Igrači za odstrel (©Reuters)
Igrači za odstrel (©Reuters)

Junajtedov plan za leto – 13 igrača, podeljeni u tri kategorije i poseban slučaj De Hea

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.06.23. | 09:06

Spisak za razlaz postoji...

Godine i godine, milioni i milioni evra utrošeni su na Teatru snova kako bi se vratili slavni dani iz ere ser Aleksa Fergusona, ali umesto novih radosti, u Mančester Junajtedu uglavnom su srljali iz greške u grešku.

Sada je izgledala došlo do toga da Erik Ten Hag mora da čisti ono što su drugi zabrljali u prošlosti... Prema izveštajima ostrvskih medija, Junajted za ovo leto planira ozbiljnu čistku u svlačionici, nalik na ono što već možemo da vidimo u Čelsiju.

Izabrane vesti

Na spisku za razlaz nalazi se 13 imena, plus David de Hea, koji je poseban slučaj. Ovi igrači raspoređeni su u tri kategorije – za prodaju, saslušaće se ponude i otići će po pravoj ceni. Za sve njih Junajted će pokušati da izvuče bar 120.000.000 evra, potencijalno mnogo više, sa ciljem da se dovedu željena pojačanja, pre svega jedan od trojice špiceva sa liste želja – Hari Kejn, Viktor Osimen ili Rasmus Hojlund. Ideja je i golman Intera Andre Onana, mada Inter za njega traži oko 50.000.000 evra, plus Mejson Maunt, Deklan Rajs...

U prvoj grupi nalaze osmorica fudbalera kojima su dani na Old Trafordu odbrojani. S tim što su realno samo petorica prvotimci. To su Doni van de Bek, Fred, Entoni Elanga, Aleks Teljes i Erik Baji. Holanđanin je sezonu proveo uglavnom na tribinama ili na klupi za rezerve. Nije skupio ni 300 minuta na terenu, a najveći maler mu je povreda kolena koju je zaradio početkom ove godine, zbog čega je propustio ostatak sezone. On sa Junajtedom ima još dve godine ugovora, plus opciju za još jednu, s tim što u klubu više ne žele da ga zadrže. U njegovom, kao i u slučaju Freda i Elange cena je identična – oko 25.000.000 evra. Brazil je praktično jedini standardni član prvog tima i startne postave koji se nalazi u izlogu. On je u minuloj sezoni odigrao gotovo 2.300 minuta, ubeležio po šest golova i asistencija, ali jednostavno nije igrač po Ten Hagovom ukusu. Zato i želi da ga se reši, kao i zbog toga što je ovaj ušao u poslednju godinu ugovora.

Elanga je odigrao nešto u ovoj sezoni, ali to ipak nije bilo dovoljno da zaista sebi obezbedi mir za narednu jesen. Zbog njegove mladosti Junajted će pokušati da izvuče solidnu cenu, a pritom ima ugovor na još tri godine. Teljes se vratio sa pozajmice u Sevilji gde je osvojio Ligu Evrope, imao je tamo dobru sezonu, ali to nije popravilo njegov status u Junajtedu. Kako mu ugovor ističe za godinu dana, postavljena cena za njega je oko 12.000.000 evra. Baji se još zvanično nalazi na pozajmici u Olimpiku iz Marselja koji ima obavezu da ga otkupi pod određenim uslovima koji nisu ispunjeni. Baji takođe broji poslednju godinu ugovora sa Junajtedom, ali teško da će izbrojati više od nekoliko sedmica... Za njega klub traži simboličnih 2.500.000 evra.

Preostala trojica u prvoj grupi su klinci iz akademije koji nisu u dugoročnim planovima – Hanibal Medžbri, Brendon Vilijams i Zidan Ikbal. Prvi je i najvredniji, oko 15.000.000 evra, mada je on proteklu sezonu proveo na pozajmici u Birmingemu gde je igrao redovno. Ima samo 20 godina, ali nije kvalitet za Junajted. Vilijams je skupio pet nastupa i nije zadovoljio pa je na njega nakačena etiketa od 6.500.000 evra, dok Zidan uskoro prelazi u Utreht za milion evra.

Druga grupa igrača su oni za koje će Junajted da sasluša ponude. To su kapiten Hari Megvajer, te Skot Mektomini i Din Henderson. Za prvu dvojicu cena je postavljena na 50.000.000 evra, dok je za golmana oko 25.00.000. Nema razloga mnogo da dužimo oko Megvajera, dovoljno je setiti se svih kikseva koje je napravio da vam bude jasno zašto bi ga se Junajted rešio. S tim što treba istaći da je klub za njega, kao i za Mektominija, te Džejdona Sanča i Antonija Marsijala koji su u trećoj grupi, odlučio da ih ne tera iz kluba, već bi ih prodali samo pod pravim uslovima. Preciznije, klub za njih u ovom trenutku nema odmah spremne zamene, pa bi njihove prodaje uslovile novi izlazak na tržište.

Da se vratimo na igrače... Mektomini jeste igrao, ali nije oduševio Ten Haga, dok je Henderson spas pokušao da nađe na pozajmici u Notingem Forestu gde opet nije branio drugu polovinu sezone zbog povrede butnog mišića. Zato su Šumari morali da dovede Kejlora Navasa. Mektomini i dalje ima solidan status u klubu pošto je njegovo dete, ali nije se naigrao fudbala kraj Kazemira i Kristijana Eriksena. On se pominje kao jedna od brojnih meta Njukasla. Henderson je navodno spreman da ode nazad u Notingem Forest za sumu koja bi sa bonusima izašla na oko 23.000.000 evra, ako David de Hea potpiše novi ugovor. Španac je ipak velika enigma i navodno je njegova budućnost u klubu na klimavim nogama, pa ne bi nikoga začudilo ako on ode ovog leta. Međutim, kako je zamena već naciljana u liku Onane, Henderson bi verovatno ponovo bio broj dva, što on ne želi da bude.

U poslednjoj kategoriji su Džejdon Sančo i Antoni Marsijal. Za prvog Junajted bi pristao na prodaju ako stigne ponuda od 55.000.000 evra, što je znatno ispod cene za koju je plaćen Dortmundu pre samo dve godine. Za Francuza je cena nešto iznad 30.000.000 evra. Mada, kao što smo pomenuli, ni jedan, ni drugi nisu primorani da odu, ali bi se njihovi transferi uzeli u obzir ako bude zadovoljavajućih ponuda. Marsijal je u poslednjoj godini ugovora, dobro je počeo kod Ten Haga posle pozajmice u Sevilji, ali ga je kasnije povreda omela. Sančo ima velikih poteškoća da se adaptira na uslove fudbala na Ostrvu, za njega je to izgleda bio preveliki zalogaj, u međuvremenu se borio sa depresijom i dugo nije bio u stanju da ikako pomogne saigračima. Ali, s obzirom na mladost i to da je engleski reprezentativac, u klubu još gaje nadu da bi mogao da bude od pomoći u budućnosti i da će se investicija isplatiti.

Za De Heu smo već gotovo sve napisali. On će zvanično od 1. jula postati slobodan igrač, mada postoji klauzula za “+1“, ali niko još ne zna da li će ista biti iskorišćena. Ako ne bude, to je onda jasan znak da Junajted ide po Onanu i da će se dve strane razići posle 12 godina. Ako bi se desilo da i De Hea i Henderson odu, jasno je da bi naš Đorđe Petrović mogao da bude jedna od opcija, bar za rezervu.

Za kraj samo treba istaći da su ugovori istekli Filu Džonsu, Akselu Tuanzebeu, Itanu Galbrajtu i Dišonu Bernardu.


tagovi

David De HeaSkot MektominiHari MegvajerDžejdon SančoAleks TeljesAntoni ElangaDoni van de BekLetnji prelazni rok 2023Mančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara