David Kerteš, potpredsednik Sepsija, na gradilištu novog klupskog stadiona (©AFP
David Kerteš, potpredsednik Sepsija, na gradilištu novog klupskog stadiona (©AFP

Klub koji je pokrenuo nagrađivani pekar nadomak istorijskog izlaska u Evropu

Vreme čitanja: 2min | ned. 30.05.21. | 15:31

Rumunski prvoligaš Sepsi u nedelju od 19.30 časova igra u Svetom Đorđu sa Vitorulom baraž za plasman u Ligu konferencija

Astronomski uspon Sepsija se nastavlja. Rumunski prvoligaš iz Svetog Đorđa nadomak je svog prvog izlaska na međunarodnu scenu. Igra u nedelju od 19.30 finale baraža za plasman u Ligu konferencija sa Vitorulom iz Konstance.

Sepsi je ligaški deo sezone završio kao četvrti na tabeli u plej-ofu. Za jedan bod mu je izmakao direktan plasman u Evropu. Za to se izborila Univerzitatea iz Krajove. Zato tim iz Svetog Đorđa sada mora da ugosti Vitorul, koji je bio drugi najbolji u plej-autu, a zatim je u polufinalu baraža savladao Kindiju sa 3:2.

Izabrane vesti

Sepsi izaziva puno pažnje u javnosti od 2011. godine, kada ga je pokrenuo mađarski biznismen Laslo Diošegi. Reč je o vlasnuku kompanije Madeksport, najpoznatijem lancu pekara u Rumuniji. To je porodični posao, preuzeo ga je od svojih roditelja, a pod vođstvom 49-godišnjeg Diošegija doživeo je potpunu ekspanziju. Madeksport je otvorio pekare i u Mađarskoj, čak i Engleskoj, a pobrao je brojne svetske nagrade u pekarskoj industriji.

19.30: (1,95) Sepsi (3,25) Vitorul (3,80)

Nije slučajno pokrenuo Diošegi klub baš u Svetom Đorđu, reč je o gradu u geografskom centru Rumunije, u kojem pretežno žive samo Mađari. Svoj sportski projekat nazvao je Sepsi, što je skraćenica od Sepsišentđiorđi, što je mađarsko ime za grad Sveti Đorđe.

Iako nije ulagao ogroman novac, Sepsi je uspeo da preskače rangove i 2017. uđe u Ligu 1. Tu je već pet uzastopnih sezona, do ove mu je najbolja bila 2019/20, kada je igrao finale Kupa Rumunije. Nije uspeo tada da savlada FCSB (0:1), tako da je i dalje bez prvog trofeja.

Međutim, zato bi mogao u Evropu. Potrebno mu je samo da prvi put ove sezone savlada Vitorul. Prethodna dva duela završena su nerešenim ishodom, 1:1 u Svetom Đorđu i 3:3 u Konstanci.

Za ovu priliku Sepsi se odlučio za zanimljiv potez. Pošto je prethodno Fudbalski savez Rumunije to dozvolio, Sepsi je otvorio tribine svog stadiona za navijače. Ulaz je besplatan, tako da će imati masovnu podršku danas protiv Vitorula, kluba čiji je vlasnik Georgi Hadži.

Pre ovog duela Diošegi je saopštio i da je potpisao novi ugovor sa trenerom Leontinom Grozavom. On je na taj način želeo da donese mir u svlačionicu pred utakmicu sezone. Ustvari, najveću utakmicu u dosadašnjih 10 godina postojanja kluba.

RUMUNIJA 1 - BARAŽ ZA LIGU KONFERENCIJA

Nedelja

19.30: (1,95) Sepsi (3,25) Vitorul (3,80)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

SepsiRumunija 1Vitorul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara