perezu.

Florentino Perez iz svog džepa nije platio ni jednu jedinu kafu. Sve plaća Real”, govorio je nedavno analizirajući finansijsku situaciju u klubu.

Na pitanje o kandidaturi, ipak, ostao je zakopčan…

Uvek sanjaš da budeš predsednik Reala, ali nisam još odlučio da li ću se kandidovati. Istinu govoreći, nisam siguran ni da je sada pravi trenutak za izbore. Ekonomska situacija u klubu mora da je košmarna”.

Tako to ide u Madridu. Ispitivanje pulsa, probni balon, skoro kao da su politički izbori u pitanju. Jer u Španiji umeju da kažu: kralj, premijer, pa predsednik Reala. Tri najvažnije funkcije u zemlji.

A Florentino Perez je, kad se sve sabere, na njoj proveo punih 17 godina. I neće ga biti lako skinuti.



tagovi

Florentino Perez

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara