Fudbaleri Komunikasionesa (©AFP)
Fudbaleri Komunikasionesa (©AFP)

Klasik Gvatemale, 318. po redu, odlučuje ko će na Malaketeko u finalu

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.12.21. | 23:12

Revanš meč Komunikasionesa i Munisipala u polufinalu plej-ofa Aperture na programu je u noći između nedelje i ponedeljka, od 03.00 časova po srednjeevropskom vremenu. Prva utakmica je završena bez golova

Ne postoji veći fudbalski derbi u Gvatemali od okršaja Komunikasionesa i Munisipala. Dueli ova dva tima iz prestonice Gvatemala Sitija nose prefiks „klasik“, a noćašnji 318. će imati posebnu draž – odlučiće finalistu plej-ofa Aperture.

Od 03.00 časova po srednjeevropskom vremenu dva najtrofejnija kluba u Gvatemali će odigrati revanš meč polufinala. Kako u prvom, kada je Munisipal bio domaćin, nije bilo golova, noćas je sve otvoreno. Remi sa pogotcima naravno odgovara Munisipalu, ali navijači su na strani njegovog protivnika i to mu dodatno otežava posao.

Izabrane vesti

Komunikasiones nije favorit samo zbog domaćeg terena. Pre desetak dana je pomalo neočekivano osvojio KONKAKAF ligu. U finalu je bio bolji od Motagve iz Hondurasa i tako je postao prvi tim iz Gvatemale koji je podigao trofej drugog po kvalitetu međunarodnog klupskog takmičenja u Severnoj Americi. To je naravno dodatno podiglo samopouzdanje aktuelnog vicešampiona Gvatemale.

Rivalitet između Komunikasionesa i Munisipala nije iznenađujuć, s obzirom na to da su oni jedina dva kluba u zemlji sa dvocifrenim brojem trofeja. Za sada je Munisipal za jedan bolji, prvak centralnoameričke države je bio 31 put.

03.00: (2,00) Komunikasiones (3,00) Munisipal (4,00) - prvi meč 0:0

Po broju pobeda u Klasicima su izjednačeni. Obe ekipe iz Gvatemala Sitija imaju po 108 pobeda, tako da i to daje noćašnjoj utakmici na vrednosti.

Komunikasiones nije izgubio od Munisipala na poslednjih osam susreta. Posle šest uzastopnih pobeda poslednja dva meča su završena 0:0. U septembru je kao domaćin, u ligaškom delu Aperture, slavio sa 2:1, a potom su u novembru remizirali bez golova.

Komunikasiones je u boljoj formi, računajući i Ligu šampiona nije izgubio na 13 uzastopnih mečeva. Pobedio je u tom periodu devet puta i u četiri navrata je remizirao.

Prema anketama, pratioci ovih timova čine oko 80 posto fudbalskih navijača u zemlji. Otprilike 60 posto stanovništva je iz glavnog i najnaseljenijeg grada u zemlji.

Nacionalni fudbalski klasici u Gvatemali podeljen je na dva perioda. Prvi između 1940-1950, gde je maksimalno rivalstvo bilo ono između Munisipala i Deportivo Nasionala, koji se sada takmiči u trećoj diviziji , dok je sadašnji Nacionalni klasik rođen 1951. godine. Prvi obračun odigrao se 14. januara, a rezultat je bio 2:1 u korist Komunikasionesa, iako su se godinu dana ranije susreli na nezvaničnom Kopa Navidad turniru.

Drugog septembra 1956. godine, Komunikaciones je osvojio svoje prvo nacionalno prvenstvo pobedivši upravo Munisipal minimalnim rezultatom i to u poslednjem ligaškom kolu. U maju 1960. godine, ova dva tima ponovo su se sastala u poslednjem kolu nacionalne kako bi odlučili šampiona. Kremasti tim je slavio sa 2:1 i tako postao prvi trostruki šampion Gvatemale.

Šest godina kasnije,ponovo su se sastali u poslednjoj utakmici državnog prvenstva, ali je ovoga puta pobedu odneo Munisipal rezultatom 3:0. Treba napomenuti da je tada stadion "Mateo Flores" posetilo 52.780 gledalaca, što je najveći broj navijača u klasiku zabeležen do danas. Tokom 1976. godine odigrana su tri klasika, svi su se završili rezultatom 0:0, što je jedina godina u kojoj se svi klasici završili bez postignutih golova.

Dana 9. marta 1977. Crveni tim je prekinuo Komunikasionesov niz od 44 utakmice bez poraza, u meču Kopa Fraternidad, inače internacionalnom turniru na kojem je Munisipal bio šampion. Novi fudbalski događaj između ovih timova na internacionalnoj sceni dogodio se godinu dana kasnije 5. jula 1978. kada su se prvi put sastali u utakmici KONKAKAF Kupa šampiona. Kreme su slavile ukupnim rezultatom 5:2, a na kraju turnira postali su prvi i do danas jedini kontinentalni šampion iz Gvatemale.

Početkom prošle godine, 25. Januara, zabeležen je i najbrži postignut gol u Nacionalnom klasiku, a koji je bio delo Argentinaca Ramiroa Roke, i to posle samo 23 sekunde od početka meča.

Može li taj rekord da se sruši? Ko će da bude gazda Gvatemala Sitija i čitave države? Odgovore na ta pitanja saznaćemo uskoro.

-------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

GVATEMALA 1 – POLUFINALE APERTURE (REVANŠ)

Nedelja

Antigva – Malakateko 1:1 (1:0) – prvi meč 0:2

/Baez 38 – Rotondi 52/

Ponedeljak

03.00: (2,00) Komunikasiones (3,00) Munisipal (4,00) - prvi meč 0:0

***Kvote su podložne promenama

(PIŠE: Đorđe RADONJIĆ)


tagovi

Gvatemala 1Komunikasiones

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara