Igrači Juniora (©Reuters)
Igrači Juniora (©Reuters)

Junior ušao u završnicu na mala vrata, a hoće da izađe na velika

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.11.22. | 23:03

Kolumbija 1: Tim iz Barankilje jedva prošao u drugu fazu Klausure, a u prvom kolu nastavka gostuje Pereiri

Bez sumnje, za Hulija Avelina Komesanju i Ajkule iz Barankilje, sada dolazi ono najvažnije. Posle teškog pada u Bogoti na Nemesio Kamaču, popularnom El Kampinu protiv Miljonariosa u finalu Kupa Kolumbije, glavni strateg Juniora će imati mnogo posla u pokušaju da povrati samopouzdanje svog tima pred drugu fazu formata Klausura.

Čudesno, ali i uz veliku dozu sreće, posle pobede nad Jaguaresom iz Kordobe u poslednjem kolu ligaškog dela prvenstva, dogodilo se ono što je bilo malo verovatno. Prvak ovogodišnje Aperture Atletiko Nasional odigrao je samo 1:1 sa La Ekidadom, čime su se kockice poklopile za Junior koji je na kraju uspeo da stavi svoje ime na listu osam timova koji će igrati u polufinalnim grupama. Žreb ga je svrstao u onu, barem po imenima, težu grupu gde će se suočiti protiv Independijentea iz Santa Fea, svojim dželatom iz finala Kupa Miljonariosom i Deportivom iz Pereire, inače timom protiv kojeg će noćas (01.30) kao gost startovati u drugoj fazi formata Klausura.

Izabrane vesti

Fokusirani isključivo na prvenstvo Hulio Avelino Komesanja i njegovi igrači će morati da okrenu stranicu, promene ton i prevaziđu probleme koje su imali gotovo tokom celog turnira. Sa veoma nestabilnom kampanjom u prvoj fazi, Ajkule su uspele da se kvalifikuju u završni deo formata sa 8. pozicije, što je poslednje mesto koje je omogućavalo nastavak takmičenja. Ukupno je tim osvojio 31 bod, samo jedan manje od trenutnog rivala. Učinak Juniora iz ligaškog dela bio je devet pobeda, četiri remija i sedam poraza, uz 24 postignuta i 19 primljenih golova. Kao gost, Ajkule se zabeležile kampanju od tek tri pobede, uz pet poraza i dva remija. Pored toga, Junior je u gostima postigao vrlo malo golova, samo osam, a 10 je primio.

U poslednjem obračunu protiv Deportivo Pereire koji je završen remijem, 10. septembra u sklopu 11. kola Klausure, na svom Roberto Melandes stadionu u Barankilji, nisu uspeli da postignu gol. Isto tako, kada su se poslednji put sastali na Ernan Ramirez Vilegasu u Pereiri, nisu zatresli mrežu protivnika, ali ovoga puta nisu uspeli da sačuvaju svoju, pa su tom prilikom pretrpeli minimalan poraz uz isključenje tadašnjeg trenera Huana Kruza Reala.

01.00: (2,75) Pereira (2,75) Junior (2,85)

U Junioru tvrde da ne može biti više izgovora za Hulija Avelina Komesanju. Defanzivne postavke koje je Urugvajac koristio protiv Miljonariosa u finalnim duelima, nisu donele željene rezultat. Naročito se našao pod kritikama publike posle nesvrstavanja Karlosa Bake u startnih 11, ali i potrebom da se brani tokom 180 minuta finala. Sada uz prisustvo Fredija Inestroze, Luisa Gonzalesa i Karlosa Bake, koji bi mogli da budu starteri, Barankiljosi žele da započnu ovu polufinalnu grupu na najbolji način.

Ono što je izvesno jeste da je Komesanja oštro kaznio Denija Rozera, koji nije na spisku pozvanih za ovaj meč. Da li je to posledica zato što je defanzivac odigrao drugih 90 minuta u Bogoti, sa velikim propustima, ostaje samo kao izgledna pretpostavka. Ni Fernando Uribe, koji bi mogao da se vrati 15. novembra, neće biti u opticaju, kao ni Fabijan Sambueza i Karmelo Valensija koji se postepeno oporavljaju i njihov povratak se očekuje protiv Santa Fea u trećem kolu polufinalnih grupa. Ivan Rosi, kome je dijagnostikovan Covid-19, ostavio ga je van terena, dok se Omar Albornoz oporavio, ali se očekuje da se vrati za drugo kolo kada Junior bude domaćin Miljonariosu.

Sa druge strane, Deportivo Pereira je završila na 5. poziciji na generalnoj tabeli prve faze Klausure. Ukupno je osvojila 32 boda, sa identičnim učinkom koji su imali Miljonarios na 4. i Pasto na 6. mestu tabele. Tokom ligaškog dela turnira odigrao je 20 utakmica, pobedio je u devet, remizirao u pet i izgubio u šest navrata, uz 26 datih i 21 primljenih golova.

Ovo pokazuje ogromnu konkurentnost koju je nacionalna liga imala u kvalifikacionoj fazi. Deportivo Pereira je imao samo dva boda manje od lidera Independijente Santa Fea. U poslednja tri odigrana meča, Matekanjosi su zabeležili dve pobede i remi. Ključna pobeda dogodila se u gostima, kada su u direktnom obračunu za pozicije savladali Bukaramangu rezultatom 3:1, i uz još nekoliko povoljnih paralelnih rezultata, izborili su prolaz u drugu rundu takmičenja.

Sada će kod kuće na Ernan Ramirez Vilegasu debitovati u polufinalnoj Grupi A, mada ni pod ovim uslovima, gledajući prethodne nastupe, nema sjajnu kampanju. Do sada su u ligaškom delu zabeležili samo četiri pobede, tri remija i tri poraza, uz 13 postignutih i 11 primljenih golova. Bitna naznaka je da su pobedili samo jednom u poslednjih pet utakmica odigranih kod kuće, što znači da u ovaj duel na svom terenu, ulaze posle poraza od 2:0 protiv Envigada i remija 1:1 protiv Atletiko Nasionala.

Uprkos izvesnoj nestabilnosti domaćina, prednost domaćeg terena može biti fundamentalni faktor u korist Pereire, jer sa druge strane, ni Junior u gostima nije bio sjajan tokom ligaške kampanje. Ajkule jesu zabeležile pobede na gostovanjima u poslednjoj deonici, ali mahom protiv slabih ekipa, i to se mora uzeti u obzir u ovakvim situacijama, naročito ako se zna da tim iz Barankilje nije slavio u Pereiri na poslednja četiri gostovanja, zabeleživši dva poraza i isto toliko remija.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

KOLUMBIJA 1, PLEJ-OF - 1. KOLO

Subota

Aguilas - Amerika Kali 2:0 (2:0)

/Flroes 8, Perez 45pen/

Nedelja

Independijente Medeljin - Pasto 0:0

Miljonarios - Santa Fe U TOKU

Ponedeljak

01.00: (2,75) Pereira (2,75) Junior (2,85)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Deportivo PereiraJunior

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara