Stadion Karađorđe (©Starsport)
Stadion Karađorđe (©Starsport)

Kazahstance put do Evropskog prvenstva vodi preko Novog Sada

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.06.22. | 12:30

Belorusija će dočekati izabranike Mogomeda Adijeva na „Karađorđu“ u petak od 20.45 časova, u sklopu 3. kola C divizije Lige nacija

Plasman fudbalske reprezentacije Kazahstana na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj bio bi senzacija u nivou one od pre 20 godina, kada je na kontinentalni šampionat otišla Letonija. Dug je i težak put do toga da gledamo centralnoazijsku državu na završnom turniru, ali ne i nerealan. Možda i najvažniji korak izabranici Mogomeda Adijeva bi mogli da naprave ovog petka od 20.45 časova, kada će se u 3. kolu C divizije Lige nacija sastati sa Belorusijom u Novom Sadu.

Posle prva dva kola, mimo svih očekivanja, Kazahstanci imaju dve pobede i vode u Grupi 3. Savršena polazna osnova, pogotovo kada se zna da danas igraju protiv najslabije ekipe u grupi. Pre početka takmičenja Kazahstanu je cilj bio da obezbedi opstanak u C diviziji (u trećem rangu je ostao u martu samo zato što je pobedio Moldaviju posle penala), ali posle uvodnih junskih mečeva apetit je naglo porastao.

Izabrane vesti

Ne samo da se opstanak praktično više ni ne dovodi u pitanje, nego je prvo mesto nadohvat ruke posle pobede nad Slovačkom u Trnavi sa 1:0. Ono ne donosi samo promociju u B diviziju, već i plasman u baraž za Evropsko prvenstvo protiv ostalih pobednika grupa. U ovom momentu prve pozicije „drže“ Grčka i Gruzija, dok su u Grupi 1 na deobi prvog mesta Turska i Luksemburg.

No, to je predaleko razmišljanje. Kazahstanci moraju da se koncentrišu samo na Beloruse, da ne bi u klasičnom, slovenskom maniru - kao njihovi doskorašnji sunarodnici Rusi – posustali tamo gde bi to najmanje smeli. Nisu Adijevi momci navikli na ulogu favorita, ali na „Karađorđu“ će je poneti, pa videćemo kako će se snaći. U poslednjih 15 godina je Kazahstan zabeležio samo dve pobede nad ekipom ranga Slovačke – 2018. je bio bolji od Mađarske u prijateljskoj utakmici, a 2017. od Škotske.

20.45: (2,55) Belorusija (2,95) Kazahstan (3,05)

Belorusija je domaćin u Novom Sadu zbog dobro poznatog stanja oko rata u Ukrajini. UEFA je podigla sankcije, Belorusi moraju da igraju van svoje teritorije, a izbor joj je pao na Srbiju. Karađorđe joj doduše nije bio srećan do sada, na premijeri je izgubila od Slovačke sa 1:0, a ni na drugom meču nije postigla gol, odigrala je 0:0 sa Azerbejdžanom.

Belorusija i Kazahstan su bili rivali i 2020. u Ligi nacija, poslednji njihov duel je završen pobedom današnjeg domaćina sa 2:0. Od tada su Belorusi pobedili na samo dve od 12 takmičarskih mečeva, seriju od devet poraza su prekinuli pomenutim remijem pre četiri dana.

Prijateljskim utakmicama su malo popravili svoje rezultate, pošto su u martu savladali Indiju (3:0) i Bahrein (1:0), a pre toga i Jordan (1:0). Naravno, sve te selekcije su daleko od nekog pristojnog evropskog nivoa.

Uz to, Beloruse tresu i unutrašnji potresi. Napadač Rubina Vitali Lisakovič je odbio da se odazove pozivu selektora, bez nekog konkretnog objašnjenja.

Kazahstanci su takođe u problemu, zbog povreda nema dve najveće zvezde, veziste CSKA Moskve Baktijora Zainutdinova i kapitena selekcije Ashata Tagibergena. Adijev je pozvao samo dvojicu fudbalera koji ne igraju u domaćem šampionatu, Nuralija Alipa iz Zenita i Jana Vorogovskog iz belgijskog Molenbeka. Malo koja selekcija u Evropi može da se pohvali takvim podatkom.

--------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA (C DIVIZIJA) – 3. KOLO

Grupa 3, petak

18.00: (4,00) Azerbejdžan (3,30) Slovačka (2,00)

20.45: (2,55) Belorusija (2,95) Kazahstan (3,05)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Reprezentacija Kazahstanareprezentacija BelorusijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara