Đoan Laporta (©Reuters)
Đoan Laporta (©Reuters)

Kako je propala Superliga: Da se Laporta u slavlju nije izleteo...

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.04.21. | 08:21

U Nionu mogu da zahvale prvom čoveku Barselone

Poznata izreka da nema tajne kad nešto zna troje, ne postoji slučajno. A, da ne govorimo kada je u pitanju malo veća grupa „zaverenika“.

Superliga je nastala i nestala, kao zec iz mađioničarevog šešira, iako Real Madrid i Barselona nastavljaju da duvaju u tu tikvu i tvrde da projekat nije propao. Za Real je jasno, bio je pokretač cele ideje, pa ne želi da prizna da je to puklo, a Barselona... Pa, možda na taj način pere grehe da je sve propalo zbog nje. Zbog njenog predsednika Đoana Laporte.

Izabrane vesti

Kako piše Njujork Tajms, Laporta je najveći krivac što je evropska Superliga propala. Taksativno navodeći kako su se događali odvijali u prethodnih nekoliko izuzetno burnih dana, list piše da je cela priča eksplodirala kada je predsednik Barselone na slavlju povodom pobede na izborima „istrtljao“ Havijeru Tebasu, predsedniku La Lige, da se 12 klubova dogovorilo i da kreće novo takmičenje.

Slavlje je odjednom dobilo naelektrisanu atmosferu, a Tebas je brže-bolje okrenuo Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA i ispričao mu šta se dešava iza kulisa. To je bilo ključno, umesto da Superligaši uhvate evropsku kuću fudbala na spavanju i dovedu je pred svršen čin, čelnici UEFA su dobili na vremenu da spreme strategiju, obezbede moćne saveznike i da na vest o otcepljenju 12 klubova reaguje kao maljem.

Odmah posle Tebasovog poziva, Čeferin je okrenuo svog kuma Andreu Anjelija (krstio mu ćerku), predsednika Juventusa, koji je tada bio i prvi čovek Udruženja evropskih klubova (EKA). Anjeli se nije javljao na pozive, da bi mu Čeferin poslao poruku u kojoj mu objasnio šta je saznao i da traži odgovore. Italijan je uzvratio SMS-om da nema razloga za brigu, da su to samo glasine. Slovenac mu je zatražio da onda izdaju zajedničko saopštenje tim povodom, a Anjeli mu je rekao da se čuju za pola sata. I od tada – nikad više!

Tokom naredna tri dana Aleksandar Čeferin je kontaktirao čelnike svih 12 klubova koji su hteli da se odvoje i shvatio da nisu svima prsti jednako masni u toj priči. Mančester siti, Čelsi i Atletiko su, recimo, samo dobili obaveštenje da Superliga kreće i da imaju dan da se izjasne da li žele u njoj da učestvuju. Bajern i Pari Sen Žermen su u startu odbili.

Čeferin je alarmirao Đanija Infantina, predsednika FIFA, te britansku vladu preko njenog prvog operativca Olivera Doudena. Izgleda da su u Londonu skapirali da je Mančester siti tu najslabija karika, pa se klub sa Itihada prvi povukao kada je stigla pretnja iz kabineta premijera Borisa Džonsona. A, onda su ostali popadali kao domine.

Svi osim Reala i Barse koji stoje kao čuvari vatre jednog grandioznog i epski propalog projekta.


tagovi

BarselonaĐoan LaportaAleksandar ČeferinUEFAEvropska Superliga

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara