©Starsport
©Starsport

Kerkez: Karakterno smo bolja ekipa nego jesenas, Partizan se neće odreći drugog mesta

Vreme čitanja: 7min | čet. 09.03.23. | 18:02

Strateg Čukaričkog optimista posle dobrih prolećnih rezultata, ali o konkurenciji govori biranim rečima

Upisavši pet pobeda u šest prolećnih kola Čukarički je uspeo da trasira put ka zacrtanom cilju i potvrdi ozbiljnost u namerama da kroz aktuelnu sezonu obezbedi mesto na evropskoj pozornici naredne jeseni. Izabranici Dušana Kerkeza uspeli su da savladaju sve rivale u 2023. godini izuzev branioca titule Crvene zvezde, čime su pretekli TSC koji je prolećnu pauzu dočekao sa četiri boda prednosti i prišli na samo bod zaostatka drugoplasiranom Partizanu.

Pobedama, po pravilu obezbeđenim u drugom poluvremenu, Brđani su opravdali najave da će se boriti za treće mesto koje su isticali čak i tokom priprema u turskoj tokom kojih su zabeležili četiri poraza u isto toliko provera.

Izabrane vesti

"Kada se izgube utakmice i rezultati nisu dobri, samopouzdanje se malo poljulja, ali svi smo bili svesni kakav smo plan tempiranja forme odredili. Na početklu priprema smo jasno odredili cilj i istakli da rezultat nije u prvom planu. Bili smo spremni da rizikujemo i ispostavilo se da se rizik isplatio kada su u pitanju protivnici na pripremama. Rezultati u Superligi nam daju za pravo da se nadamo da ćemo doći do cilja, ali postoje stvari koje možemo da popravimo. Pre svega mislim na bolju igru i rešavanje utakmica u prvom poluvremenu. Ulazimo dobro u utakmice, ali jednostavno golom ne otvorimo rivala. Sa druge strane, pokazali smo da ekipa ima karakter i da veruje do kraja u pobedu", počeo je razgovor za Mozzart Sport Dušan Kerkez..

Neretko su u prethodnim nedeljama igrači Čukaričkog morali da ulože dodatni napor da bi stigli do pobede, a iako su susreti sa neizvesnom završšnicom iziskivali dodatni napor i noslili značajan pritisak strateg Čukaričkog ističe da su nosili i veću satisfakciju.

"Slatko je kada se pobedi u neizvesnoj utakmici. Pokazali smo da smo na zavidnom nivou fizičke spreme. Moramo da se navikavamo da neke utakmice pobeđujemo i po dva puta jer igra se dok sudija ne svira kraj. Mnogo je faktora koji utiču na to kako smo izgledali jesenas, a kako izgledamo sada. Došao sam letos, promenio se stručni štab, pripreme su bile kraće, a brzo je i usledila Evropa te je svima u toj brzini bilo potrebno vreme da se naviknu. Imali smo sada duže pripreme, dovoljno vremena za rad, pojačali smo se na neophodnim pozicijama, a smatram da smo i karakterno bolja ekipa što se vidi na terenu".

Duga klupa adut je Čukaričkog ovog proleća što najbolje potvrđuju brojni golovi rezervista, a tokom dosadašnjeg dela prolećne polusezone većina igrača imala je priliku da se predstavi.

"Igrači žele da igraju i ne bi bilo normalno da su zadovoljni kada su na klupi, u tom slučaju bolje je i da neigraju fudbal. Moje je da izaberem 11, njihovo da rade. Nekada je neko u boljoj formi, nekome je potreban restart... Sve je to normalno. Dosta smo igrača promenili u ovih šest utakmica. Duža klupa je definitivno dobra za svakog trenera".

Kada je reč o napretku ekipe, Kerkez bez dileme ističe segmente.

"Popravili smo defanzivni prekid. Promenili smo neke stvari i u tome je bio bitan karakter igrača. Vidi se i napredak nekih igrača tokom proleća, da ih ne nabrajam, ali se vidi po radu na treninzima i onome što pružaju na utakmicama. Moja i želja stručnog štaba je da podignemo i igrače koji trenutno možda nisu na željenom nivou".

Konkurenciju u redovima Brđana značajno su pojačala trojica novajlija Luka Stojanović, Radovan Pankov i Zoran Popović, a povratnik na Banovo brdo sa dva gola je već pokazao koliki će udeo imati u timu.

"Da bi Luka dao gol neophodno je da neko centrira, da da dobar pas. Najbitnije što je Stojanović doneo je iskustvo, poznaje Čukarički i dobar je za svlačionicu. Iskustvom su mnogo doneli i Radovan Pankov i Zoran Popović. Oni su trojica igrača koja su donela iskustvo i fudbalski bezobrazluk koji je nedostajao svlačionici. Prošli su mnogo utakmica, osvajali trofeje i sve što donose je vrlo bitno. Verujem da će uz ostale iskusne igrače Docića, Stevanovića i Belića doprineti da mladi igrači brže napreduju i da u bitnim trenucima i oni preuzmu odgovornost".

Upravo uz iskusne nosioce pažnju su privukli mladi aduti Čukaričkog na čelu sa Vladimirom Lučićem, Stafanom Tomovićem i Viktorom Roganom.

"Svi naši mladi igrači poseduju kvalitet, ali su i shvatili da moraju da rade, da budu bolji. Na kraju se rad i trud isplate, ali je potrebno da nastave da rade. Još dosta je stvari koje moraju da poprave, ali je potrebno samo da nastave ovako".

Veliki ulog uticao je da svi superligaši motivisano uđu u nastavak trke. Konkretno, u borbi za evropske vize bodona razlika između Partizana, Čukaričkog i TSC-a svela se na samo dva boda.

"Čar ovog dela prvenstva je u neizvesnosti. Svako je u stanju svakoga da pobedi. Ova polusezona je teška za sve, posebno jer u ovom trenutku nije mnogo dobrih terena, na kojima igrom mogu da se osvoje bodovi i svi moramo da se adaptiramo. Pratimo i šta rade protivnici, ali smo fokusirani na nas i na naše izazove. Već smo ostavili po strani Radnik, analizirali taj susret i spremamo se za teško gostovanje Vojvodini. Imamo motiv u aktuelnoj trci, ali ne bih potcenio rivale. Partizan je Partizan. Kakva god da je situacija u klubu i oko njega, imaju dobru ekipu i verujem da svaka promena donese nešto novo. Ne traba ih otpisati. Preostalo im je samo učešće u prvenstvu i, iako su daleko od titule, neće se odreći drugog mesta. Moramo da poštujemo Partizan kao klub i igrače koje imaju jer su pokazali u pregršt situacija da imaju kvalitet. Trenutno su u krizi, ali to nije razlog da ih potcenimo. Kada je TSC u pitanju, radi se o klubu za svaku pohvalu u kojem moj kolega radi odličan posao. Igraju dobro, imaju kvalitetnu ekipu i siguran sam da ćemo se sa njima boriti do kraja. Na kraju ćemo podvući crtu i videti gde smo, ali sigurno da nam ovaj broj bodova daje motiv, volju i želju da napravimo nešto".

Pri osvrtu na dosadašnjih šest prolećnih kola šef stručnog štaba Čukaričkog uz premijeru u Subotici protiv Spartaka istakao je još jedno gostovanje.

"Uvek je prva utakmica najbitnija, kada se otvara polusezona, ali je svaka je na svoj način bila teška. Nisam se pribojavao, ali sam dosta razmišljao o utakmici u Lučanima, kako zbog terena, tako i zbog neugodne tradicije. Svaka utakmica je međutim bila važna, kao i što će biti sve koje slede".

Sa druge strane, jedini poraz bacio je senku na učinak. Iako su Brđani bili autsajder na megdanu šampionu Srbije, očekivalo se da pruže veći otpor u Ljutice Bogdana.

"Za gostovanje Zvezdi su se izdešavale brojne nepredviđene okolnosti, Badamosi je imao situaciju oko transfera, Stevanović se povredio, dva igrača nisu imala pravo da igraju... Nismo bili ista ekipa, a tim kada igra protiv Zvezde mora da bude kompaktan i da sve funkcioniše kako treba. Krenuli smo dobro tu utakmicu, ali je gol Kataija na individualni kvalitet uticao da padnemo. Izvukli smo pouke za sledeću utakmicu. Dve utakmice sa Zvezdom su izdanja koja moramo da promenimo, zbog nas samih jer moramo da izgledamo dosta bolje".

ODLIČAN POSAO RUKOVODSTVA

Pri osvrtu na igrački kadar Kerkez je izrazio zadovoljstvo i istakao da ekipa već sada ima formiranu okosnicu za jesenje izazove.

"Uglavnom smo zadovoljni raspoloživim snagama, mada imamo pred sobom dovoljan period da iskristališemo ekipu za leto i Evropu koja nam je cilj. Eventualne promene dosta zavise od prodaja, znamo kako funkcioniše prelazni rok. Sportski direktor Vladimir Matijašević i generalni direktor Goran Grkinić rade odličan posao. Angažovali smo kvalitetna pojačanja, ali i ostvarili značajne transfere u prethodnom periodu te sa te strane ne postoji dilema da ćemo sa odličnim igračkim kadrom dočekati evropske izazove", kazao jetrener Čukaričkog.

Potvrdu dobrog rada, novu u nizu, predstavljala je prodaja Nikole Petkovića koji je ove zime prešao u Šarlot za višemilionsko obeštećenje.

"To su uslovi na koje klubovi u Srbiji ne mogu da tek tako kažu ne. Otišao je na neki drugi nivo i verujem da će odande napraviti iskorak. Radi se o jednom od izdanaka škole Čukaričkog i uveren sam da će biti još takvih slučajeva u narednom periodu".

PODRŠKA BADAMOSIJU

Jedan od igrača koji je obeležo jesen na Banovom brdu je Muhamed Badamosi koji je golgeterskom serijom sjajno otvorio sezonu, ali je potom ušao u golgetersku krizu i bez pogotka je tačno šest meseci. Napadač koji je u Čukarički stigao iz Kortrajka na pozajmicu sa pravom otkupa poslednji put je pogodio mrežu pre pola godine protiv Vojvodine, a Kerkez ističe da centarfor ima punu podršku.

"Bez dileme mu je teško jer špicevi žive od golova, ali očigledno je kada je on u igri da nas protivnici drugačije posmatraju. Badamosi radi dosta za ekipu i zahvaljujući tome ostali igrači postižu golove. Njegovi golovi će doći, kao i Aganspahića i Spasojevića. Nedostaju nam pogoci naših špiceva, ali oni rade naporno i dobro i rezultat će se videti. Ne opterećujemo se individualnim učinkom iako znam da je Badamosiju teško i pokušavam da sa njega skinem taj teret".


tagovi

Dušan KerkezČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara