Fudbaleri Famalikaa (©Reuters)
Fudbaleri Famalikaa (©Reuters)

Kanonada u Portu: Famalikao se zabrojao, razbio Boavistu i postavio rekord

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.11.21. | 00:31

Sedam golova, pet u mreži domaćina

Ne padaju petarde tako često u portugalskoj Primeiri, a da ih nisu bacili Porto, Sporting, Benfika ili Braga. To je večeras pošlo za rukom fudbalerima Famalikaa, koji su sa pet postignutih golova postavili rekord u Primeiri. Srušili su Boavistu sa 5:2 i tako upisali najubedljiviji trijumf u istoriji (doduše ne tako dugoj - sedam sezona) u elitnom rangu.

Već u prvom poluvremenu je postalo jasno da će Famalikao odigrati utakmicu za anale. Posle 16 minuta imali gosti su dva gola prednosti, a taman što je Boavista pokazala znake života i prepolovila zaostatak, gosti su se postarali da na odmor ipak odu sa dva gola viška. Posle samo tri minuta igre u nastavku izjednačili su rekord u Primeiri postigavši četvrti pogodak. Da će imati dobre šanse da ga obore postalo je još jasnije kada je Boavista u 58. minutu ostala sa igračem manje. Rekordni, peti pogodak pao je u 72. minutu, postigao ga je Pepe Rodriges, koji će tako zlatnim slovima ostati upisan u istoriju kluba iz severne regije.

Izabrane vesti

Jedan od vinovnika istorijskog trijumfa bio je fudbaler Lansa na pozajmici u Famalikau - Simon Banza. Ovaj 25-godišnji francuski napadač je postigao dva pogotka i izjednačio se na čelu liste strelaca sa Mehdijem Taremijem i Luisom Dijazom iz Porta (sedam golova).

Meč u Portu dugo će pamtiti i 20-godišnji Alešandre Penetra. Izdanak Benfikine fudbalske fabrike je u svojoj 21. godini poneo kapitensku tragu u Famalikau, a večeras postigao i svoj prvi pogodak.

Interesantno je i da je ovo Boavistin najteži poraz u poslednjih 75 godina, a da ga klubu iz Porta nisu naneli članovi velike trojke (Porto, Benfika, Sporting). Bolniji pad doživeo je 1946. godine, kada je pretrpeo poraz od Oljanensea rezultatom 2:7.

Mrežu Boaviste je posle odbitka u trećem minutu načeo Pedro Brazao. Samo 13 minuta kasnije na scenu je stupio pomenuti Banza. Izgubili su fudbaleri Boaviste loptu pred kaznenim prostorom, strelac prvog pogotka Brazao nije časio časa, odmah je proigrao francuskog napadača, koji efektnim udarcem sa ivice kaznenog prostora postiže šesti pogodak u sezoni.

Uzvratio je domaćin u smiraj prvog dela igre. Igrao se 44. minut kada je Nejtan proleteo po desnoj strani, potom uz malo sreće poslao loptu ka hrvatskom internacionalcu Petru Musi, koji je bio brži od protivničkog golmana, prvi stigao do lopte i zatresao mrežu gostiju za 1:2. Nije se dugo čekalo na odgovor Famalikaa, manje od 120 sekundi. Rodriges Pepe je uputio centaršut iz slobodnog udarca sa leve strane, na pravom mestu se našao Penetra i glavom zatresao mrežu Boaviste.

Samo što su se igrači vratili sa pauze, ponovo se zatresla mreža domaćina. Posle još jednog centaršuta iz slobodnog udarca, ali i očajne reakcije Boavistine odbrane, Banza postiže novi pogodak sa svega par metara. Igrao se 58. minut kada je Redži Kenon ostavio saigrače na cedilu. Zaradio je direktan crveni karton i otvorio Famalikau vrata ka obaranju rekorda.

Istorija je ispisana u 72. minutu. Ponovo je greška domaćina prethodila golu Famalikaa, na kraju je Ivo Rodriges posle lepog lažnjaka prošao po levoj strani i potom sa golom spojio Pepea. Do kraja je sastav iz Porta uspeo da se uteši još jednim pogotkom, kada je u 77. minutu Jusufa pobegao odbrani rivala, izbegao ofsajd zamku rutinski sa ivice kaznenog prostora postavio konačan rezultat. Nije tu ipak bio kraj Boavistinim problemima, kako je defanzivac Abaskal u sudijskoj nadoknadi dobio drugi žuti karton...

PRIMEIRA - 11. KOLO

Petak

Žil Visente - Aruka 1:1 (0:1)

/Navaro 47 - Arsenio 16/

Boavista - Famalikao 2:5 (1:3)

/Musa 44, Nžije 77 - Brazao 3, Banza 16, 48, Penetra 45+1, Pepe 72/

Subota

16.30: (2,65) Vizela (3,10) Estoril (2,80)

19.00: (1,90) Portimonense (3,35) Belenenses (4,40)

21.30: (1,55) Gimarais (4,00) Moreirense (6,25)

Nedelja

15.00: (2,25) Tondela (3,20) Maritimo (3,35)

18.00: (7,75) Santa Klara (4,40) Porto (1,43)

20.00: (7,25) Fereira (3,90) Sporting (1,52)

22.15: (1,62) Benfika (3,80) Braga (5,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

FamalikaoBoavistaPrimeiraPortugal 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara