Erik Jirka i Veljko Birmančević (©Star Sport, ©AFP)
Erik Jirka i Veljko Birmančević (©Star Sport, ©AFP)

Jirka protiv Veljka za Kup Češke

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.05.24. | 12:29

Plzenj dočekuje Spartu u velikom finalu, u kojem domaći žele da spasu sezonu, a gosti da uzmu duplu krunu

Jedan trofej za vikend, a drugi odmah potom. Tako nekako zamišljaju poslednje ovosezonske dane u redovima Sparte, koja samo četiri dana posle osvajanja prvenstva Češke ima šansu da dođe do duple krune. U finalu Kupa praški sastav odmerava snage sa Viktorijom u Plzenju (18.00).

Sparta ponovo deluje kao uspešna mašina među Knedličkama. Ipak, to još nije pokazala u Kupu. Pre dve godine zaustavilo ih je Slovacko, a lani su Letenšti imali jedinstvenu šansu na domaćem terenu, pa ni to nije bilo dovoljno protiv omražene Slavije.

Izabrane vesti

Sada, međutim, Sparta ima još jednu priliku. Ipak, za to moraju da se bore u Plzenju, u kojem je pobedila samo jednom u 15 poslednjih gostovanja. Povrh svega, boleo je poslednji sudar u martu, jer je Viktorija protivniku upriličila debakl od 4:0.

Pražani se, međutim, ne obaziru mnogo na ovu statistiku i veruju da utakmica u sredu da bude nešto sasvim drugo.

"Očekujem da ćemo sigurno da odigramo mnogo bolje nego prošli put kada smo bili u Plzenju. Ali to je nova utakmica, finale, koje je uvek nešto drugačije. Plzenj je jaka, fizički dobro spremljena ekipa. Oni su takmičarski sastav, ne samo u češkoj ligi, već dugi niz godina i na evropskoj sceni", rekao je trener Sparte Brajan Priske.

18.00: (2,90) Plzenj (3,35) Sparta (2,45)

Dok je Letenšti proteklog vikenda obezbedili osvajanje nacionalne krune u domaćem takmičenju, Zapadni Boemi nisu pridavali veliki značaj poslednjim ligaškim bitkama. Već neko vreme je jasno da će završiti na trećem mestu prvenstvene tabele. Tako će se još više fokusirati na bitku u sredu. U njemu će Viktorija tek drugi put u istoriji imati priliku da osvoji nacionalni Kup. Prvi put je uspela pre 14 godina. Potom se još dva puta pojavila u finalu.

"Radujemo se, finale je lepa stvar. Imamo najveću želju da uspemo, jer istorija pamti samo pobednike. Naš san je da osvojimo bar jedan trofej od onih koje nudi češki fudbal. Učinićemo sve za to, ali poštujemo što imamo veoma teškog protivnika. Uspeli smo da ga pobedimo u ligi, ali svaki meč je drugačiji", rekao je trener Plzenja Miroslav Koubek.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Oba kluba su zajedno nastupila u finalu Kupa pre 10 godina. Tada je meč došao do izvođenja jedanaesteraca, posle čega su slavili Spartanci. Tim iz glavnog grada je u situaciji da dođe do duple krune.

"Možemo da osvojimo dva trofeja, za šta se borimo svake godine. Ali dva takmičenja treba da se razdvoje. Mnogi od nas žele da se osvete za poraz u finalu ne samo prošle godine, već i pre dve godine od Slovackog. Treću godinu zaredom smo u finalu i želimo da pobedimo", rekao je Priske.

I Plzenj i Sparta su morali da savladaju četiri protivnika na putu do finala. Konkretno, Viktorija je primila samo jedan gol u osmini finala na terenu Sigme, a protivnicima je postigla 19 golova. Sparta je, s druge strane, igrala uravnotežene utakmice. Imala je problem posebno u četvrtfinalu protiv Slavije, kada je uspela da izbriše zaostatak od dva gola i na kraju prošla u sledeću fazu posle produžetaka.

Veljko Birmančević je sa 21 golom i 12 asistencija u 46 mečeva na svim frontvoima najbolji ofanzivac u redovima Sparte. Srpski internacionalac je oslonac napadačke igre tima iz češke prestonice, i predstavljaće najveću pretnju po Viktoriju. S druge strane, prvotimac Plzenja je Erik Jirka, slovački krilni igrač koji je svojevremeno igrao za Crvenu zvezdu i Radnički iz Niša.

KUP ČEŠKE - FINALE (PLZENJ)

Sreda

18.00: (2,90) Plzenj (3,35) Sparta (2,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ČeškaSparta PragPlzenjViktorija PlzenjErik JirkaVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara