Ilustracija (©Reuters, ©Starsport)
Ilustracija (©Reuters, ©Starsport)

Jermeni po oprobanom receptu sa 10 klubova, Miljković, Čančarević, Stojanović, Vidić i Pobulić uzdanice u borbi za titulu

Vreme čitanja: 3min | sub. 29.07.23. | 11:24

Novi šampionat otvoriće susret doskorašnjeg drugoligaša Vest Jermenije i Širaka, koji je na programu ove subote od 15 časova

Nije Mozzart Bet Superliga Srbije jedina koja počinje ove subote. Koji sat pre susreta na Banovom brdu i u Subotici, kojima će zvanično biti otvorena sezona, odigraće se u Jermeniji meč prvi prvenstveni meč. Konkretno od 15 časova, za kada je zakazan duel Vest Jermenije i Širaka.

Biće ovo 32. sezona jermenskog prvenstva, koje se igra od raspada SSSR-a, a zanimljivo je da je ova kavkaska država imala devet različitih prvaka. Prilično raznovsno prvenstvo, pogotovo kada se uzme u obzir to da su poslednja četiri osvajale sve različite ekipe.

Izabrane vesti

Titulu brani Urartu, koji je proletos na tronu zamenio Pjunik. Prvak 2021. godine bio je Alaškert, prvi tim koji je predstavljao Jermeniju u grupnoj fazi nekog takmičenja UEFA, a 2020. do titule je stigao Ararat Jermenija.

Najtrofejnija ekipa je Pjunik sa 15 titula od čega je 12 osvojila u periodu od 1996. do 2010. godine. Otkad je jermenski fudbal malo podigao nivo, samo je još dva puta Pjunik završio na tronu. Po četiri titule imaju Širak i Alaškert, po dve Urartu, Ararat Jermenija i Araks Ararat, koji više ne postoji, dok su po jedan pehar podigli Ararat iz Jerevana, Jerevan i Ulises, koji je takođe ugašen.

15.00: (2,65) Vest Jermenija (2,95) Širak (2,75)

Sistem se za novi šampionat nije menjao u odnosu na prošli. Takmičiće se 10 ekipa, a igra se četvorokružno. Dakle, ukupno će da bude odigrano 36 kola u jednostavnom sistemu, posle čega će najbolja ekipa na tabeli da bude nagrađena titulom. Nema nikakvih komplikacija sa podelom bodova, plej-ofom, doigravanjima…

Prvak će sledeće sezone učestvovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, od 1. kola. Drugoplasirani i trećeplasirani (a možda i četvrti, u zavisnosti od toga ko osvoji Kup Jermenije) igraće u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Iz lige ispada sigurno samo najlošija ekipa, deveti će igrati plej-aut protiv drugoligaša.

Za razliku od nekih ranijih sezona, ovog puta nećemo gledati veliki broj srpskih fudbalera u Jermeniji. Barem ne na početku. Bivši bek Partizana Aleksandar Miljković i dalje je u Pjuniku, ovog leta je Urartu pojačao Uroš Stojanović, dok za Širak nastupaju Dimitrije Pobulić i Aleksa Vidić. Bivši golman Radnika iz Surdulice Ognjen Čančarević prvi je čuvar mreže Alaškerta, a on je od ovog leta postao reprezentativac Jermenije, pošto je još ranije dobio pasoš te zemlje. U Urartu je došao crnogorski reprezentativac Periša Pešukić, takođe nekadašnji bek Partizana, a i Ararat može da se pohvali da ima crnogorskog internacionalca, golmana Nemanju Lemajića.

Najzvučnije ime u ligi je Jaja Sanogo, nekadašnji centartfor Arsenala, Ajaksa i Tuluza. Francuz nastupa za Urartu, mada karijera mu je u ozbiljnom padu i čak ni nije prvotimac, već ulazi sa klupe. Najbolji strelci u prošloj sezoni bili su Bosanac Luka Jurčić i Nigerijac Jusuf Otubandžo, a obojica će ove sezone igrati za Pjunik.

Jermenija je u prethodne dve sezone imala po jednog predstavnika u grupnoj fazi Lige konferencije, Alaškert i Pjunik. I jedni i drugi su se sasvim solidno pokazali, iako nisu uspeli da dođu do nokaut faze. Obe ekipe su tamo stigle tako što su prvo preskočile po prepreku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa su kasnije završili u trećem takmičenju po kvalitetu. Urartu je eliminisan u 1. kolu elitnih kvalifikacija od Zrinjskog iz Mostara, tako da će biti veoma teško da ove sezone ponovi njihov uspeh.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ vikend za dvoje u hotelu Ramonda + 10.000 rsd

----------

JERMENIJA 1 – 1. KOLO

Subota

15.00: (2,65) Vest Jermenija (2,95) Širak (2,75)

17.00: (1,65) Noa (3,60) Van (5,10)

Nedelja

16.00: (6,75) BMKA (4,10) Urartu (1,45)

18.00: (5,60) Ararat Jerevan (3,60) Ararat Jermenija (1,60)

Ponedeljak

16.00: Alaškert - Pjunik

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Jermenija 1PjunikFK AraratAleksandar MiljkovićOgnjen ČančarevićUroš StojanovićDimitrije PobulićPeriša PešukićJaja Sanogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara