Dušan Tadić i Mauro Ikardi
Dušan Tadić i Mauro Ikardi

Ko je najbolji u Turskoj? Tadić protiv Ikardija u eksplozivnom Kıtalararası derbiju

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.12.23. | 12:57

Fenerbahče dočekuje Galatasaraj u 18. kolu Superlige. To je okršaj najvećih neprijatelja i ujedno bodovno poravnatih ekipa na čelu kolone

Na Bosforu je uvedeno vanredno stanje. Istanbul je na nogama. Povod nije puč, već strahovlada Fenerbahčea i Galatasaraja, najuspešnijih nacionalnih fudbalskih kolektiva, koji ove sezone gotovo bez greške krstare Superligom. Gradski derbi između dva najveća rivala je takođe od ogromnog značaja iz sportske perspektive, jer se trenutno vodi trka za titulu.

Fenerbahče bodovno poravnat ulazi u Kıtalararası iliti Interkontinentalni derbi protiv Galatasaraja, ali sa boljom gol-razlikom. U 398. susretu između dve strane, ovo je prvi od dva sukoba koja završavaju 2023. godinu, pre nego što se Fener i Galata ponovo sastanu da bi se takmičili Superkupu 29. decembra. Naredna jubilarna 400. epizoda najveće utakmice u Turskoj predviđena je pretposlednjeg vikenda u sezoni, kada kako stvari deluju, možda odluči šampionsku trku.

Izabrane vesti

Dva istanbulska giganta imaju 43 boda i sveli su borbu za tron u Superligi na dva takmaca, dok je trećeplasirani Kajseri zaostao 14 koraka. Istanbulski rivali su zabeležili tesne pobede od jednog gola na povratku u domaće obaveze sredinom nedelje kako bi zadržali fenomenalne startove, pošto su obe strane izgubile po samo pet bodova u dosadašnjih 16 ligaških utakmica.

Inače, prvenstvo je bilo privremeno prekinuto posle napada na sudiju Halila Umuta Melera od strane predsednika Ankaragudžua Faruka Kodže, koji je u međuvremenu podneo ostavku, potom je uhapšen i dobio doživotnu zabranu u fudbalskim aktivnostima Turske fudbalske federacije.

Fenerbahče i Galatasaraj se sastaju 398. put u istoriji, a u rivalstvu dugom 114 godina, koje je počelo utakmicom održanom 17. januara 1909. godine, na mestu zvanom Pastorova livada a Galatasaraj pobedio sa 2:0, Fenerbahče ima prednost u trijumfima i broju postignutih golova. Žuto-plavi su slavili u 148 derbija, dok su se žuto-crveni radovali 127 puta. U 122 susreta nije bilo pobednika. Galata je na 540 golova koje je postigao Fener odgovorio sa 496 golova.

17.00: (2,35) Fenerbahče (3,50) Galatasaraj (2,95)

Pred domaćom publikom, Kanarinci su postavljeni kao blagi favoriti, čak iako njihov trener Ismail Kartal mora da zameni neke vrhunske igrače. Fenerbahče je kod kuće pobedio u 13 od 14 takmičarskih utakmica ove sezone i stoga je pun samopouzdanja. Galatasaraj, s druge strane, u poslednje vreme nije ostavio najbolji utisak na strani. Lavovi su izgubili tri od poslednje četiri takmičarske borbe u gostima, uključujući dva poraza u Ligi šampiona.

Jedina stvar koja je ohrabrujuća za rekordne šampione Turske pred veliki derbi su nedavni rezultati sa najvećim rivalom. Galata je dobio tri od poslednja četiri gostujuća derbija. Prošle sezone čak sa 3:0.

Fener se izvukao za dlaku na teškom gostovanju Kajseriju u minuloj rundi. Sa pobedom od 4:3, Fenerbahče je uspešno odbranio vođstvo na tabeli i sada ide u Interkontinentalni derbi protiv Galatasaraja kao vodeći, iako na ravnopravnom nivou sa najvećim rivalima.

Prednost domaćina dobro dođe, a samo protiv Trabzona je u aktulenoj kampanji došlo do gorkog poraza, kojem su kumovale kadrovske brige. Od tada, izabranici Ismaila Kartala su pobedili u dve utakmice kod kuće zaredom u ligi. Ono što je posebno za pohvalu je impresivna stopa golova Kanarinaca. Na osam domaćih utakmica postigli su 26 pogodaka, u proseku 3,25 po meču.

Utakmica sa visokim rezultatom ne bi bila iznenađenje u nedeljnom sudaru. U tri od poslednja četiri Interkontinentalna derbija palo je više od tri gola. Međutim, kadrovska situacija žuto-plavih nije idealna. "Šef odbrane" Kanarinaca Bekao je pod znakom pitanja, a pored toga Fred, važan vezni igrač, isključen je u prošlom duelu i neće moći da igra. Takođe, vodeći strelac tima Edin Džeko vuče povredu i nije izvesno da će moći na teren, kao ni Kent, Linkoln, Zajc i Luan Peres.

Umesto toga, Miši Batšuaji se verovatno očekuje ponovo u vrhu napada. Belgijanac je het-trikom tokom sedmice podsetio na stare dane, umnogome jer iza sebe ima Dušana Tadića, kapitena reprezentacije Srbije, koji igra maestralno i ove sezone.

Edin Džeko i Irfan Džan Kahvedži (©Reuters)Edin Džeko i Irfan Džan Kahvedži (©Reuters)

Galatasaraj je tokom nedelje u malom gradskom derbiju savladao Fatih Karagumruk sa 1:0. Bila je to njegova 14. pobeda u aktuelnoj ligaškoj sezoni i izjednačio se sa vodećim Fenerbahčeom po bodovima. Lavovi u 16 ​​prvenstvenih utakmica postigli 32 gola i primili samo devet. Statistički gledano, Galata ima drugi najbolji napad. Ipak, devet primljenih pogodaka je najbolji skor u aktuelnoj sezoni.

Galatasaraj je zadržao svoju mrežu mirnom u tri od četiri prethodne prvenstvene utakmice. Ipak, ne treba precenjivati statistiku s obzirom na predstojeći meč. Pogotovo što nijedan od protagonista nije imao ni blizu rivala ofanzivnog kalibra poput nadolazećeg protivnika. Osim toga, Galata mora da prevaziđe svoju slabost u gostima.

Tim Okana Buruka je pobedio samo u jednoj od poslednje četiri takmičarske utakmice na gostujućem terenu. U ovom periodu žuto-crveni su imali tri poraza u gostima. Izgubio je dva gostovanja u evropskoj eliti od Bajerna i Kopenhagena, kao i meč od Hataja - koji je jedini neuspeh ekipe u tekućoj ligaškoj sezoni. Buruk nema ozbiljnih kadrovskih briga na koje bi se žalio. Jedino će Seržo Oliveira verovatno morati da pauzira. Mauro Ikardi biće najveća pretnja po Kanarince, pošto sa Džekom deli prvo mesto najboljih strelaca takmičenja sa 12 pogodaka.

TURSKA 1 – 18. KOLO

Subota

Sivas – Istanbul 1:0 (0:0)

/Manaj 86/

Karagumruk - Gazijantep 0:3 (0:1)

/Draguš 27, Gradel 49, Enkulu 87/

Trabzon - Bašakšehir 1:1 (1:1)

/Mendi 34 - Pelkas 11/

Nedelja

Konja - Kajseri U TOKU

14.00: (2,10) Adana Demir (3,50) Antalija (3,40)

17.00: (2,35) Fenerbahče (3,50) Galatasaraj (2,95)

Ponedeljak

15.00: (2,45) Alanja (3,35) Samsun (2,90)

15.00: (2,10) Kasimpaša (3,50) Rize (3,40)

18.00: (3,15) Hataj (3,45) Bešiktaš (2,25)

18.00: (2,95) Pendik (3,45) Ankaragudžu (2,35)

***kvote su podložne promenema



tagovi

Turska 1FenerbahčeGalatasarajDušan TadićEdin DžekoMauro Ikardi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara