Lukaš Juliš i Jan Kuhta (©Shutterstock, ©Reuters)
Lukaš Juliš i Jan Kuhta (©Shutterstock, ©Reuters)

Ko je gazda Praga?

Vreme čitanja: 2min | ned. 06.12.20. | 10:06

Sparta i Slavija igraju veliki derbi češke Fortuna lige. Domaćin nije pobedio šampiona više od četiri i po godine

Prethodnih nekoliko godina Sparta je bila u krizi, nije bila ni blizu gradskom rivalu Slaviji i Plzenju, ali ove sezone konačno je u vrhu. Pre veliki derbi Fortuna lige, duel velikana iz Praga, Sparte i Slavije u nedelju (18.30) ova dva tima su na prva dva mesta. Šampion ima dva boda više, pa je ovo šansa za četu Vaclava Kotala da preuzme čelo tabele.

Oba tima su u četvrtak igrala peto kolo grupne faze Lige Evrope. Slavija se plasirala u šesnaestinu finala Lige Evrope, dok je Sparta ispala u jakoj konkurenciji Milana, Lila i Setlika. Slavija nema još poraz u domaćem šampionatu, dok Sparta nema remi. Poslednjih godina u međusobnim susretima Slavija je dominirala. Nije poražena od gradskog rivala na poslednjih 11 utakmica. Poslednji put Sparta je pobedila šampiona 20. marta 2016. godine. Za Spartu igra nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Srđan Plavšić, ali je omaleni vezista u drugom planu ove sezone. Uglavnom šansu dobija s klupe za rezerve.

Izabrane vesti

Domaćin velike nade polaže u prvog strelca šampionata Češke Lukaša Juliša. Napadač je postigao sedam golova u prvenstvu, dva više od najbližeg pratioca Tomaša Poznara iz Zlina.

Slavija je ekipa koja je ima granitnu odbranu. Samo tri gola je primio čuvar mreže Ondrej Kolar, a na četiri utakmice na gostovanjima samo je jednom vadio loptu iz mreže. Šampion igra efikasno, postiže u proseku tri gola po meču. Prošle nedelje je napravio kiks, kada je na svom terenu odigrao samo 1:1 protiv Brna.

Na poslednje tri utakmice kada je Sparta bila domaćin u velikom derbiju Praga i Češke bilo je minimum tri gola. Domaćin je odigrao 3+ na osam od devet mečeva u ovom šampionatu Fortuna lige. Slavija je kvalitetniji tim, nije izgubila od gradskog rivala više od četiri i po godine, pa joj dajemo blagu prednost. Oba tima igraju efikasne utakmice, pa bismo mogli da gledamo pogotke na obe strane.

ČEŠKA – 10. KOLO

Petak

Zlin – Jablonec 0:2 (0:0)

Subota

Bohemijans – Pardubice 1:1 (1:0)

Opava – Ostrava 1:2 (0:0)

Sigma Olomuc – Pribram 1:1 (1:0)

Plzen – Karvina 0:1 (0:1)

Nedelja

14.00: (2,55) Brno (3,35) Buđejovice (2,75)

16.00: (1,72) Mlada Boleslav (3,70) Teplice (5,00)

18.30: (3,35) Sparta P. (3,45) Slavija P. (2,15)

Ponedeljak

18.00: (2,45) Liberec (3,25) Slovačko (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sparta PragSlavija PragČeška 1Češka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara