Nejmar protiv Kolumbije (©Reuters)
Nejmar protiv Kolumbije (©Reuters)

Ko od Južnoamerikanaca će da se pridruži Kataru, Nemačkoj i Danskoj?

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.10.21. | 21:00

Novi mečevi kvalifikacija za Mundijal 2022. godine, koji su na programu u noći između četvrtka i petka, dodatno će iskristalisati koje četiri selekcije će izboriti direktan plasman na završni turnir

Tri učesnika Mundijala 2022. godine su već poznata, još 29 čekamo. Najmanje četiri doći će iz Južne Amerike, gde očekujemo da će prvi predstavnik da bude Brazil. Selesao ima šest bodova više od drugoplasirane Argentine, 13 više od petoplasirane Kolumbije i pitanje je samo trenutka kada će i zvanično da se pridruži Kataru, Nemačkoj i Danskoj na spisku zemalja sa vizom za Svetsko prvenstvo.

Novo, 12. kolo, na programu je u noći između četvrtka i petka, a otvoriće ga duel Bolivije i Paragvaja, od 22.00 časova po srednjeevropskom vremenu. Za Boliviju je ovo praktično poslednja šansa da se umeša u borbu za peto mesto, mada objektivno gledano to od nje niko ni ne očekuje.

Izabrane vesti

22.00: (2,55) Bolivija (3,00) Paragvaj (3,30)

U prošlom kolu u nedelju Bolivijci su stigli tek do svojeg drugog trijumfa, protiv Perua sa 1:0. Sada će Paragvajci imati jednako težak zadatak, pošto je dobro poznato koliko je gostujućim selekcijama teško da igraju na nadmorskoj visini na kojoj se nalazi Bolivija. Vazduh je ređi, teže se diše i lakše umara. To Bolivijci maksimalno koriste, pa su samo Argentina i Ekvador uspeli da trijumfuju u La Pazu u ovim kvalifikacijama, posle preokreta golovima u finišu meča.

Sat vremena kasnije počeće u Bogoti i duel Kolumbije i Ekvadora. Domaćin je u seriji od sedam mečeva bez poraza, ali je na pet njih odigrao nerešeno, tako da se sada nalazi iza Ekvadora na tabeli. Peti je, sa poenom zaostatka u odnosu na trećeplasiranog rivala.

Ekvadorci su u oktobru savladali Boliviju (3:0), ali su potom prošlog vikenda pomalo neočekivano izgubili od najslabije ekipe u kvalifikacijama, Venecuele, sa 2:1. Srećom po njih, rivali koji se nalaze bodovno blizu njih to nisu iskoristili, samo je Kolumbija prišla za jedan bod, svi ostali su izgubili.

23.00: (1,75) Kolumbija (3,60) Ekvador (5,60)

Nedavno su se Kafeterosi i Ekvadorci sastali u grupnoj fazi Kopa Amerike, Kolumbija je trijumfovala sa 1:0. Bila je to njena peta pobeda na poslednjih šest susreta.

Osvajač tog turnira, Argentina, od 01.30 časova dočekuje Peru. Gaučosi su u sjajnoj formi, za poraz ne znaju još od jula 2019. godine. Vezali su 24 meča bez neuspeha, od čega su na čak 16 pobedili. U ponedeljak su preslišali u Buenos Ajresu Urugvaj sa 3:0, golovima Mesija, De Paula i Martineza.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Na tri od poslednje četiri utakmice u kvalifikacijama Argentina je dala po tri gola. Jedino je Kolumbija uspela da izvuče 0:0 pred svojim navijačima.

01.30: (1,20) Argentina (7,25) Peru (18,0)

Peruanci su porazom od Bolivije u prošlom kolu znatno umanjili sebi šansu da se domognu direktnog plasmana. Tek su sedmi na tabeli, sa 11 bodova. U prvom krugu kvalifikacija Argentinci su u Limi, glavnom gradu Perua, lako stigli do pobede sa 2:0, golovima Gonzaleza i Martineza.

Čile od 02.00 časova nema pravo na grešku protiv Venecuele. Ima samo tri poena više od „fenjeraša“, porazom bi preuzeo poslednju poziciju. To je donekle i očekivano, s obzirom na to da su Crveni pre trijumfa u ponedeljak protiv Paragvaja (2:0) vezali osam utakmica bez trijumfa u svim takmičenjima. Nije pomogla ni smena selektora, Reinalda Ruede, odnosno dolazak Martina Lasartea, Čile već nekoliko godina ne izgleda dovoljno konkurentno u Južnoj Americi. Tako ga je Brazil eliminisao iz Kopa Amerike u četvrtfinalu, iako je gotovo čitavo drugo poluvreme odigrao sa igračem manje.

Ako Čileu pobeda nad Paragvajem ne bude podigla samopouzdanje baš osetno, mala je šansa da ćemo da gledamo Aleksisa Sančeza i saigrače u Kataru.

02.00: (1,40) Čile (4,80) Venecuela (9,50)

Kako to obično i biva, najzanimljivija utakmica ovog kola nas očekuje tek na kraju dnevnog programa, od 02.30 časova po srednjeevropskom vremenu. Tada će Brazil da dočeka četvrtoplasirani Urugvaj.

Želeće Titeovi izabranici da dokažu da nisu lošiji od Argentine, odnosno da mogu i oni da postignu Urusima barem tri gola, ako su već to uradili Gaučosi pre nekoliko dana.

Urugvajci traže četvrti uzastopni plasman na Mundijal, turnir koji petostruki prvak Brazil nikada do sada nije propustio. Put do Katara biće im dug i težak, a odlučujući mečevi ih tek očekuju u narednim prozorima.

02.30: (1,60) Brazil (4,00) Urugvaj (7,25)

Ipak, nameravaju izabranici iskusnog Oskara Tabareza da pobede Brazil i sebi značajno olakšaju posao, ali u isto vreme i prekinu veoma ružnu tradiciju koju imaju protiv Selesaa. Poslednji put Urugvajci su ga pobedili 2001. godine, posle čega su izgubili narednih osam od 11 susreta.

Do kraja kvalifikacija ima još mnogo da se igra, svaka od reprezentacija ima neke svoje kalkulacije. Ipak, polako dobijamo obrise slike kako bi Mundijal mogao da izgleda, barem kada su u pitanju južnoameričke selekcije. Podsetimo, peti tim na kraju kvalifikacija će igrati baraž, u kojem će verovatno da bude favorit.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Reprezentacija Brazilareprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara