Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Jubilarni 100. Derbi Teherana odlučuje o tituli, a možda i o Donadoniju

Vreme čitanja: 2min | ned. 23.04.23. | 14:14

Persepolis odmerava snage sa Esteglalom u 27. kolu prvenstva Irana

Teheran je na nogama, igra se jubilarni 100. Plavo-crveni derbi. Prvenstvo Irana odavno nije bilo uzbudljvije, sa tri ekipe koje gotovo ravnopravno figuriraju za najveće nacionalno priznanje. Vodeći Esteglal deli lidersku poziciju sa Sepahanom, dok je Persepolis trećeplasiran sa bodom manje. Sve može da se promeni u velikom derbiju 27. kola kada Crvena armija dočeka Persijske plave lavove (16.00).

Persepolis je blagi favorit na stadionu Azadi u dvoboju koji može da bude odlučujući u šampionskoj trci. Esteglal je u situaciji da bi ga pobeda u derbiju Teherana pomerila četiri koraka iznad mrskog rivala, međutim, Sepahan se takođe bori da osvoji titulu i čak i remi nije opcija za protagoniste.

Izabrane vesti

Delovalo je tokom kampanje u prvenstvu Irana da je aktuelni prvak daleko od odbrane trona, ali Esteglal se vratio u velikom stilu. Sastav Rikarda Sa Pinta, nekadašnjeg kormilara Crvene zvezde, neporažen je u 10 poslednjih ligaških mečeva, na kojima je samo jednom remizirao, pa ne čudi što sada deli prvo mesto sa Sepahanom. Mnogo je više Persepolis grešio u minulih 10 rundi, ali je nanizao tri pobede i popravio raspoloženje pred ciljnu ravninu u šampionatu. Do kraja je preostalo još četiri kola, pa svaki kiks može da bude fatalan.

16.00: (2,65) Persepolis (2,90) Esteglal (2,80)

Biće ovo, dakle, 100. okršaj velikih neprijatelja. Sa 26 pobeda za Esteglal, 25 za Persepolis i 48 remija u 99 mečeva, ova dva tima imaju dugogodišnju istoriju intenzivnog takmičenja koja seže od 1968. godine.

Inače, kormilar Persepolisa Jahja Golmohamadi broji poslednje dane na kormilu tima kojem je doneo dve titule šampiona kao šef struke. Naime, sve se češće priča u Teheranu da po završetku sezone više neće biti kormilar Crvenih, jer uprava kluba ozbiljno želi da na mesto trenera dovede Roberta Donadonija.

Golmohamadi iam važeći ugovor do jula 2024. godine, ali su lokalni mediji objavili da će se iranski klub rastati od trenera. Prošle sezone Golmohamadi nije uspeo da donese titulu Persepolisu, šesti put uzastopno, a posle brojnih kikseva doveo je u pitanje osvajanje krune u aktuelnoj kampanji.

Donadoni, nekadašnji italijanski igrač sredine terena i legenda Milana nije trenirao nijedan tim od rastanka sa Šendženom 2020. godine. Donadoni je preuzeo kontrolu nad kineskim klubom u julu 2019. i nije uspeo da spase tim od ispadanja u drugi rang pa je dobio otkaz.

S druge strane, Esteglal namerava da produži ugovor sa Rikardom Sa Pintom. Plavi su blizu odbrane titule u iranskoj profesionalnoj ligi, a iz tabora Plavih veoma su zadovoljni portugalskim trenerom, koji imenovan za trenera Esteglala u junu 2022. kao zamena za Farhada Mažidija.

--------

Poslednja etapa trke za pola miliona dinara!!!

DANAŠNJI IZAZZOV: pogodi najduži tiket sa parovima 1,25 i više

--------

IRAN 1 - 27. KOLO

Nedelja

16.00: (2,65) Persepolis (2,90) Esteglal (2,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Iran 1PersepolisEsteglalRoberto DonadoniRikardo Sa Pinto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara