©Reuters
©Reuters

Kada su sudije vraćale Srbima: Milan, Anderleht, Krasnodar, Portugal...

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.03.21. | 09:35

Maza Vasilijević, Lukaku, Ristić, Ronaldo...

Šta bi bilo, kad bi bilo? Da su samo iskoristili onu šansu, da sudija nije pokazao crveni, da je trener izveo drugačiji tim i postavio formaciju sa dva, a ne jednim napadačem, da su igrali hrabrije, da se nisu toliko branili...

Često se to pitamo posle utakmica reprezentacije Srbije ili naših klubova na međunarodnoj sceni.

Izabrane vesti

Nažalost, godine neuspeha navikle su nas na pesimizam i strah kada je u pitanju domaći fudbal u sudaru sa iole ozbiljnijim rivalom - mada se mora istaći da je Crvena zvezda značajno popravila sliku poslednjih sezona - ali dešavalo se i da naše timove pogleda sreća. A, sreća prati hrabre.

Uverili smo se sinoć u duelu Srbije i Portugala, kada je poništen regularan pogodak Kristijana Ronalda u poslednjim sekundama utakmice, pa je umesto 2:3 na semaforu ostalo 2:2.

Razbesnelo je to jednu od najvećih fudbalskih zvezda današnjice do te mere da je demonstrativno - nesportski - napustio teren pre poslednjeg sudijskog zvižduka. Verovatno će Ronaldo biti kažnjen zbog toga, a naši reprezentativci nagrađeni su bodom za hrabru, napadačku igru protiv evropskog prvaka.

Pokazao je Stojković u prve dve utakmice selektorskog mandata da priče o igri na gol više nisu bile samo fraza i dodvoravanje javnosti. Nadamo se da ćemo isti pristup Orlova gledati do kraja kvalifikacija, a onda i na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Situacija kao što je ta iz nadoknade utakmice sa Portugalom bilo je još. Dvaput u korist Crvene zvezde i jednom Partizana.

ZVEZDA - MILAN

Hronološki, krenućemo od 1988. i čuvenog duela Crvene zvezde i Milana u Kupu šampiona. Pamti se zbog magle i prekida utakmice u kojoj je Zvezda bila na putu da eliminiše jedan od najjačih timova u istoriji fudbala, ali još jedan detalj ostavio je upečatljiv utisak. Bio je to poništen gol gostima u ponovljenoj utakmici, koja je kasnije rešena penalima. Imali su Rosoneri sreću da se igra ispočetka, od 0:0 iako su crveno-beli u trenutku prekida imali 1:0, ali ne i da im bude priznat autogol Gorana Maze Vasilijevića, kada je trebalo da povedu u trećem meču. Nespretno je reagovao Zvezdin defanzivac u nameri da izbaci loptu daleko od gola i ona je završila iza gol-linije. Ipak, Vasilijeviću se isplatila upornost, pa je iz popravne intervencije uspeo da prevari sudije...

ANDERLEHT - PARTIZAN

Na revanš poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona 2010. godine, Partizan je u Brisel otputovao posle beogradskih 2:2. Anderleht je bio na konopcima posle golova Klea u 15. i 53. minutu, međutim, uspeo je da se podigne i izjednači preko Lukakua i Žilea (64. i 71), a ubrzo posle drugog usledio je i treći gol domaćeg tima. Strelac je ponovo bio Romelu Lukaku, međutim, sudije su poništile gol zbog ofsajda. Ispostavilo se da tada 17-godišnjak, a danas jedan od najboljih špiceva sveta, ipak nije bio u nedozvoljenoj poziciji, a Partizan je penalima došao do grupne faze elitnog takmičenja.

KRASNODAR - CRVENA ZVEZDA

Crvena zvezda je ove sezone četvrti put uzastopno igrala grupnu fazu UEFA takmičenja. Najusepšnija era još od osvajanja evropske titule 1991. počela je plasmanom u Ligu Evrope 2017. godine, a poslednja prepreka u kvalifikacijama tada je bio Krasnodar. Bogati ruski klub imao je ulogu favorita, međutim, Zvezda je prošla zahvaljujući golu više u gostima. Posle 3:2 za Krasnodar u Rusiji, u Beogradu je bilo 2:1 za crveno-bele. Velikog udela na konačan ishod imao je nepriznat gol Mihaila Ristića u prvoj utakmici. Bivši igrač Zvezde sjajano je šutirao sa distance, lopta se od prečke odbila iza gol-linije, pa u ruke Milanu Borjanu. Zvezdin golman se dobro snašao u toj situaciji i brzom reakcijom nadmudrio sudiju. Umesto 3:1 samo dva minuta posle Zvezdinog gola, ostalo je 2:1, a hrabrost Vladana Milojevića da kasnije umesto štopera Babića uvede napadača Pešića isplatila se na kraju srpskom predstavniku.

***

Bilo je verovatno u daljoj prošlosti još ovakvih situacija, ali bilo ih je mnogo i na štetu naše reprezentacije i naših klubova. Poništen gol Kristijanu Ronaldu donekle je uteha za nedosuđen penal nad Aleksandrom Mitrovićem protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Oštetio nas je tada Nemac Feliks Brih, a sada pogledao Holanđanin Dani Makeli. Videćemo koliko će to uticati na konačan rasplet u grupi.



tagovi

Kristijano RonaldoFK Crvena zvezdaFK Partizanfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara