Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Klasiko Kapitalino za finale: Motagva se nada četvrtoj sreći

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.10.22. | 23:10

KONKAKAF liga: Olimpija domaćin revanš susret polufinala, prvi duel završen 0:0

Četiri preostala tima KONKAKAF lige, noćas će se ponovo sukobiti u polufinalnim revanš mečevima drugog po snazi klupskog takmičenja za Severnu, Centralnu i Karipsku Ameriku. I pored toga što se u duelu između Alahuelensea i Real Espanje već naslućuje prvi finalista zbog ubedljive pobede kostarikanskog tima na gostovanju rezultatom 3:0, u drugom polufinalu u kojem se nalaze dva najveća kluba iz Hondurasa, a koji je na program nešto kasnije noćas (04.05), pored prolaska u finale ima još mnogo toga da se reši.

Dugogodišnji rivali iz Hondurasa Olimpija i Motagva posle sedam dana ponovo će se sastati u polufinalu KONKAKAF lige, a ovog puta Lavovi će imati ulogu formalnog domaćina na stadionu Čelato Ukles u Tegusigalpi. Dva najtrofejnija kluba iz ove centralnoameričke države u prošlonedeljnoj utakmici na ovom istom stadionu odigrali su remi bez pogodaka, sa vrlo malo šansi za gol.

Izabrane vesti

Klasiko Kapitalino iliti prestonički derbi, poznat još i kao fudbalski klasik Hondurasa, nazivi su lokalnog rivalstva između Motagve i Olimpije, dva najpopularnija tima u zemlji. Ova dva kluba decenijama predvode nacionalnu ligu kao najčešći nosioci šampionskog trofeja, a rivalstvo je najveće u zemlji. Toliko je veliko da je čak 1949. godine dres Karlosa Valjadaresa, tada jednog od najboljih fudbalera sa ovih prostora, spaljen na terenu jer je napustio Motagvu i prešao u suparnički tabor. Prvi ikada zabeleženi Klasiko Kapitalino bio je prijateljski meč odigran 12. marta 1929, kada je Motagva pobedila 2:1, dok je prva zvanična utakmica odigrana tek tri decenije kasnije 8. avgusta 1965, kada je Olimpija slavila rezultatom 3:0.

04.15: (2,15) Olimpija (3,00) Motagva (3,50)

Olimpija je najpopularniji i najuspešniji tim u zemlji, a klupska boja joj je bela sa plavim i crvenim detaljima. Pored toga, ona je i najstariji tim u aktuelnoj ligi i ima najviše šampionskih titula, ukupno 34. Sa druge strane, Motagva nosi tamnoplavu uniformu, a stara je skoro koliko i Olimpija, jer su oba kluba osnovana u leto 1928. godine. Aguila iliti Orao je maskota i nadimak po kome se prepoznaje ovaj klub, a koji je sa 17 titula drugi po broju šampionskih pehara u zemlji, isto tako drugi po popularnosti u Hondurasu.

Ovo je daleko najvažnija utakmica u honduraskom fudbalu, koja se redovno igra bar od četiri do šest puta godišnje i privlači pažnju velikog broja žitelja i obožavaoca ove igre u zemlji, ali i šire. Olimpija u velikoj meri je uspešniji tim, ali u određenoj seriji između dva velikana, uglavnom kroz ligaške delove prvenstva, ali u finalima i odlučujućim fazama Motagva ima više uspeha. Motagva i Olimpija su odigrali 10 finala od osnivanja nacionalne fudbalske lige 1965. godine. Orlovi su slavili sedam puta, dok su Lavovima pripala ostala tri finala.

Klasiko Kapitalino jedan je od najvažnijih i najživopisnijih klasika u Centralnoj Americi, po popularnosti odmah iza kostarikanskog nacionalnog klasika, koji se igra između Saprise i Alahuelensa. Rivalstvo je veoma izraženo i na tribinama, ali i na ulicama i u kvartovima prestonice gde su česti obračuni, između navijača Lavova i Orlova, a neretko se ovi sukobi završavaju sa većim brojem ranjenih pa i mrtvih pripadnika bara brava grupa.

Prethodni duel ovih timova bio je drugi uzastopni meč u kojem je Olimpija sačuvala gol protiv Motagve na međunarodnoj sceni, a prva je bila pobeda od 2:0 u četvrtfinalu ovog istog takmičenja 2020. godine. Sa druge strane, Motagva je izašla kao pobednik iz poslednja dva prvenstvena okršaja, ali Olimpija će noćas imati prednost u vidu podrške svojih navijača, s obzirom da su pobedili u poslednjih sedam mečeva kod kuće u ovom takmičenju.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

Vredi napomenuti da je Montagva čak tri puta dolazila do finala KONKAKAF lige, i sva tri puta bivala poražena. Prvi put od Eredijana 2018, a već sledeće godine od još jednog kostarikanskog kluba Deportivo Saprise. Protekle sezone bolji od Orlova u finalu bio je Komunikasiones iz Gvatemale. Sa druge strane, Olimpija je postala prvi osvajač ovog takmičenja 2017. godine, pobedom nad Santosem iz Guapilesa.

KONKAKAF LIGA - POLUFINALE, REVANŠI

Sreda

02.00: (2,20) Alahuelense (3,00) Real Espanja (3,45), prvi meč 3:0

04.15: (2,15) Olimpija (3,00) Motagva (3,50), prvi meč 0:0

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KONKAKAF ligaMotagvaOlimpija Honduras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara