Enrike Luvanor (©Reuters)
Enrike Luvanor (©Reuters)

Jedini "Moldavac" u Šerifu prodavao sladoled na ulici, prao automobile i vratio se da igra Ligu šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 02.08.23. | 15:31

Nepoznati Brazilac Luvanor, koji je neočekivano postao idol u Moldaviji, započeo je treći mandat u timu iz Tiraspolja, i ovoga puta neće dozvoliti da ga Makabi Haifa zaustavi na putu do grupne faze evropske elite

Kako se oseća igrač koji dobrovoljno odustane od učešća u istorijskoj pobedi na Santjago Bernabeuu? To je pitanje sa kojim se suočava Luvanor, naturalizovana brazilska zvezda Šerifa iz Tiraspolja, koji je izabrao da se preseli u Saudijsku Arabiju neposredno pre početka grupne faze Lige šampiona 2021. godine.

U drugi mandat u taboru šampiona Moldavije Luvanor Enrike da Souza Silva ušao je gotovo slučajno tog leta, igrao u celoj senzacionalnoj kampanji u kvalifikacijama koje su uključivale veličanstvene pobede nad Crvenom zvezdom i zagrebačkim Dinamom, ali je onda - pred sam početak grupne faze - dobio pozamašnu finansijsku ponudu Al Tavona iz Saudijske Arabije.

Izabrane vesti

Dilema nije bila jednostavna, ali je na porodičnom sastanku odlučeno da se bankovni račun obogati.

"Bilo je nemoguće to odbiti. U određenom uzrastu je važnije obezbediti finansijsku budućnost dece nego da se gomilaju iskustva koja im se mogu ispričati. ​​Očigledno, srce se steglo. Pogotovo kada vidite šta je tim uradio bez mene protiv Real Madrida. Voleo bih da sam bio tamo, ali sam zadovoljan izborom", govorio je Luvanor za medije u domovini.

Čežnja za finansijskom sigurnošću svima je očigledna, posebno kada je u pitanju osoba koja se uprkos svemu probijala u fudbalu, a nikada nije verovala da hobi može da pretvori u profesiju. Od 16. godine Luvanor je morao da izdržava porodicu - prodavao je sladoled na ulici, prao automobile, služio kao šegrt u radionici... Fudbal je, kao i kod oca i dva mlađa brata, bio način života, utočište od teškoća.

19.00: (1,45) Makabi Haifa (4,30) Šerif (7,75)

A napadačev otac je potpuno lud za igrom i svojoj deci je dao imena fudbalera. Drugi sin je Klisman, po Nemcu Jirgenu Klinsmanu, samo sa pravopisnim greškama. Treći sin je Bonjek, nazvan po čuvenoj poljskoj zvezdi Juventusa iz 80-ih.

Luvanor? Ispostavilo se da je u Flamengu nekada bio takav igrač, a otac mu se veoma divio. Kada mu se rodio najstariji sin, u šešir je stavio nekoliko ceduljica sa imenima svojih omiljenih fudbalera, i jednostavno napravio "lutriju". Ime Luvanor je izlazilo tri puta zaredom i tako je izabrano. Uz malo više sreće, Šerifova legenda je mogao da bude i Klisman. Ili čak Klinsman, da su bili malo precizniji.

Takođe, Luvanor je imao sreću da ga je neki skaut preporučio Šarifu 2011. godine, kada je imao 21 godinu i igrao u niskom amaterskom timu u Brazilu na levom beku. Luvanor nije razmišljao dvaput. Nije imao pojma gde je Moldavija, a put je bio dug i naporan, ali je stigao u Tiraspolj, prošao testove i dobio prvi profesionalni ugovor. Tamo su počeli da mu pronalaze pogodnije uloge na terenu. Najpre je prebačen na poziciju levog krila, da bi u trećoj sezoni 2013/2014 sa vrtoglavim uspehom dobio mesto centralnog napadača. U 27 utakmica je postigao 26 pogodaka, a predsednik zemlje je lično potpisao ukaz kojim mu je dodeljeno državljanstvo Moldavije kako bi mogao da bude uključen u reprezentaciju.

Verovatno bi pasoš ipak dobio, jer je Luvanor već uspeo da se oženi Moldavkom i zasnuje porodicu. Međutim, njegove ambicije da igra u reprezentaciji pretrpele su udarac posle samo četiri prijateljske utakmice, jer je FIFA poslala upozorenje da mu nije dozvoljeno da učestvuje na zvaničnim utakmicama, sve dok ne navrši pet godina stalnog boravka u zemlji.

Možda bi Luvanor i ostao, jer je u sastavu iz Tiraspolja bio najtalentovaniji igrač koji je ikada igrao u Šerifu, ali odlična sezona otvorila je put ponudama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na njegovo mesto pokušao je Luvanor da integriše mlađeg brata Klismana, ali se ispostavilo da nema osnovne veštine.

Posle sedam srećnih godina u Dubaiju i Abu Dabiju, tokom kojih je porodica naučila čudan jezik koji je mešavina engleskog, portugalskog, ruskog i rumunskog, napadač se vratio u Šerif u leto 2021. samo da bi odlutao nazad u pustinju u septembru u redove Al Tavona i propustio sjajne trenutke u istoriji kluba. Kasnije, pošto su mu Saudijci raskinuli ugovor, ispunio je još jedan san kada je potpisao ugovor sa seniorskim klubom u domovini. Kruzeiro, koji je ispao u drugu ligu i kupio ga je slavni Ronaldo, ponudio mu je ugovor, a on joj pomogao Lisicama da se vrate na prirodno mesto u Seriji A sa šest golova na 29 utakmica. Kada se i ta avantura završila, a boravak u skromnoj Seari početkom 2023. pokazao razočaravajućim, njegov agent se obratio Šerifu da vidi da li će ga dočekati raširenih ruku treći put.

Odgovor je bio potvrdan, naravno. Luvanor je legenda u Tirspolju, a i danas se smatra najboljim strancem koji je stigao u Pridnjestrovlje. U sastavu koji se stalno menja, lako je naći mesto za njega. U novoj postavi italijanskog trenera Roberta Bordina, Luvanor je jedini "Moldavac". Entuzijazam navijača je bio veliki, a svi su ga podsetili kako je otišao pre dve godine u tako problematično vreme. Stoga je postavljen cilj da se klub ponovo plasira u grupnu fazu Lige šampiona, a da ovoga puta Luvanor ostane u timu i doživi to dostignuće kako treba.

Sivi i turobni Tiraspolj je grad koji je definisao Luvanorov život, gde je pronašao ulogu na terenu, ženu, porodicu i slavu. Sada, sa 33 godine, pošto je dovoljno zaradio u Persijskom zalivu i popeo se do tačke ličnog poznanstva sa Ronaldom, želi da zatvori krug u Pridnjestrovlju. Klisman i Bonjek mu drže palčeve, a Makabi iz Haife mu ove srede (20.00) stoji na putu ka podvigu.

Šerif iz Tiraspolja će nastojati da zadrži vođstvo stečeno u prvom meču u Moldaviji sa 1:0, kada izađne na stadion Sami Ofer u revanšu. Boljeg iz dvomeča čeka Slovan iz Bratislave, koji je eliminisao mostarski Zrinjski.

-------------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

-------------

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 2. KOLO, REVANŠI

Utorak

Panatinaikos - Dnjepar-1 2:2 (1:1), prvi meč 3:1

/Šporar 15, 70 - Dovbik 24, Sarapij 54/

BATE Borisov - Aris Limasol 3:5 (1:3), prvi meč 2:6

/Gromiko 25pen, Martinov 48, Laptev 90+3pen - Babika 8, Gomis 26, Kahu 35, Bengtson 56, Stepinski 74/

Olimpija - Ludogorec 2:1 (1:1), prvi meč 1:1

/Elšnik 18, Elšnik 90+2 - Despodov 15/

Slovan Bratislava - Zrinjski 2:2 (1:0) , prvi meč 1:0

/Čavrić 5, Zuberu 66 - Barišić 75, Ivančić 90+3/

Sreda

16.00: (3,60) Astana (3,45) Dinamo Zagreb (2,05), prvi meč 0:4

18.00: (2,10) Karabag (3,30) Rakov (3,70), prvi meč 2:3

19.00: (1,63) Genk (3,90) Servet (5,50), prvi meč 1:1

19.00: (1,30) Heken (5,50) KI Klaksvik (10,0), prvi meč 0:0

19.00: (1,45) Makabi Haifa (4,30) Šerif (7,75), prvi meč 0:1

19.00: (1,27) Molde (5,90) Helsinki (10,5), prvi meč 0:1

20.00: (1,25) Kopenhagen (6,50) Breidablik (10,5), prvi meč 2:0

20.30: (1,15) Galatasaraj (8,00) Žalgiris (16,0), prvi meč 2:2

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampionaŠerifEnrike LuvanorMakabi Haifa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara