Lionel Mesi, Nejmar i Kilijan Mbape (©Reuters)
Lionel Mesi, Nejmar i Kilijan Mbape (©Reuters)

Klanovi, privilegije, tenzije: Insajderske priče o Pari Sen Žermenovoj polusezoni

Vreme čitanja: 5min | uto. 21.12.21. | 10:18

Tim iz snova, ali i problemi koje nema nijedan drugi klub na svetu

Holivud u Parizu. Katarski šeici uspeli su da na Park prinčeva privuku neke od najvećih fudbalskih zvezda današnjice i pored poteza koji navijače dižu na noge dobili i neprestanu žurku u kojoj je gotovo nemoguće izbeći sporadične ispade. Zbog toga ugledni Ekip u rekapitulaciji jesenje polusezone u Pari Sen Žermenu ne piše toliko o ubedljivom prvom mestu na tabeli Lige 1 i plasmanu u osmini finala Lige šampiona, koliko o zakulisnim radnjama koje običan čovek nije mogao da vidi, a zbog kojih se Naseru Al Kelaifiju i saradnicima dizala kosa na glavi.

Valjda ni ne može drugačije kada u timu imaš asove kakvi su Lionel Mesi, Nejmar, Kilijan Mbape, Anhel Di Marija, Đanluiđi Donaruma, Serhio Ramos, da pobrojimo samo neke. S tim da za sada rezultati ne trpe. U Francuskoj doduše nemaju konkurenciju, glavni cilj je pehar Lige šampiona o kome će se tek odlučivati, već od prvih okršaja sa Realom u osmini finala. Međutim, ako Sveci zaista i žele do najvrednijeg pehara u klupskom fudbalu, moraće da obrate pažnju i o atmosferi u svlačionici, jer Ekip piše da tamo već uveliko varniči.

Izabrane vesti

Klanovi, međusobna netrpeljivost, pa i nezadovoljstvo zbog privilegija pojedinih igrača. Sve to bi moglo da ugrozi juriš Parižana na Stari kontinent.

SVE POČINJE NA GOLU

Kejlor Navas i Đanluiđi Donaruma (©Reuters)Kejlor Navas i Đanluiđi Donaruma (©Reuters)


Prvi sukob u timu Maurisija Poketina je na mestu „jedinice“. Argentinski trener uostalom nije ni želeo takvu konkurenciju za gol liniji, jer je bio prezadovoljan igrama Kejlora Navasa. Arapski vlasnici hteli su ipak i dodatan sjaj, pa su doveli Đanluiđija Donarumu, time primoravši Poketina da improvizuje kako bi dvojicu golmana držao zadovoljnim.

Nekoliko utakmica brani jedan, onda rotacija pa šansa za drugog. I mada je isprva funkcionisalo Navasu navodno nisu prijale reči Mina Rajole, Donaruminog menadžera.“Ne znam da li je ta situacija problem, ali svi znamo kako će priča da se završi. Sve će da se reši u korist Đanluiđija“, rekao je Rajola, misleći sigurno na to što je Donaruma 13 godina mlađi, ai Navas to nije najbolje prihvatio.

Pred utakmicu sa Nicom (0:0) zabeležena je i jedna anegdota. Razgovarajući sa Marćinom Bulkom, 22-godišnjim golmanom PSŽ-a na pozajmici u Nici, Navas je primetio da obojica nose rukavice istog proizvođaća. “Najbolji golmani na svetu nose sels rukavice“, rekao je Navas, gledajući Donarumu.

Điđo nosi adidas rukavice.

JUŽNOAMERIČKI KLAN I UGOVOR KILIJANA MBAPEA


Naravno, problemi koji najviše tište Al Kelaifija tiču se najvećih zvezda, a Kilijan Mbape je projektovan da bude oslonac kluba u narednoj deceniji. Međutim, njemu navodno ne prija toliki broj Južnoamerikanaca u svlačionici. Odavno je već stvoren klan predvođen Nejmarom, sada i Lionelom Mesijem, a tu su još i Anhel Di Marija, Mauro Ikardi, Rafinja, u manjoj meri i Markinjos. Na drugom krau Francuzi, pojačani Julijanom Drakslerom i Žoržinjom Vajnaldumom.

Deluje ipak da su „lokalci“ nadjačani o čemu svedoči i to što je Mbape sve bliži odlasku u Real kada mu na leto istekne ugovor s Parižanima. Kilijan uporno odbija da produži saradnju sa klubom, a to ide na živce ostalim igračima u svlačionici, jer oni pokušavaju da ubede i sebe i svet da trenutno ne postoji bolji projekat od Pari Sen Žermena.

NEJMAROVE LUDORIJE

Nejmar (©Reuters)Nejmar (©Reuters)


Taj projekat svojevremeno je promovisao Zlatan Ibrahimović, ali je Nejmar bio glavni barjaktar Svetaca u poslednjim godinama. A on tek ume da iznervira ljude u klubu, jer Brazilac kakav jeste – prosto voli život i zna da uživa u njemu. Ponekad i na uštrb profesionalnih obaveza, a one se ne tiču uvek samo terena.

Recimo, uprava je pobesnela kad se Nejmar nije pojavio na deljenju autograma u sklopu jedne obaveze prema sponzoru. Čak se pričalo i o teškim finansijskim sankcijama, ali se od te ideje odustalo, jer bi se pročulo po medijima i izazvalo još veću štetu. Nejmar se detinjasto branio tvrdnjom da se naljutio jer mu niko tog jutra nije rekao da li mora da uradi test na koronu ili ne.

ŽURKE, ŽURKE, ŽURKE

Najveće muke u Parizu ipak imaju sa sujetom igrača, redom uverenih da im nema premca, zbog čega neki sebi dozvoljavaju i više no što bi smeli. Tako su dva južnoamerička fudbalera – Ekip ih ne imenuje – na jedan nedavni trening došli vidno umorni posle ludog noćnog provoda, potom se samo pokupili i bez dozvole stručnog štaba otišli kući da odmore.

Sličan primer i posle svečanog uručivanja Zlatne lopte Lionelu Mesiju. Argentinac je naravno priredio proslavu, nekoliko fudbalera je prisustvovalo i sutradan su svi morali na trening. Osim Mesija i zemljaka mu Leandra Paredesa, koji su imali „simptome gastroenteritisa“. Pojedinim saigračima se nije svidelo to što su Argentinci pošteđeni i bilo je i tekstova u kojima je deo svlačionice navodno tražio strožiju reakciju Poketina i sportskog direktora Leonarda.

VANDA NARA – PROBLEM SVUDA

Vanda Nara (©AFP)Vanda Nara (©AFP)


Kad govorimo o privilegijama imali su ih i oni koji igrama na terenu baš i nisu zaslužili da im se gleda kroz prste. Ali Mauro Ikardi je, kad se saznalo da je varao suprugu Vandu Naru i da ona zbog toga traži razvod, dobio prvo nekoliko dana slobodno da otputuje u Italiju i pokuša da izgladi situaciju. Stoji da je porodičan problem, ali kada bi svaki fudbaler dobijao slobodne dane zbog neverstva... Malo bi ih bilo na treninzima.

Sve skupa, i dalje je to paklen tim, ali niko pri zdravoj svesti neće reći da je to idealna sredina da svi ti veliki igrači pruže svoj maksimum. Za to su doduše sami krivi. Ali zbog svega navedenog, Ekip konstatuje da bi bajka koja je počela letnjim prelaznim rokom vrlo lako mogla da se pretvori u noćnu moru ako uprava kluba ne uspe da uvede red u svlačionicu. Jer da se ne lažemo, ovaj tim nije sastavljan da bi bio prvi u Francuskoj. Već prvi na planeti.


tagovi

Lionel MesiNejmarLeandro ParedesKejlor NavasĐanluiđi Donaruma

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara